Καθώς εντείνονται οι διεργασίες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για να βρεθεί η χρυσή φόρμουλα που θα οδηγήσει στον αποκλεισμό των εσαγωγών ρωσικής ενέργειας, το ταχύτερο δυνατό και δίχως σοβαρές επιπλοκές και επιπτώσεις για τις οικονομίες των χωρών –μελών, η Γερμανία φέρεται να είναι, τώρα, πρόθυμη να εξαιρέσει ακόμη και τη στενή της σύμμαχο, Ουγγαρία, από μια συμφωνία σε επίπεδο Βρυξελλών για την επιβολή εμπάργκο  πετρελαίου κατά της Μόσχας, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ.

«Εάν ο πρόεδρος της Ευρωπαίκής Επιτροπής δηλώσει πως αυτό μπορεί να γίνει χωρίς την Ουγγαρία, τότε αυτός είναι ο δρόμος που θα υποστηρίξω», είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση των Reuters και πρόσθεσε: «Βέβαια, δεν έχω ακούσει ακόμη τίποτε σχετικό από την Ε.Ε.»

Η Γερμανία μετατράπηκε σε διαπρύσιο υποστηρικτή της επιβολής απαγόρευσης εισαγωγών πετρελαίου από την Ρωσία, κάτι που έγινε αντιληπτό και από την έκφραση της βούλησης του Βερολίνου, νωρίτερα το μήνα που διανύουμε, να εξαλείψει το ρωσικό ορυκτό καύσιμο από το ενεργειακό μείγμα της έως το τέλος του έτους, ασχέτως του τι θα αποφασίσει σχετικά για το θέμα η υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από την άλλη πλευρά, η Ουγγαρία αντιτίθεται σφόδρα στην επιβολή εμπάργκο επειδή εξαρτάται πλήρως τις εισαγωγές ρωσικού αργού. Θυμίζουμε ότι από κοινού με άλλα δύο κράτη της Κεντρικής Ευρώπης, που ανήκαν στο πάλαι ποτέ σοβιετικό μπλοκ,  την Σλοβακία και την Δημοκρατία της Τσεχίας, η Ουγγαρία ζήτησε και έλαβε προσωρινή εξαίρεση από το υπό συζήτηση εμπάργκο, ώστε να της δοθεί περισσότερος χρόνος για να διαφοροποιήσει τις πηγές προμήθειας του ορυκτού καυσίμου.

Αλλά και η Βουλγαρία, η οποία εξαρτάται σχεδόν πλήρως από την Ρωσία αναφορικά με τις εισαγωγές πετρελαίου, αν και αρχικά δεν έλαβε εξαίρεση από τις Βρυξέλλες, εν τούτοις, αφού απείλησε να ασκήσει το δικαίωμα της αρνησικυρίας στην επιβολή εμπάργκο, προσχώρησε, τελικά, στην ομάδα που συνέστησαν οι προαναφερθείσες χώρες.

Όσον αφορά στην υπόλοιπη Ε.Ε., συμφώνησε σε μια εξάμηνη περίοδο χάριτος για τον τερματισμό των αγορών ρωσικού αργού και σε μια εννιάμηνη περίοδο για τον τερματισμό των αγορών προϊόντων πετρελαίου από την Μόσχα, την ώρα που συζητήσεις για το περιβόητο εμπάργκο συνεχίζονται.

Η Γερμανία είχε ήδη διαμηνύσει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι ήταν έτοιμη να διακόψει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαόου και φυσικού αερίου. Μάλιστα, τον περασμένο μήνα, Απρίλιο, ο Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε ότι η χώρα του θα μπορούσε να πάψει να αγοράζει ρωσική ενέργεια έως το τέλος του καλοκαιριού! Ανέφερε δε ότι το μερίδιο του ρωσικού πετρελαίου στις συνολικές εισαγωγές υδρογονανθράκων της Γερμανίας είχε μειωθεί από 35%, πριν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, σε μόλις 12%, αν και δεν κατονόμασε τους νέους προμηθευτές πετρελαίου της χώρας του.