Κ. Σκρέκας: Η Κυβέρνηση Στηρίζει τους Καταναλωτές από την Λαίλαπα των Τιμών στην Ενέργεια  

Κ. Σκρέκας: Η Κυβέρνηση Στηρίζει τους Καταναλωτές από την Λαίλαπα των Τιμών στην Ενέργεια
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Δευ, 9 Μαΐου 2022 - 08:51

Σε συντονισμένη εκστρατεία ενημέρωσης των Ελλήνων πολιτών για τα μέτρα και τις πολιτικές που έχει αναλάβει να εφαρμόσει η Κυβέρνηση για την αντιμeτώπιση των συνεπειών της ακρίβειας στην ηλεκτρική ενέργεια έχει αποδυθεί η ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.  Σε ομιλία του στο πλαίσιο του 14ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, ο Υπουργός ΠΕΝ, Κώστας Σκρέκας 

αναφέρθηκε στα μέτρα στήριξης όλου του φάσματος των καταναλωτών από το άλμα των τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα, που εξήγγειλε την προηγούμενη Πέμπτη ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Μίλησε ακόμη για τη βούληση της Κυβέρνησης να συνεχίσει να προωθεί τις στρατηγικές της για την  Ενεργειακή Μετάβαση, για τα σχέδια της χώρας να διασφαλίσει συνθήκες ενεργειακής επάρκειας, αλλά και για τη φιλοδοξία της να μετατραπεί σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο στην ΝΑ Ευρώπη.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Σκρέκας εξήγησε στους συνέδρους το πώς θα γίνει η επιστροφή του 60% της πρόσθετης αύξησης που βάρυνε τα οικιακά τιμολόγια από τον περασμένο Δεκέμβριο, με ανώτατο όριο τα 600 ευρώ για κάθε καταναλωτή, τον τρόπο με τον οποίο θα συνεχιστεί η επιδοματική πολιτική της Κυβέρνησης για τις καταναλώσεις άνω των 300κιλοβατωρών μηνιαίως, καθώς και στα πλεονεκτήματα του προγράμματος Εξοικονομώ, ενώ άσκησε δριμύτατη κριτική στην αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας επεσήμανε μεταξύ άλλων, ότι το τρέχον έτος θα εγκατασταθούν επιπλέον 2,500 MW νέων έργων ΑΠΕ. «Αυτή είναι η διαφορά, που έχει κάνει την Ελλάδα να εγκαθιστά Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με γρηγορότερο ρυθμό από ό,τι προσδιορίζει ακόμα και η πολύ φιλόδοξη ευρωπαϊκή στρατηγική για την πράσινη μετάβαση με εγκατάσταση το 2020 1.000 MW Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, το 2021 1.500 MW νέων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και το 2022 εκτιμούμε ότι θα εγκαταστήσουμε και θα συνδέσουμε στο δίκτυο πάνω από 2.000, περίπου 2.500 MW νέων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας», είπε χαρακτηριστικά.

«Και τί σημαίνει αυτό για την κοινωνία και την οικονομία; Πέρα από τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και την αποτροπή των φαινομένων που προκαλούν την κλιματική αλλαγή; Σημαίνει μειωμένο ρεύμα. Για κάθε 1.000 MW Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που συνδέουμε στο σύστημα δεν εισάγουμε φυσικό αέριο αξίας 250 εκατομμυρίων ευρώ», πρόσθεσε ο κ. Σκρέκας.

Μίλησε επίσης, για την ολοκλήρωση της επέκτασης της χωρητικότητας της Ρεβυθούσας, καθώς και για την εκκίνησης κατασκευής των έργων του νέου πλωτού τερματικού σταθμού επαναεριοποίησης υγροποημένου φυσικού αερίου (FSRU) της Gastrade στην Αλεξανδρούπολη καθώς και εκείνου της Διώρυγα Gas, της Motor Oil στην Κόρινθο, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα σχέδια διασφάλισης της ενεργειακής επάρκειας της χώρας, στον απόηχο των αποφάσεων της Ε.Ε. για απεξάρτηση από τις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας.

«Δημιουργούνται σοβαροί προβληματισμοί και ανησυχίες για πιθανή διαταραχή των ροών φυσικού αερίου προς την Ελλάδα από τη Ρωσία. Για αυτό και εμείς ως χώρα είμαστε έτοιμοι και έχουμε αναλάβει όλα εκείνα τα μέτρα τα οποία είναι απαραίτητα για να αντιμετωπίσουμε ακόμα και μία τέτοια κατάσταση. Ποια είναι αυτά τα μέτρα; Είναι η τοποθέτηση μίας νέας πλωτής δεξαμενής στη Ρεβυθούσα που θα διπλασιάσει την ικανότητα να υποδεχόμαστε πλοία με φυσικό αέριο υγροποιημένο από όλη τον κόσμο και έτσι να απεξαρτηθούμε από το ρωσικό φυσικό αέριο. Είναι η μετατροπή τεσσάρων μονάδων φυσικού αερίου που μπορούν να καίνε και πετρέλαιο σε πετρελαϊκές, εφόσον χρειαστεί, ώστε να μειώσουμε την κατανάλωση του φυσικού αερίου. Και βεβαίως είναι και ο προγραμματισμός τον οποίον έχει κάνει η ΔΕΗ, ώστε να υπάρχει λιγνίτης διαθέσιμος για να αξιοποιηθεί από τα λιγνιτικά εργοστάσια και να παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια στην περίπτωση που θα μείνουμε από φυσικό αέριο», είπε ο κ. Σκρέκας.

Αναφέρθηκε ακόμη στη σημασία των ηλεκτρικών διασυνδέσεων τόσο των νησιωτικών περιοχών της χώρας, όσο και με τα ηλεκτρικά συστήματα των γειτονικών κρατών, γεγονός που όπως είπε, θα καταστήσουν την Ελλάδα βασικό πυλώνα ενεργειακής ασφάλειας της ευρύτερης περιοχής της ΝΑ Ευρώπης. «Με τις νέες ηλεκτρικές διασυνδέσεις και τις αναβαθμίσεις στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις με Βουλγαρία, με Βόρεια Μακεδονία και με Αίγυπτο, θα έχουμε τη δυνατότητα να εισάγουμε πολύ περισσότερες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στο σύστημα μας και να γίνουμε τελικά καθαροί εξαγωγείς πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας από την Ελλάδα προς τις υπόλοιπες γειτονικές χώρες» εξήγησε ο Υπουργός ΠΕΝ.

Τέλος, μίλησε για το τελευταίο πρόγραμμα «Εξοικονομώ», του οποίου η πλατφόρμα έκλεισε πριν λίγες εβδομάδες, για να αναφέρει ότι στο τελευταίο «Εξοικονομώ» υπήρξαν 85.000 αιτήσεις, «τις περισσότερες από άλλες κάθε φορά», όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ αποκάλυψε ότι ένα νέο πρόγραμμα πρόκειται να ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες που θα ονομάζεται «ανακυκλώνω, αλλάζω συσκευή». Με το νέο πρόγραμμα, 350 χιλιάδες νοικοκυριά θα μπορέσουν να αντικαταστήσουν ένα παλιό κλιματιστικό, ένα ψυγείο, έναν καταψύκτη, με μία νέα συσκευή περισσότερο αποδοτική, ώστε να μπορέσουν να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας μέχρι και 30% από το λογαριασμό. Το νέο πρόγραμμα θα συμπεριλάβει, μ τη σειρά του κοινωνικά κριτήρια και θα έχει επιδότηση από 35% μέχρι 50%.

Εξ’ άλλου η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, μίλησε στην τηλεόραση του MEGA και στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο», για τα νέα κυβερνητικά μέτρα στήριξης στην ενέργεια.

Μιλώντας για τα 600 ευρώ και την πλατφόρμα επιδότησης ανέφερε πως πρόκειται για το δεύτερο μέτρο μιας τριπλής παρέμβασης, που αποκαθιστά μια αδικία, καθώς έως τώρα επιδοτούσαμε τις καταναλώσεις μέχρι  300 κιλοβατώρες, ενώ από τον Ιούλιο θα επιδοτηθεί αναδρομικά το 60% της αύξησης για όλους τους οικιακούς λογαριασμούς από τον περασμένο Δεκέμβριο.

«Αυτό θα γίνει σε λογαριασμούς που έχουν δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 45.000 ευρώ, το οποίο είναι περίπου το 95% των νοικοκυριών. Η ΑΑΔΕ και το Υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι μέχρι τέλος Ιουνίου θα έχουν καταβληθεί τα χρήματα», τόνισε.

Η κα Σδούκου προχώρησε σε τεχνικές λεπτομέρειες του προγράμματος στήριξης των καταναλωτών.

«Στα επαγγελματικά τιμολόγια για τον Μάιο και τον Ιούνιο, περνάμε σε μία περαιτέρω ενίσχυση προκειμένου να απορροφήσουμε το 50% της αύξησης, ωστόσο καταλαβαίνουμε ότι αυτό δεν είναι αρκετό, υπάρχει η ρήτρα αναπροσαρμογής πάνω στο τιμολόγιο είναι δύσκολο να μειωθεί. Ειδικά για τις μικρομεσαίες και μεσαίες επιχειρήσεων, με τα νέα μέτρα, στόχος μας ήταν να επιδοτήσουμε έως 80%», είπε χαρακτηριστικά και κατέληξε: «Το ζητούμενο είναι να λύσουμε το πρόβλημα στην ρίζα του. Από τον Ιούλιο και μετά στόχος μας είναι να σταθεροποιήσουμε την τιμή της λιανικής.»