Καθώς η μιντιακή εκστρατεία της Δύσης κατά της Ρωσίας έχει φθάσει σε νέο κρεσέντο – προβλέποντας, μάλιστα, την ακριβή ημέρα και ώρα που τα Ρωσικά στρατεύματα θα εισβάλλουν στο Ουκρανικό έδαφος (χθεσινή προειδοποίηση του Αμερικάνου προέδρου για Ρωσική εισβολή την ερχόμενη εβδομάδα!) - οι τιμές του πετρελαίου έχουν αρχίσει να σκαρφαλώνουν επικίνδυνα. 

Εχθές (11/2) η τιμή της ποικιλίας Brent, που αποτελεί το διεθνές benchmark, αυξήθηκε κατά $4,0 το βαρέλι και φθάνοντας τα $ 95,0 στο κλείσιμο της συνεδρίασης στο ICE του Λονδίνου.

Αντίστοιχη αύξηση σημειώθηκε και στην Αμερικανική στάνταρ ποικιλία WTI η οποία έκλεισε στα $ 93,90 το βαρέλι στο NYMEX της Ν.Υόρκης.

Να σημειωθεί ότι οι τιμές αυτές για το αργό πετρέλαιο είναι οι υψηλότερες που έχουν σημειωθεί από τον Δεκέμβριο του 2014 οπότε και επήλθε η κατάρρευση των τιμών στην παγκόσμιο αγορά όταν η Σαουδική Αραβία προχώρησε σε ανοικτή ρήξη με τους παραγωγούς shale σε ΗΠΑ- Καναδά στοιχηματίζοντας (λάθος, όπως απεδείχθη εκ του αποτελέσματος) στην χρεωκοπία τους. Να υπενθυμίσουμε ότι, παρά τα υψηλά παγκόσμια αποθέματα αργού και προϊόντων που χαρακτήριζαν εκείνη την περίοδο την παγκόσμιο αγορά (β΄ εξάμηνο 2014), η Σαουδική Αραβία πρωτοστάτησε στην ετήσια συνάντηση του OPEC στην Βιέννη, υποστηρίζοντας μια χωρίς όρια αύξηση της παραγωγής. Το αποτέλεσμα ήταν η άμεση κατάρρευση των τιμών, οι οποίες, από τα $ 110 το βαρέλι, σε λίγες εβδομάδες έπεσαν στα $ 30 και $ 40 το βαρέλι, ενώ χρειάστηκαν τρία χρόνια για να ανακάμψουν σε λογικά για τους παραγωγούς επίπεδα.



Σήμερα τα δεδομένα της αγοράς είναι τελείως διαφορετικά, με την παγκόσμια ζήτηση για αργό και προϊόντα να είναι σε σταθερή άνοδο μετά την παρατηρούμενη μετά-Covid οικονομική ανάκαμψη. Μάλιστα, ο ΙΕΑ, βάσει στοιχείων που ανακοίνωσε εχθές στο μηνιαίο δελτίο της αγοράς πετρελαίου (εδώ), προβλέπει αύξηση της ζήτησης κατά 3,2 εκατ. βαρ/ημέρα το 2022, πράγμα που θα φέρει την ζήτηση στα προ-πανδημίας επίπεδα, δηλ. σχεδόν στα 100 εκατ. βαρ/ημέρα. Παράλληλα παρατηρείται μείωση των αποθεμάτων του Ο.Ο.Σ.Α., τα οποία τον Δεκέμβριο του 2021 διαμορφώθηκαν στα 255 εκατ. βαρέλια, δηλ. αρκετά κάτω από τον μέσο όρο πενταετίας και στο χαμηλότερο επίπεδο επταετίας. Όχι ασύνδετο είναι το γεγονός της επίσης μειωμένης εφεδρικής παραγωγικής ικανότητας του OPEC+, η οποία τον Ιανουάριο ήτο στα 3,0 εκατ. βαρ/ ημέρα, δηλ. αρκετά κάτω από τα 7,0 εκατ. βαρ/ημέρα που ήταν την ίδια περίοδο πέρυσι.

Ο συνδυασμός υψηλής ζήτησης με χαμηλά αποθέματα από μόνος του είναι ικανός να επηρεάζει ανοδικά τις διεθνείς τιμές του αργού. Τώρα ήρθε να προστεθεί και η γεωπολιτική αβεβαιότητα χάρη στον υψηλό βαθμό ετοιμότητας των Ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία και τις συνεχείς στρατιωτικές κινητοποιήσεις από πλευράς ΗΠΑ/ΝΑΤΟ. Οι πιθανότητες για μια διακοπή στην παγκόσμια τροφοδοσία πετρελαίου έχουν αυξηθεί όπως αποκαλύπτει στο πρόσφατο μηνιαίο δελτίο του για την διεθνή αγορά πετρελαίου το Oxford Institute of Energy Studies (OIES). Σύμφωνα με το OIES οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα σε βαθμό που να θέτουν εν αμφιβόλω παραγωγή της τάξης των 3,0 εκατ. βαρ/ημέρα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Εν κατακλείδι, η συνεχιζόμενη οικονομική ανάκαμψη, καθώς σταδιακά αποκαθίσταται η κανονική λειτουργία των περισσότερων κρατών, και η υψηλή ζήτηση για προϊόντα πετρελαίου σε συνδυασμό με την περιορισμένη παραγωγική ικανότητα- αποτέλεσμα της υπό επένδυσης στον κλάδο του upstream τα τελευταία 8 χρόνια - και η εντεινόμενη γεωπολιτική αστάθεια μοιραία οδηγούν τις τιμές του αργού σε νέα ύψη. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί αναλυτές σε Λονδίνο και Ν.Υόρκη κάνουν λόγο για εκτίναξη των τιμών στα επίπεδο των $ 120 και $ 130 το βαρέλι στους αμέσως επόμενους μήνες- με η χωρίς την επάνοδο του Ιράν στην διεθνή αγορά.