Η χρόνια υποαπόδοση του OPEC+ στην επίτευξη των στόχων παραγωγής και οι αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις έχουν ωθήσει τις τιμές του πετρελαίου σε υψηλότερα επίπεδα, επισημαίνει στην τελευταία μηνιαία Έκθεσή του ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ), η οποία αναφέρεται στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου και δημοσιεύτηκε σήμερα (11/2). Ενδεικτικά, οι τιμές του αργού αυξήθηκαν περισσότερο από 15% τον περασμένο Ιανουάριο, ξεπερνώντας

 

το όριο των $90 το βαρέλι για πρώτη φορά σε περισσότερα από επτά χρόνια. Τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα πολλών ετών και η φθίνουσα πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα του OPEC+ έχουν αφήσει την αγορά με ένα μικρό «μαξιλάρι» ασφαλείας.

Τον Ιανουάριο, οι παραγωγοί εκτός της συμμαχίας του OPEC+ ήταν αυτοί που οδήγησαν την παγκόσμια προσφορά πετρελαίου υψηλότερα. Περαιτέρω αυξήσεις αναμένονται τους επόμενους μήνες καθώς ξεκινούν νέα έργα και ο αμερικανικός σχιστόλιθος συνεχίζει να ανταποκρίνεται στις υψηλότερες τιμές. Αυτό οδήγησε τον ΙΕΑ να αυξήσει τις προβλέψεις του για την προσφορά πετρελαίου των ΗΠΑ για το 2022 στα 1.2 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Ο Καναδάς, η Βραζιλία και η Γουιάνα θα μπορούσαν να προσθέσουν επιπλέον 460 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα, εκτιμά ο ΙΕΑ. Αντίθετα, το χάσμα μεταξύ της παραγωγής του OPEC+ και των επιπέδων-στόχων του αυξήθηκε στα 900 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα τον περασμένο Ιανουάριο. Η παρατεταμένη υποαπόδοση του OPEC+ έχει ουσιαστικά αφαιρέσει 300 εκατ. βαρέλια ή 800 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα από την πετρελαϊκή αγορά από τις αρχές του 2021, σύμφωνα με στοιχεία του ΙΕΑ.

 

Αυτό το έλλειμμα αναμένεται να μεγαλώσει περαιτέρω, καθώς ορισμένα μέλη του OPEC+ αντιμετωπίζουν περιορισμούς στην παραγωγή, επιδεινώνοντας τη «στενότητα» της αγοράς. Τα αποθέματα πετρελαίου του ΟΟΣΑ μειώθηκαν κατά 60 εκατ. βαρέλια τον Δεκέμβριο του 2021, φθάνοντας τα 255 εκατ. βαρέλια κάτω από τον μέσο όρο πενταετίας και στο χαμηλότερο επίπεδό τους σε βάθος επταετίας. Τους τελευταίους 12 μήνες, τα βιομηχανικά αποθέματα έχουν μειωθεί κατά 355 εκατ. βαρέλια, παρά την απελευθέρωση περισσότερων από 50 εκατ. βαρέλια πετρελαίου από τα κρατικά αποθέματα κατά την ίδια περίοδο.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΕΑ, η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί κατά 3.2 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2022, καθώς οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί για την αναχαίτιση της πανδημίας του κορωνοϊού αίρονται σιγά σιγά, απελευθερώνοντας την λανθάνουσα ζήτηση.

Παρά την υψηλότερη ζήτηση και την επαναλαμβανόμενη αποτυχία του OPEC+ να επιτύχει τους στόχους του, η αγορά αναμένεται να είναι πλεονασματική το 2022. Οι παραγωγοί εκτός των χωρών του OPEC+ θα μπορούσαν να προσθέσουν 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα και εάν οι περικοπές του OPEC+ αποκατασταθούν πλήρως, τότε θα μπορούσε να υπάρξει αύξηση της παραγωγής της συμμαχίας κατά 4.3 εκατ. βαρέλια την ημέρα, αναφέρει ο ΙΕΑ.

Μάλιστα, ο ΙΕΑ τονίζει ότι η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι δύο πετρελαιοπαραγωγές χώρες, οι οποίες έχουν τη μεγαλύτερη πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα και για αυτό θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην αποκατάσταση των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου που βαίνουν συνεχώς μειούμενα και έχουν ωθήσει τις τιμές κοντά στα $100 το βαρέλι.

Εάν το χάσμα μεταξύ της πετρελαϊκής παραγωγής του OPEC+ και των επιπέδων-στόχων του συνεχιστεί, τότε οι εντάσεις της προσφοράς θα αυξηθούν, οδηγώντας πιθανόν σε μεγαλύτερη αστάθεια και πίεση στις τιμές, καταλήγει ο ΙΕΑ.