Τα Nέα Eνεργειακά Σχέδια Ρωσίας-Κίνας: Power of Siberia 2 Αντί Nord Stream 2

Τα Nέα Eνεργειακά Σχέδια Ρωσίας-Κίνας: Power of Siberia 2 Αντί Nord Stream 2
Της Μύρνας Νικολαΐδου
Τετ, 9 Φεβρουαρίου 2022 - 08:22

Μπορεί Ρωσία και Κίνα να ένωσαν εν τέλει τις δυνάμεις τους κατά της Δύσης, ωστόσο η ουκρανική κρίση  φαίνεται ότι ήταν μόνο η αφορμή. Οι δύο χώρες είναι έτοιμες να ενισχύσουν την συνεργασία τους όχι μόνο εμπορικά και στρατιωτικά αλλά και ενεργειακά και μάλιστα εις βάρος της ΕΕ εφόσον κριθεί αυτό αναγκαίο. Τα  δε ενεργειακά σχέδιά τους ξεκίνησαν πριν την έναρξη της ουκρανικής κρίσης, δείχνοντας ότι η επιθυμία τους για συνεργασία είναι εντονότερη από ποτέ. Συγκεκριμένα, η Ρωσία έδωσε το πράσινο φως σε ένα συμβόλαιο 30 ετών για την προμήθεια φυσικού αερίου στην Κίνα μέσω ενός νέου αγωγού,

 

με τις πληρωμές να γίνονται σε ευρώ αντί για δολάρια. Με βάση προηγούμενα σχέδια, η Ρωσία είχε στόχο να φτάσει τις προμήθειες προς την Κίνα στα 38 δισ. κυβικά μέτρα αερίου μέσω αγωγών μέχρι το 2025. Το νέο σχέδιο, το οποίο επιβεβαιώθηκε και κατά την επίσημη επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στο Πεκίνο για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, θα προσθέσει άλλα 10 δισ. κυβικά μέτρα, αυξάνοντας τις ρωσικές πωλήσεις μέσω αγωγών στο πλαίσιο των μακροπρόθεσμων συμβολαίων με την Κίνα. Υπενθυμίζεται  ότι η Ρωσία ήδη στέλνει φυσικό αέριο στην Κίνα μέσω του αγωγού "Power of Siberia" που ξεκίνησε το 2019, αλλά και μέσω μεταφορών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Οι εξαγωγές της έφτασαν τα 16,5 δισ. κυβικά μέτρα αερίου στην Κίνα το 2021.

Αν και το  δίκτυο του αγωγού "Power of Siberia" δεν συνδέεται με αγωγούς που στέλνουν φυσικό αέριο στην Ευρώπη, αυτό μπορεί να αλλάξει. Πεκίνο και Μόσχα βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις για την κατασκευή του Power of Siberia 2, ο οποίος θα επιτρέψει στη Ρωσία να εκτρέψει τις ροές από την Ευρώπη και τον Nord Stream 2 και να τις κατευθύνει στην κινέζικη αγορά. Ο εν λόγω αγωγός θα διπλασίαζε τις εξαγωγές φυσικού αερίου από την Ρωσία στην Κίνα (πάνω από 50 δις κυβικά μέτρα), περνώντας μέσω της Μογγολίας στις βιομηχανικές περιοχές κοντά στο Πεκίνο.  Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι θα ενώνεται με  το εσωτερικό δίκτυο φυσικού αερίου της Ρωσίας, συνδέοντας την Κίνα με τα ίδια κοιτάσματα φυσικού αερίου που τροφοδοτούν την Ευρώπη στη ρωσική χερσόνησο Γιαμάλ. Με λίγα λόγια αυτό σημαίνει ότι η Gazprom θα έχει την δυνατότητα να κατευθύνει το φυσικό αέριο σε μια αγορά έναντι μιας άλλης. Όπως χαρακτηριστικά έγραψε η Nikkei Asian Review, ο αγωγός θα βοηθούσε και τις δύο χώρες να αντισταθμίσουν τις εντάσεις τους με τη Δύση. Ενώ ο Nord Stream 2 θεωρείται απειλή για τις δημοκρατικές χώρες στην διένεξή τους με  την Μόσχα, ο Power of Siberia 2 φέρνει  τα δύο κορυφαία αυταρχικά καθεστώτα του πλανήτη πιο κοντά.  Κατασκευάζοντας τον Power of Siberia 2, η Ρωσία θα παράσχει στον εαυτό της ένα υποκατάστατο αγοράς για το φυσικό αέριο που διαφορετικά θα έστελνε στην Ευρώπη.

Όσον αφορά το LNG, η Κίνα, η οποία ξεπέρασε την Ιαπωνία πέρυσι ως ο μεγαλύτερος αγοραστής LNG στον κόσμο, εισήγαγε 4,53 εκατομμύρια τόνους LNG αξίας 2,78 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη Ρωσία το 2021,  τοποθετώντας τη Ρωσία πίσω από την Αυστραλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Κατάρ. Η ρωσική Novatek (NVTK.MM) θέλει να ανταγωνιστεί το Κατάρ ως τον μεγαλύτερο παραγωγό LNG στον κόσμο τις επόμενες δεκαετίες και κινεζικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της CNPC, έχουν επενδύσει στα έργα Yamal LNG και Arctic LNG-2. Επιπλέον, η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαίου της Κίνας μετά τη Σαουδική Αραβία, με όγκους κατά μέσο όρο 1,59 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα πέρυσι, ή το 15,5% των κινεζικών εισαγωγών. Περίπου το 40% των προμηθειών ρέει μέσω του αγωγού East Siberia Pacific Ocean (ESPO) μήκους 4.070 km (2.540 μίλια) που χρηματοδοτήθηκε από κινεζικά δάνεια αξίας περίπου 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων.