Η «Ελπίδα» Επιβαρύνει Αλλά δεν Γονατίζει το Σύστημα- Σε Επιφυλακή Όλες οι Μονάδες Ηλεκτροπαραγωγής  

Η «Ελπίδα» Επιβαρύνει Αλλά δεν Γονατίζει το Σύστημα- Σε Επιφυλακή Όλες οι Μονάδες Ηλεκτροπαραγωγής
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Δευ, 24 Ιανουαρίου 2022 - 15:39

Τη σοβαρότητα της κατάστασης που έχει προκαλέσει σε όλη τη χώρα η επέλαση της κακοκαιρίας "Ελπίδα", ανέδειξε με την παρουσία του σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Ελέγχου Αττικής του ΔΕΔΔΗE, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, για το σχεδιασμό και τα μέτρα που έχουν ληφθεί αναφορικά με την απρόσκοπτη ηλεκτροδότηση της χώρας, ενόψει της κλιμάκωσης των καιρικών φαινομένων

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, επίσης, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Τάσος Μάνος, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος Δικτύου, Ηρακλής Μενεγάτος και οι επικεφαλής της Διεύθυνσης Περιφέρειας Αττικής. Για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων, στην Αττική έχουν ανακληθεί όλες οι άδειες ενώ σε επιφυλακή βρίσκεται το σύνολο του τακτικού και εργολαβικού προσωπικού. Ειδικότερα, 550 άτομα και 140 οχήματα και μηχανήματα έργου βρίσκονται σε ετοιμότητα σε διάφορες περιοχές της Περιφέρειας Αττικής. Τα συνεργεία αντιμετώπισης βλαβών έχουν ενισχυθεί και σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται τα συνεργαζόμενα συνεργεία για τυχόν επιπλέον ενίσχυση των συνεργείων του ΔΕΔΔΗΕ στις περιοχές που τα καιρικά φαινόμενα θα είναι πιο έντονα.

Για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων προβλημάτων στα νησιά, προληπτικά έχει μεταφερθεί προσωπικό, μηχανικός εξοπλισμός και υλικά στις Σποράδες και τη Σκύρο, καθώς και στο νησιωτικό συγκρότημα της Άνδρου, της Τήνου και της Κέας, σε περίπτωση που επιβληθεί απαγορευτικό απόπλου. Επίσης, προσωπικό και εξοπλισμός υποστήριξης από μονάδες του ΔΕΔΔΗΕ της Διεύθυνσης Μακεδονίας Θράκης και της Διεύθυνσης Περιφέρειας Πελοποννήσου – Ηπείρου,  αλλά και συνεργαζόμενων αναδόχων κατασκευής δικτύων μετακινήθηκαν προς τη Χαλκίδα και την Ελευσίνα παραμένοντας σε κατάσταση πλήρους επιφυλακής.

Όσον αφορά στη Διεύθυνση Περιφέρειας Κεντρικής Ελλάδας και Εύβοιας έχει ήδη μισθωθεί βαρύς μηχανικός εξοπλισμός αποχιονισμού. Τέλος, έχει ήδη εξασφαλιστεί η πλήρης και απρόσκοπτη λειτουργία του Κέντρου Αναγγελίας Βλαβών, ενώ υπενθυμίζεται η ενεργοποίηση από τον ΔΕΔΔΗΕ της νέας δωρεάν τηλεφωνικής γραμμής – από κινητό και σταθερό – 800 400 4000 προς διευκόλυνση των πολιτών.

Όπως ανέφερε στο energia.gr ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης, υπάρχει πλήρης κάλυψη της ζήτησης τούτη την ώρα, με όλες τις διαθέσιμες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας των ιδιωτών και της ΔΕΗ –πλην των δύο που παραμένουν ανενεργές για τεχνικούς λόγους (τα λιγνιτικά εργοστάσια Άγιος Δημήτριος 5 και η Μεγαλόπολη 3)- να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για την περίπτωση περαιτέρω επιδείνωσης της κατάστασης.

Έτσι, σε πλήρη λειτουργία βρίσκονται οι τέσσερις μονάδες του Αγίου Δημητρίου, με ισχύ 211 μεγαβάτ εκάστη, η Μεγαλόπολη 4 με 238 μεγαβάτ, το Αλιβέρι 5 με 410 μεγαβάτ, η Μελίτη με 261 μεγαβάτ, οι μονάδες 4-5 στο Λαύριο που λειτουργούν με φυσικό αέριο και έχουν ισχύ 536 και 378 μεγαβάτ αντιστοίχως, ο σταθμός φυσικού αερίου της ΔΕΗ στην Μεγαλόπολη με ισχύ 811 μεγαβάτ και τέλος η μονάδα της Κομοτηνής με τα 411 μεγαβάτ ισχύ.

Εκτός από το «στόλο» των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της Δημόσιας Επιχείρησης πρέπει να προστεθούν στο σύστημα οι ιδιωτικές μονάδες αερίου της Αλουμίνιο, με 320 μεγαβάτ, της Protergia με 430 μεγαβάτ, της η Elpedison Θίσβη με 397 μεγαβάτ, της Korinthos Power με 428 μεγαβάτ, του ο Ήρων CC με 422 μεγαβάτ και τέλος της Εlpedison Τhes με τα 400 μεγαβάτ ισχύ. Παράλληλα δεν έχουν καταγραφεί προβλήματα στο ενεργειακό σύστημα της χώρας από χθες το βράδυ, ενώ ο εφοδιασμός του εγχώριου συστήματος με φυσικό αέριο είναι επαρκής για να καλυφθεί τυχόν αιφνίδιο άλμα στη ζήτηση για ηλεκτροπαραγωγή και θέρμανση. Την καλή εικόνα του συστήματος ενισχύουν και τα στοιχεία που παραπέμπουν σε προβλέψεις για ισχυρούς βόρειους ανέμους οι οποίοι θα ενισχύσουν τη συνεισφορά των ΑΠΕ.

Αυτό γίνεται σαφές και από τα στοιχεία της Αγοράς Επόμενης Ημέρας όπου τη μεγαλύτερη συμμετοχή στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής για σήμερα, Δευτέρα 24/1, θα έχουν οι ΑΠΕ με μερίδιο 35,7%, για να ακολουθήσει το φυσικό αέριο με μερίδιο 32%, οι λιγνίτες με 10%, τα υδροηλεκτρικά με 7,1% και οι εισαγωγές με 11,5%. Η ραγδαία αύξηση της ζήτησης συμπαρασύρει ανοδικά και την τιμή του ρεύματος, που από 211 ευρώ ανά μεγαβατώρα χθες, Κυριακή, ανήλθε σήμερα στα 243 ευρώ και για αύριο κλειδώνει στα 280 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σύμφωνα με στοιχεία του Ελληνικού Χρηματιστήριου Ενέργειας.

Τέλος, στο πρακτικό μέρος της υπόθεσης "Ελπίδα", ο ΟΑΣΑ ανακοίνωσε ότι λόγω της έντασης των καιρικών φαινομένων όλα τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ έχουν αποσυρθεί στα αμαξοστάσια, ενώ σύμφωνα με την ΣΤΑΣΥ, διεκόπη η κυκλοφορία των συρμών του Μετρό προς και από το αεροδρόμιο. Όπως αναφέρουν νεώτερα στοιχεία πρόγνωσης που εξέδωσε το Εθνικό  Αστεροσκοπείο Αθηνών / Meteo.gr, τα φαινόμενα αναμένεται να ενταθούν, βαθμιαία, με τις πυκνές χιονοπτώσεις να εκδηλώνονται ακόμα και στα παραθαλάσσια τμήματα της Ανατολικής Στερεάς και της Πελοποννήσου, ενώ ιδιαίτερα θα είναι τα καιρικά φαινόνενα στην Εύβοια όπου αναμένεται να πέσει πολύ χιόνι. Επίσης, στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα αναμένονται τοπικές καταιγίδες, ενώ χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στις Κυκλάδες και σε περιοχές της Κρήτης και των Δωδεκανήσων, με χαμηλότερο υψόμετρο. Στην Αττική, οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, οι οποίες κατά διαστήματα θα είναι πυκνές. Είναι χαρακτηριστικό της κατάστασης ότι στις 10.30 το πρωΐ εστάλη μήνυμα από το 112 στους κατοίκους του Νομού, προειδοποιώντας για έντονες χιονοπτώσεις και καλώντας τους να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Ακόμη, δόθηκε εντολή από τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Αμυρά, προς τα Δασαρχεία όλης της χώρας, να απαγορεύσουν τη θήρα στις περιοχές αρμοδιότητάς τους, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και των ισχυρών χιονοπτώσεων.