Η ενεργειακή κρίση έχει γίνει «θηλιά στο λαιμό» αρκετών ενεργοβόρων επιχειρήσεων στην Ευρώπη, που είναι υποχρεωμένες να στραφούν πλέον στην εξοικονόμηση ενέργειας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Βρετανία, με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον τον περασμένο Οκτώβριο να μιλά για την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης των επιχειρήσεων, για να αντισταθμιστεί το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος. Ωστόσο, το μεγάλο ενεργειακό κόστος για τα νοικοκυριά είναι που έχει θορυβήσει περισσότερο τη βρετανική κυβέρνηση

Να σημειωθεί πως 2 δισ. λίρες έχουν λάβει ως κρατική χρηματοδότηση οι τομείς που έχουν εκτεθεί περισσότερο στις υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. Φορείς του κλάδου προειδοποιούν πως ορισμένες εταιρείες αντιμετωπίζουν πλέον το φάσμα του λουκέτου, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τη συνέχεια. Στελέχη των ενεργοβόρων βιομηχανιών πιστεύουν ότι η κυβέρνηση είναι πιο επικεντρωμένη στην εξεύρεση τρόπων αντιστάθμισης του υψηλού κόστους ζωής για τα νοικοκυριά, καθώς αυξάνεται από την εκτίναξη των λογαριασμών ενέργειας. Η βαριά βιομηχανία έχει επίσης εντείνει την πίεση στην κυβέρνηση να παρέμβει στην αγορά του άνθρακα για να μειώσει το ποσό που πρέπει να πληρώσει για τις άδειες εκπομπών. Το Ηνωμένο Βασίλειο ξεκίνησε το δικό του σύστημα εμπορίας εκπομπών πέρυσι. Οι σταθερά υψηλές τιμές από τον Σεπτέμβριο ενεργοποίησαν τον «μηχανισμό περιορισμού του κόστους» της Βρετανίας για πρώτη φορά τον περασμένο μήνα, ο οποίος υποχρεώνει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να εξετάσουν εάν θα παρέμβουν στην αγορά.

Ο βιομηχανικός τομέας ευθύνεται για το 30% των παγκόσμιων εκπομπών ρύπων και περίπου το 37% της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας. Αυτό το τεράστιο μερίδιο των εκπομπών έχει αρνητικές συνέπειες για το περιβάλλον. Εάν οι εταιρείες και οι κυβερνήσεις δεν αρχίσουν να εισάγουν νέες τεχνολογίες μείωσης του άνθρακα στη βιομηχανία γρήγορα και αποτελεσματικά, μπαίνουν σε κίνδυνο οι προσπάθειες που έχουν γίνει σε άλλους τομείς της οικονομίας, αναφέρουν αναλυτές. Μια μελέτη του 2014 έδειξε ότι ένα βιομηχανικό πάρκο με χαλυβουργείο, εργοστάσιο τσιμέντου, εργοστάσιο λιπασμάτων και εγκαταστάσεις ανακυκλώσιμου χαρτιού πέτυχε 21% εξοικονόμηση ενέργειας, μέσω των ΑΠΕ. Η χρήση ανανεώσιμων πηγών σε βιομηχανικό επίπεδο, το πράσινο υδρογόνο, η ηλιακή ενέργεια και φυσικά η αποθήκευση καθώς και άλλες τεχνολογίες μπορούν να συνεισφέρουν στο τελικό στόχο που είναι η εξοικονόμηση πόρων. Ειδικότερα, το υδρογόνο εκτιμάται ότι μπορεί να καλύψει ένα σημαντικό ποσοστό της παγκόσμιας ανάγκης για ενέργεια. Ωστόσο, το υδρογόνο παρουσιάζει επίσης αρκετές προκλήσεις, ιδίως όσον αφορά τις προκλήσεις ασφάλειας και υποδομής, της αποθήκευσης και της μεταφοράς. Πάντως, αρκετές χώρες «βλέπουν» τη δημιουργία μιας οικονομίας υδρογόνου ως μια σημαντική εναλλακτική λύση για μηδενικές εκπομπές άνθρακα.