Ανοιχτά Όλα τα Μέτωπα που Συντηρούν την Ενεργειακή Κρίση- Νέα Άνοδος Τιμών στο Αέριο

Ανοιχτά Όλα τα Μέτωπα που Συντηρούν την Ενεργειακή Κρίση- Νέα Άνοδος Τιμών στο Αέριο
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Παρ, 14 Ιανουαρίου 2022 - 08:00

Πριν ήταν οι φόβοι για τον βαρύ χειμώνα. Ύστερα, η έλλειψη αποθεμάτων στις ευρωπαϊκές αποθήκες. Τώρα η κρίση με αφορμή μια πιθανή ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Κοντολογίς, επιβεβαιώνονται οι θέσεις όσων υποστήριζαν εξ’ αρχής, πως η κρίση τιμών στην ενέργεια δεν αποτελούσε ένα συγκυριακό φαινόμενο, αλλά μια νέα πραγματικότητα στα ευρωπαϊκά πράγματα. Η νέα όξυνση

στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας και οι νέες κατηγορίες υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά της Gazprom για την πολιτική της στις παραδόσεις αερίου στην Δυτ. Ευρώπη οδηγούν ανοδικά τις τιμές στο ολλανδικό Ταμείο Μεταφοράς Τίτλων (TTF), με τα συμβόλαια για παραδόσεις Φεβρουαρίου και Μαρτίου να ενισχύονται σε διψήφιο ποσοστό και να κινούνται πάνω από τα επίπεδα των 83 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αντιθέτως, οι τιμές για συμβόλαια παράδοσης Απριλίου κινούνται εμφανώς χαμηλότερα, με την αγορά να προεξοφλεί αποκλιμάκωση της κρίσης, σε συνάρτηση με την αναμενόμενη εποχική κάμψη της ζήτησης.

Επί του παρόντος, το μέλλον προδιαγράφεται δυσοίωνο, καθώς η Ουάσιγκτον φέρεται να ζητά μετ΄ επιτάσεως από τους Ευρωπαίους εταίρους της να τη συνδράμουν, επιβάλλοντας σκληρές κυρώσεις στην Μόσχα. Από την πλευρά της, η Ρωσία δια του απεσταλμένου της στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) δηλώνει έτοιμη να αναλάβει δράση προκειμένου να προασπίσειτην εθνική της ασφάλεια, εφόσον η Δύση εξακολουθήσει να εμφανίζεται απρόθυμη να την εγγυηθεί.

Υπό το πρίσμα των όσων συμβαίνουν στην Γηραιά ήπειρο, δεν προκαλεί έκπληξη που ο ρωσικός όμιλος φυσικού αερίου Gazprom, φαίνεται πως συμμετέχει στο γεωπολιτικό αυτό παιγχνίδι, περιορίζοντας τις  ποσότητες  φυσικού αερίου που αποστέλλει στην Ευρώπη, αναγκάζοντας την Εκτελεστική Αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, να χαρακτηρίσει την απόφαση του ομίλου «προκλητική», ιδίως στη σκιά της αυξημένης ζήτησης των τελευταίων ημερών που επιφέρει ισχυρές ανοδικές πιέσεις στις τιμές.  

(Διακύμανση τιμών συμβολαίων αερίου στον ολλανδικό κόμβο TTF, Αύγουστος 2021-Ιανουάριος 2022) 

Η κατάσταση θεωρείται κρίσιμη, από τη στιγμή που τα αποθέματα στις υπόγειες αποθήκες φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν μειωθεί σε νέα ιστορικά χαμηλά, λόγω των υψηλών απολήψεων που καταγράφονται το τελευταίο χρονικό διάστημα (στις 10 Ιανουαρίου η απόληψη είχε ανέλθει στο 55,6%, σύμφωνα με στοιχεία της Gas Infrastructure Europe).

Νερό στο μύλο της έντασης έσπευσε να ρίξει και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος συνέδεσε τη λειτουργία του αμφιλεγόμενου αγωγού, Nord Stream 2, με τυχόν σύγκρουση της Ευρώπης με την Ρωσία αναφορικά με το ουκρανικό.

«Δεν μπορεί από τη μία να επιβάλουμε κυρώσεις στην Ρωσία και από την άλλη να επιτρέπουμε τη λειτουργία ενός τέτοιου έργου», είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, τις απόψεις του δεν φαίνεται να συμμερίζονται μέλη του πολιτικού κόσμου της Γερμανίας, τα οποία υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ αντιτάσσονται στον ρωσικό αγωγό επειδή θέλουν  να προωθήσουν τα δικά τους στρατηγικά σχέδια για την αγορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Όλα τούτα συμβαίνουν ενώ οι Βρυξέλλες εξακολουθούν να αδρανούν και να μη λαμβάνουν κανένα απολύτως ουσιαστικό μέτρο απόσβεσης της κρίσης, όπως θα ήταν, πιθανώς, η στροφή στις νέες επενδύσεις για αέριο, αφήνοντας τα πράγματα στην τύχη τους.