Ο Νασρεττίν Χότζας κι η Κυβέρνηση

Με απόφαση του πρωθυπουργού  δεν θα χρειασθεί να κάνουν ταχυδοκιμή (rabid test) αμφότεροι, oι εμβολιασμένοι και  ανεμβολίαστοι , όταν εισέρχονται σε κλειστούς χώρους  την περίοδο των εορτών αλλά θα δοθεί σύσταση για αυτοδοκιμή (self test) σε όσους  υπηκόους διασκεδάσουν εν χορώ τα Χριστούγεννα και Πρωτοχονιά. Θα πάρουν επίσης ό λ ο ι δωρεάν δύο αυτοδοκιμές μπαξίσι. Τοιουτοτρόπως εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι στον Κινεζοϊό εξομοίωθησαν

Του Κώστα Κόλμερ
Πεμ, 23 Δεκεμβρίου 2021 - 13:22

 

σε μία καινοφανή θεωρία αντιμετωπίσεως της Πανδημίας και δικαιώθησαν – κακώς -όσοι ηρνήθησαν να εμβολιασθούν.

Η τακτική απεδείχθη ανασφαλής για την δημοτικότητα του πρωθυπουργού- όχι πάντως δια την συνέπεια του. Ο προληπτικός εκφοβισμός της κοινής γνώμης και μετά η  χαλάρωση των προφυλακτικών μέτρων, θυμίζει ιστορίες του Νασρεττίν Χότζα.

«Οι βρύσες στην Προύσα βρισκόντουσαν σε μεγάλες αποστάσεις κι ο κόσμος έφερνε το νερό του με τις στάμνες.΄Ενα απόγευμα ο Χότζας έδωσε στο χέρι της κόρης του μιά στάμνα και την έστειλε στη βρύση να φέρει νερό. Δίνοντας τη στάμνα της άστραψε και δυό σκαμπίλα στα στρουμπουλά της μάγουλα.

- Πρόσεχε της είπε μην σπάσει η στάμνα!

Η κοπελίτσα μ’αναμένα τα μάγουλα  και με δακρισμένα μάτια πήρε τον δρόμο για την βρύση.Όμως, οι γείτονες πού είδαν την σκηνή κακολογήσανε τον Χότζα.

-Μωρέ Νασρεττίν-μπαμπά, του είπανε,  μερικές φορές είσαι άδικος κι ακαταλόγιστος . Τι σου έκανε η κοπελιά σου και την ξυλοφόρωσες. Δεν την λυπήθηκες;

Κι ο Χότζας απάντησε: Εσείς αχμάκηδες (ανόητοι) δεν καταλαβαίνεταε γρι από τέτοιες υποθέσεις. Με τον πόνο αυτό, τον νου της θα έχει στη στάμνα και δεν θα τη σπάσει. Σαν  έσπαγε η στάμνα τι νόημα θα είχε το ξύλο. Ο τζερεμές (ζημιά) θά’χε γίνει.»(*)

Ετσι και η κυβέρνηση: Πρώτα διαρρέει την πληροφορία ότι επίκειται καθολική δοκιμή (τέστ) των συμποσιαζομένων κατά τας εορτάς και μετά αναιρεί την απειλή.

Η ζημία εν τούτοις έγινε: Πολλά «ρεβεγιόν» ματαιώθησαν και δεξιώσεις ακυρώθησαν. Αμφίβολο αν ο δημοτικότης της κυβερνήσεως διασώθη , που έχει πάρει την κατηφόρα.

(*) Ο ΝΑΣΡΕΤΤΙΝ ΧΟΤΖΑΣ, του Στέλιου Μαγιοπόύλου. Εκδόσεις Ι.Δ.Κολλάρου 1991. ΙSBN 960-05 -0310-9