Για την προσέλκυση επενδύσεων με σκοπό τον εντοπισμό και την αξιοποίηση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη χώρα μας έχει ιδρυθεί αρμόδιος φορέας, η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων. Η ΕΔΕΥ, βάσει της κείμενης νομοθεσίας, φροντίζει για την παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων σε πετρελαϊκές εταιρείες εντός της ελληνικής ΑΟΖ

Έτσι, μέχρι το 2020 παραχωρήθηκαν δικαιώματα σε πολλές εταιρείες (Εικόνα 6) με την υποχρέωση να εντοπίσουν, να ανακαλύψουν και να εκμεταλλευτούν κοιτάσματα υδρογονανθράκων σε 12 χερσαίες και θαλάσσιες περιοχές της χώρας μας. Όταν μία εταιρεία ή κοινοπραξία εταιρειών πετρελαίου ανακαλύψει κοίτασμα υδρογονανθράκων πρέπει κατ’ αρχήν να επιβεβαιώσει εάν το εύρημά της είναι οικονομικά εκμεταλλεύσιμο ή όχι.

ΕΙΚΟΝΑ 6: Ελληνικά Γεωτεμάχια (Blocks) που προκηρύχθηκαν για έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων

Το εάν είναι οικονομικά συμφέρουσα η εκμετάλλευση ενός κοιτάσματος εξαρτάται όχι μόνο από τα τεχνικά χαρακτηριστικά και τις ποσότητες των αποληψίμων αποθεμάτων του, αλλά ιδιαίτερα από τους συμβατικούς όρους (δικαιώματα από την παραγωγή και φορολογικές υποχρεώσεις)  που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ της πετρελαϊκής εταιρείας με την χώρα υποδοχής, εν προκειμένω την Ελλάδα. Να επισημάνουμε ότι οι θαλάσσιες περιοχές 11 και 12 (Εικόνα 6), επί των οποίων υπέβαλλαν σχετική αίτηση παραχώρησης η κοινοπραξία ExxonMobil, Total και ΕΛΠΕ, περιλαμβάνουν θαλάσσια βάθη που κυμαίνονται από 1.500 μέχρι και 3.000 μέτρα.

Ελληνικά κοιτάσματα

Γι’ αυτά τα θαλάσσια βάθη υπήρξε προβληματισμός εάν μετά την κατάρρευση των τιμών του φυσικού αερίου στην διεθνή αγορά (μείωση κατά 50% από το 2011), ήταν πράγματι δυνατή μία οικονομική εκμετάλλευση. Επ’ αυτού του ερωτήματος απάντησε ήδη στο 13ο συνέδριο του Economist στην Λευκωσία ο Tristan Αspray, αντιπρόεδρος της ExxonMobil για την Ευρώπη, Ρωσία και Κασπία, δηλώνοντας ότι είναι εσφαλμένη η εκτίμηση ότι χαμηλές τιμές δεν δικαιολογούν ακριβές εξορύξεις σε βαθιά νερά στην Ανατολική Μεσόγειο.

(η συνέχεια στο slpress.gr)

*O Δρ. Ηλίας Κ. Κονοφάγος είναι Χημικός Μηχανικός και μέλος της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών. Είναι εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Ανάπτυξης Υδρογονανθράκων της Εταιρίας Flow Energy S.A. Διετέλεσε Γενικός Διευθυντής Έρευνας & Παραγωγής Κοιτασμάτων Υδρογονανθράκων της Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε. Είναι Eisenhower Fellow των ΗΠΑ στον τομέα της Οικονομίας Έρευνας & Παραγωγής Υδρογονανθράκων και ειδικότερα του Ενεργειακού Τομέα. Έχει διεθνή παρουσία με πλέον των 200 επιστημονικών ανακοινώσεων.