Δεν άργησαν να φανούν τα πρώτα αποτελέσματα από την ενεργειακή κρίση στα νοικοκυριά, με τις εκτιμήσεις αναλυτών να είναι δυσοίωνες για τη συνέχεια. Δεν είναι μόνο η εκτόξευση των τιμών στο ρεύμα, είναι και οι αυξημένες τιμές σε βενζίνη και πετρέλαιο θέρμανσης που προκαλούν ανησυχία στους πολίτες. Αναλυτές στο energia.gr επισημαίνουν πως η ενεργειακή κρίση θα διαρκέσει για πολλούς μήνες και στο τέλος θα δούμε μια σταθεροποίηση των τιμών σε υψηλά επίπεδα. Ενδεικτική της κατάστασης είναι η έκθεση για την πορεία της ελληνικής Οικονομίας και της Απασχόλησης, του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ,

το οποίο μεταξύ άλλων επισημαίνει πως «οι συνεχιζόμενες αυξήσεις στην τιμή της ενέργειας το πρώτο μισό του Νοεμβρίου αυξάνουν τη διάβρωση της αγοραστικής δύναμης κοντά στο 10%». Επίσης, αναφέρει πως «η Ελλάδα διατηρεί από τις υψηλότερες θέσεις στην ΕΕ όσον αφορά την τιμή ανά λίτρο της αμόλυβδης και του πετρελαίου θέρμανσης, λόγω μεγάλης φορολογικής επιβάρυνσης, η οποία φτάνει το 60%». Άλλωστε, πολλοί φορείς και ενώσεις όπως έχουμε τονίσει ζητούν τη μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης.

«H αγορά είναι μουδιασμένη σε σχέση  με το πετρέλαιο θέρμανσης. Βλέπουμε ότι δεν υπάρχει η ζήτηση που περιμέναμε, ενώ διαπιστώνουμε ότι δεν υπάρχει απόθεμα στις δεξαμενές των πελατών μας. Δεν υπάρχει διάθεση να βάλουν πετρέλαιο εξαιτίας της μειωμένης αγοραστικής δύναμης» ανέφερε χθες στο ρ/σ Στο Κόκκινο ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, κ. Γιώργος Ασμάτογλου. «Ό,τι είναι μειωμένη η αγοραστική δύναμη των πολιτών  το βλέπουμε και στη βενζίνη, η αμόλυβδη είναι αυξημένη κατά 25%  σε σχέση με πέρσι και το πετρέλαιο θέρμανσης 38%, πρέπει να γίνει κάτι δεν αντέχουν οι επιχειρήσεις, ο τροχός της οικονομίας θα κυλήσει μόνο εάν μειωθούν οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης» τόνιζε χθες ο κ. Ασμάτογλου, αποτυπώνοντας την ανησυχία που υπάρχει στην αγορά. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός πως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους δημιουργεί ένα ασφυκτικό πλαίσιο.

Στο μεταξύ η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος καταγράφει ρεκόρ μέρα με τη μέρα. Σήμερα θα κινείται στα 285,24 ευρώ, όταν μια εβδομάδα πριν ήταν στα 276,47  ευρώ, ανά μεγαβατώρα. Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο ενεργειακής ανάλυσης του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η μέση τιμή εκκαθάρισης της αγοράς στο χρονικό διάστημα μεταξύ 15 Νοεμβρίου και 21 Νοεμβρίου ανήλθε στα 243,07 ευρώ αν μεγαβατώρα, δηλαδή αυξημένη σε ποσοστιαία βάση κατά 11,37% από τη μέση τιμή εκκαθάρισης της αγοράς της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας. Αλλά και σε άλλες χώρες δεν καταγράφεται μια τάση αποκλιμάκωσης.