Οι Γερμανικές Ρυθμιστικές Αγκυλώσεις Εμπόδιο στην Έγκαιρη Λειτουργία του Nord Stream 2

Οι Γερμανικές Ρυθμιστικές Αγκυλώσεις Εμπόδιο στην Έγκαιρη Λειτουργία του Nord Stream 2
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τρι, 23 Νοεμβρίου 2021 - 14:08

Κωλυσιεργία, αμεριμνησία, απερισκεψία και τάση επιστροφής σε ψυχροπολεμικούς τακτικισμούς ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις, Ρωσία-ΗΠΑ, υποκρύπτει το νέο κεφάλαιο που άνοιξε στην ενεργειακή κρίση της Ευρώπης, η πρόσφατη απόφαση της Ομοσπονδιακής Αρχής Δικτύων της Γερμανίας να αναβάλει, επικαλούμενη νομικά εμπόδια, την επίσημη λειτουργία του αγωγού Nord Stream 2 που θα έλυνε, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, την έλλειψη φυσικού αερίου στην Γηραιά ήπειρο και θα συγκρατούσε τις τιμές του καυσίμου αυτό τον χειμώνα.  

Οι τελευταίες πληροφορίες από το Βερολίνο, θέλουν την Γερμανία να εξετάζει την άρση των εμποδίων που η ίδια όρθωσε στο θέμα και να ολοκληρώνει τη διαδικασία πιστοποίησης του ρωσικού αγωγού στις αμέσως προσεχείς εβδομάδες, σύμφωνα, με πληροφορίες που διέρρευσαν από υψηλόβαθμο στέλεχος της Gazprom. Την περασμένη εβδομάδα, η Bundesnetzagentur, ανακοίνωνε ότι αναστέλει τη διαδικασία πιστοποίησης της Nord Stream 2 AG ως ανεξάρτητου φορέα εκμετάλλευσης μεταφοράς αερίου, έως ότου συσταθεί φορέας εκμετάλλευσης του αγωγού στην Γερμανία, όπως προβλέπει η εγχώρια νομοθεσία.

Με την απόφασή της, η ομοσπονδιακή Αρχή μεταθέτει για τις 8 Ιανουαρίου 2022 το δικαίωμα εκφοράς γνώμης σχετικά με την άδεια λειτουργίας του αγωγού, σε μια κίνηση που συνιστά άμεσο πλήγμα  στη λειτουργία του Nord Stream 2 -θα μετέφερε 55 δισ. κυβικά μέτρα αερίου στην Δυτική Ευρώπη- και υπονομεύει τις προσδοκίες για μια έγκαιρη αναπλήρωση των αποθεμάτων φυσικού αερίου τόσο της Γερμανίας, όσο και της υπόλοιπης Ευρώπης, ώστε να αντιμετωπιστούν τα χειρότερα μιας ογείας ενεργειακής κρίσης, τον επερχόμενο χειμώνα που αναμένεται δριμύτερος του συνηθισμένου.

Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές εξακολουθούν να αισιοδοξούν για αίσιο τέλος της υπόθεσης την οποία θεωρούν περισσότερο διαδικαστικού χαρακτήρα παρά αμιγώς πολιτικής προέλευσης.  «Η Γερμανία υποστηρίζει σταθερά το έργο και κατά συνέπεια δεν δεν ωφελεί να θέτουμε θέμα συνωμοσίας σε αυτή την περίπτωση», είπε χαρακτηριστικάο Dmitry Marinchenko, ανώτατο διευθυντικό στέλεχος της Fitch Ratings .

Τα δεδομένα τούτη την ώρα δεν είναι όμως ενθαρρυντικά. Η αναβολή της έκδοσης πιστοποίησης του αγωγού σημαίνει ότι η λειτουργία του Nord Stream 2 μετατίθεται για τον Μάρτιο του 2022 –σύμφωνα με Γερμανούς αξιωματούχους-  όταν δηλαδή η συνεισφορά του στον εφοδιασμό της Ευρώπης με αέριο θα έχει αποδυναμωθεί. Θυμίζουμε πως οι γερμανικές αρχές έθεσαν θέμα σύστασης θυγατρικής εταιρείας που θα αναλάβει να διαχειριστεί το project επί γερμανικού εδάφους, από την κοινοπραξία με επικεφαλής της Gazprom, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η εγχώρια νομοθεσία.

Tην ώρα που εντείνεται η γεωπολιτική αντιπαράθεση με αφορμή τον -εξ' αρχής- αμφιλεγόμενο Nord Stream 2 και η Ευρώπη εξακολουθεί να παραμένει δέσμια της αμερικανορωσικής διαπάλης συμφερόντων, οι τιμές τραβούν την ανηφόρα για άλλη μια φορά, με την αποκλιμάκωσή τους στις αρχές του μήνα, να αποδεικνύεται βραχύβια και έωλη. Πλέον, ο κίνδυνος αλλεπάλληλων διακοπών στην ηλεκτροδότηση της Δυτικής Ευρώπης μοιάζει ολοένα και μεγαλύτερος, όπως προειδοποιούν κορυφαία στελέχη της αγοράς.  

Κι ενώ αυτά συμβαίνουν στην Γηραία ήπειρο, η Ασία εξακολουθεί να προμηθεύεται μγάλες ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) προκειμένου να αποφύγει την επανάληψη της κρίσης του περασμένου χειμώνα, όταν οι ψυχρότερες από τις συνηθισμένες θερμοκρασίες οδήγησαν σε ρεκόρ τις χειμερινές τιμές LNG.

(Ναύλοι μεταφοράς LNG 2014-2024. Πηγή: Global LNG Hub)

Σήμερα βέβαια, οι τιμές είναι ακόμη υψηλότερες, όμως πολλοί αγοραστές από την Ασία εξακολουθούν να προμηθεύονται αέριο από την spot αγορά, παρά την υψηλή τιμή του. Ενδεικτικά, οι τιμές spot LNG εκτοξεύτηκαν πάνω από τα 30 δολάρια ανά MMBtu, τον περασμένο μήνα, ενώ η κλιμακούμενη ζήτηση LNG και οι αυξημένες αποστολές αμερικανικού αερίου στις χώρες της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, εκτόξευσαν και τους ναύλους στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού. Είναι ενδεικτικό της εικόνας στην αγορά πως τις τελευταίες ημέρες, οι ναύλοι μεταφοράς LNG στην περιοχή έκαναν άλμα πάνω από τα 300.000 δολάρια την ημέρα, που αποτελεί νέο υψηλό ρεκόρ.

Γίνεται έτσι φανερή η πλήρης ανατροπής του προηγούμενου κλίματος έντασης στις σινοαμερικανικές σχέσεις από το γεγονός ότι ύστερα από ένα χρόνο χωρίς αποστολές υγροποιημένου φυσικού αερίου ΗΠΑ στην Κίνα, στο διάστημα Μάρτιος 2019- Φεβρουάριος 2020, λόγω του εμπορικού πολέμου, οι αμερικανικές εξαγωγές στην Κίνα άρχισαν να αυξάνονται προς τα τέλη του περασμένου έτους για να ανέλθουν σε νέα υψηλά τον περασμένο Αύγουστο.

Είναι ενδεικτικό ότι τον Σεπτέμβριο, η Κίνα ήταν ο κορυφαίος προορισμός των αμςερικανικών εξαγωγών LNG σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ. Συνολικά, η Κίνα εισήγαγε 48,6 Bcf αμερικανικού LNG τον Σεπτέμβριο, για να ακολουθήσουν οι Βραζιλία, Νότια Κορέα, Ισπανία και Τουρκία, με τις πέντε χώρες να απορροφούν το 61,4% του συνόλου των αμερικανικών εξαγωγών LNG τον ίδιο μήνα.