Πριν λίγες αναφέραμε στο Energia.gr πως αρκετοί δήμοι στρέφονται πλέον προς τη δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων. Αρκετοί  δε αναλυτές εκτιμούν πλέον πως το πρόβλημα της ενεργειακής φτώχειας δεν μπορεί να λυθεί μόνο μέσω της επιδοματικής πολιτικής. Μάλιστα σε πρόσφατη εκδήλωση του ο Δήμος Μεσσήνης γνωστοποίησε πως θα συγκροτήσει γραφείο αντιμετώπισης της ενεργειακής φτώχειας, με σκοπό την παροχή συμβουλών σε ευάλωτα νοικοκυριά για να «θωρακίσουν» ενεργειακά τα σπίτια τους. Στη «μάχη» για την δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων με φόντο την ενεργειακή κρίση έχουν ριχτεί και πολλοί δήμοι και περιφέρειες της χώρας. Ανάμεσα σε αυτούς οι επτά ενεργειακές κοινότητες της Δυτικής Ελλάδας

που δημιουργήθηκαν τον περασμένο Ιούλιο με τη συμμετοχή συνολικά 60 φορέων. Ο Περιφερειάρχης κ. Νεκτάριος Φαρμάκης, μιλώντας το περασμένο Ιούλιο για αυτή την πρωτοβουλία εξηγούσε ότι «αυτή η μεγάλη προσπάθεια που ξεκίνησε από την ανάγκη να ανεξαρτητοποιηθούν ενεργειακά οι αγρότες και να ξεφύγουν από την ενεργειακή φτώχεια, εξελίχθηκε σε μία ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια, ώστε και η Τοπική Αυτοδιοίκηση να μειώσει τα ενεργειακά βάρη και να εξοικονομήσει πόρους προς όφελος των τοπικών κοινωνιών». Πλέον, στο επίκεντρο των διεργασιών των ενεργειακών κοινοτήτων της Δυτικής Ελλάδας είναι η δημιουργία ενός φωτοβολταϊκού πάρκου που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στο κτήμα Pilot Polder στην περιοχή του Μεσολογγίου, έκτασης 1.300 στρεμμάτων το οποίο παραχωρήθηκε στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Προβλέπεται ότι θα επηρεαστούν θετικά πάνω από 300.000 πολίτες της Δυτικής Ελλάδας σε 11 διαφορετικούς δήμους, εκ των οποίων οι 140.000 περίπου είναι κατ’ επάγγελμα αγρότες.

Οι περιπτώσεις του Δήμου Κυθήρων και του Δήμου Ναυπακτίας

Πριν λίγες ημέρες ο Δήμος Κυθήρων κατέληξε στη δημιουργία ενεργειακής κοινότητας. Σύμφωνα με προμελέτη του Δήμου είναι δυνατόν η ενεργειακή κοινότητα μπορεί να παρέχει το ηλεκτρικό ρεύμα σε ένα κόστος της τάξης των 50-60 Ευρώ ανά MWh.«Στοχεύουμε μακροπρόθεσμα (2050) στην σχεδόν 100% κάλυψη των ενεργειακών αναγκών μας από αυτοπαραγωγή μέσω ΑΠΕ. Και ανάλογα με τις δυνατότητες στην παραγωγή λογικού περισσεύματος που θα δημιουργήσει πόρους για το Δήμο με σκοπό την ενίσχυση των δράσεων και υποδομών του», αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση.

Τελευταίο παράδειγμα ο Δήμος Ναυπακτίας, που μέσω της Ενεργειακής Κοινότητας που δημιούργησε εκτιμά ότι θα εξοικονομεί 7.029.488 kWh ανά έτος ηλεκτρικής ενέργειας που αντιστοιχούν σε 800.505 ευρώ ανά έτος. Ο δήμαρχος κ. Βασίλης Γκίζας, δίνοντας το στίγμα των επιδιώξεων της δημοτικής αρχής, σημείωσε: «ο Δήμος Ναυπακτίας, σε συνέχεια των ενεργειών που έχει δρομολογήσει και αναπτύσσει τα τελευταία χρόνια σε επίπεδο ενεργειακών και περιβαλλοντικών εφαρμογών, όπως η διαχείριση απορριμμάτων και ανακύκλωσης, η δημιουργία Πράσινου Σημείου, η ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών κτιρίων του 1ου Γυμνασίου-Λυκείου, το σύστημα χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων, προχωρά ακόμη παραπέρα προσβλέποντας να αντιμετωπίσει ακόμη πιο αποτελεσματικά τις σύγχρονες προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής.