Διπλασιασμός Ενέργειας Από Βιομάζα ως το 2050-Στην  ΕΕ η Μεγαλύτερη Κατανάλωση Pellet Παγκοσμίως

Διπλασιασμός Ενέργειας Από Βιομάζα ως το 2050-Στην  ΕΕ η Μεγαλύτερη Κατανάλωση Pellet Παγκοσμίως
Του Δημήτρη Αβαρλή
Παρ, 19 Νοεμβρίου 2021 - 08:45

Πρόσφατη έρευνα δείχνει πως η σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων, θα συνοδευτεί με αύξηση της χρήσης βιομάζας για την παραγωγή ενέργειας. Μέχρι το 2050, η κατανάλωση ενέργειας από βιομάζα αναμένεται να αυξηθεί με σταθερό ρυθμό με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο από διπλασιασμό μέχρι και τριπλασιασμό της. Όπως αναφέρει το Ινστιτούτο για την Ευρωπαϊκή Περιβαλλοντική Πολιτική σε έκθεση του 

με τίτλο «Βιομάζα και Πράσινη Συμφωνία» η ηλεκτρική ενέργεια και η θερμότητα που παράγεται από βιομάζα αναμένεται να αυξηθούν συνολικά μέσω της εφαρμογής των σχεδιαζόμενων πρόσθετων μέτρων αλλά να μειωθούν συγκριτικά με άλλες ανανεώσιμες πηγές, έως το 2030. 

Ο λόγος είναι η γρήγορη τεχνολογική ανάπτυξη στις άλλες ανανεώσιμες πηγές, όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια. Ωστόσο, στον τομέα της θέρμανσης και της ψύξης, η βιομάζα εκτιμάται ότι θα παρέχει το μεγαλύτερο μέρος της ανανεώσιμης ενέργειας τα επόμενα χρόνια. Ο τομέας θέρμανσης και ψύξης έχει τη μεγαλύτερη τελική χρήση βιοενέργειας γενικά, χρησιμοποιώντας περίπου το 75% της συνολικής βιοενέργειας που καταναλώνεται. Η ηλεκτρική ενέργεια από βιομάζα και τα καύσιμα μεταφορών αντιπροσωπεύουν το 13% και το 12% αντίστοιχα. Σύμφωνα με την ίδια έκθεση η πλειονότητα (96%) της ζήτησης βιομάζας της ΕΕ καλύπτεται από εγχώριες πηγές, ενώ μόνο το 4% περίπου εισάγεται από χώρες εκτός ΕΕ με διαφορετικές προσεγγίσεις ανάλογα με το κράτος μέλος. Η Ισπανία έχει μεγάλες δυνατότητες να χρησιμοποιεί γεωργικά υπολείμματα από τις μόνιμες καλλιέργειές της (ελιές, οπωροφόρα δέντρα), η Δανία χρησιμοποιεί σημαντική ποσότητα άχυρου από τον αγροτικό της τομέα, ενώ η Φινλανδία εστιάζει στη βιομάζα από δασικές πηγές. Ωστόσο, η αυξημένη ζήτηση οδηγεί ορισμένες χώρες όπως η Δανία και η Ολλανδία να κοιτάξουν πέρα από τις εγχώριες προμήθειες για να αυξήσουν τις εισαγωγές.

Παράλληλα, τα πέλλετ ξύλου παραμένουν μια αξιόπιστη και προσιτή λύση για την απανθρακοποίηση της οικονομίας της ΕΕ, σύμφωνα με νέα έκθεση. Η Bioenergy Europe σε έκθεσή της με επίκεντρο τα pellets ξύλου και τον βασικό τους ρόλο στην επίτευξη των στόχων βιωσιμότητας αναφέρει πως η παγκόσμια παραγωγή pellet παραμένει σε τροχιά σταθερής ανάπτυξης, με αύξηση 5% από το 2019 έως το 2020. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ε.Ε. έφτασε τους 18,1 εκατομμύρια τόνους παραγωγής pellet, καθιστώντας την τον μεγαλύτερο παραγωγό pellet παγκοσμίως. Η Γερμανία εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός εντός της ΕΕ, ενώ η Τσεχία κατέγραψε «αξιοσημείωτη» αύξηση 21,5% το 2020. Η χρήση pellet αυξήθηκε κατά 7% παγκοσμίως σε σύγκριση με το 2019, φτάνοντας τους 19,3 εκατομμύρια τόνους. Στους οικιακούς και εμπορικούς τομείς ηγείται η Ιταλία, η οποία παραμένει ο μεγαλύτερος χρήστης pellet στον κόσμο για τον οικιακό τομέα, με συνολική κατανάλωση 3,4 εκατομμυρίων τόνων.Η Bioenergy Europe αναφέρει στην έκθεσή της  ότι η θετική τάση του κλάδου επιβεβαιώνει τη μεγάλη ανθεκτικότητα των pellets ξύλου σε εξωτερικούς παράγοντες όπως η πανδημία COVID-19 και η πρόσφατη κρίση των τιμών της ενέργειας. Υπογραμμίζει πως τα pellets ξύλου αποτελούν βιώσιμη λύση για την αντιμετώπιση της υψηλής ενεργειακής εξάρτησης από τις εισαγωγές φυσικού αερίου και την αντιμετώπιση των αυξήσεων των τιμών της ενέργειας, όπως αυτή που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Ευρώπη.