Απαιτείται Πλήρης Διαχωρισμός και Κατάργηση της Πληρωμής μη Ενεργειακών Χρεώσεων Μέσω των Λογαριασμών Ηλεκτρικού

Χωρίς την παραμικρή αμφιβολία η απόφαση που έλαβε η ΡΑΕ την περασμένη εβδομάδα για την τυποποίηση των λογαριασμών ρεύματος και την λεπτομερή και καθαρή αναγραφή όλων των στοιχείων που εμφανίζονται στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος είναι ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση. Εισάγοντας σε δημόσια διαβούλευση τυποποιημένα έντυπα συμβάσεων προμήθειας και λογαριασμούς κατανάλωσης επιχειρεί να βάλει τέλος στην απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί σήμερα με τις δυσανάγνωστες και αδιαφανείς χρεώσεις.

Ο Ρυθμιστής αποφάσισε να προχωρήσει στην διαμόρφωση των νέων τιμολογίων αφού μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι καταναλωτές δεν μπορούν να διακρίνουν τη φύση των τιμολογίων, δηλαδή εάν είναι σταθερής η κυμαινόμενη χρέωσης. Ακόμα, όπως κατέδειξε η έρευνα της ΡΑΕ, ο μέσος καταναλωτής δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει

energia.gr
Δευ, 18 Οκτωβρίου 2021 - 09:17

τον βαθμό του κινδύνου διαφοροποίησης της τιμής, τόσο ως προς την πιθανότητα και συχνότητα επέλευσης του όσο και ως προς τα μέγιστα όρια διακύμανσης του.

Ίσως το πλέον σημαντικό, σύμφωνα με τον Ρυθμιστή, είναι η αδυναμία των καταναλωτών να γνωρίζουν το πραγματικό κόστος του τιμολογίου του εκάστοτε προμηθευτή, καθώς αδυνατούν να αναγάγουν τις κάθε είδους χρεώσεις η πιστώσεις ( λχ. πάγιο, έκπτωση λόγω e bill κλπ) και τα πάσης φύσεως «δώρα» στην τελική αξία του ρεύματος που καταβάλλουν.

Επιπλέον, ο Ρυθμιστής εκτιμά ότι η νέα μορφή λογαριασμού που εισηγείται θα βελτιώσουν την πληροφόρηση των καταναλωτών τόσο πριν από την υπογραφή της σύμβασης όσο και κατά την εκτέλεση της. Και το κυριότερο, υπογραμμίζει ο Ρυθμιστής, είναι ότι οι νέου τύπου λογαριασμοί θα επιτρέψουν στους καταναλωτές να συγκρίνουν τα τιμολόγια του κάθε παρόχου.

Ασφαλώς και η πρωτοβουλία της ΡΑΕ την δεδομένη χρονική στιγμή όπου οι τιμές του ηλεκτρισμού έχουν εκτοξευθεί στα ύψη - η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (MCP) σημείωσε νέο ρεκόρ την εβδομάδα που πέρασε φθάνοντας τα 206,82 €/ΜWh, δηλ. + 19,77 €/MWh σημειώνοντας νέο ιστορικό ρεκόρ- είναι όχι απλά καλοδεχούμενη αλλά απαραίτητη. Με τον καταναλωτή να καλείται ουσιαστικά να διαχειριστεί από μόνος του την τρέχουσα ενεργειακή κρίση των υψηλών τιμών σε ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο, η ύπαρξη σωστής και διακριτής πληροφόρησης έρχεται να ενισχύσει την φαρέτρα των εργαλείων που διαθέτει για να επιλέξει τον κατάλληλο πάροχο.

Όμως η κίνηση της ΡΑΕ να βάλει επιτέλους ένα τέλος στην απαράδεκτη κατάσταση « σκόπιμης» πολυπλοκότητας και ασάφειας που εμφανίζουν σήμερα οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού, σταματά ένα βήμα πριν τον πλήρη εξορθολογισμό τους. Και αυτό δεν είναι άλλο από την υποχρεωτική συμμετοχή μη ενεργειακών χρεώσεων ( δηλ. Δημοτικά Τέλη, Τέλος Ακίνητης Περιουσίας κ.λπ.) στους λογαριασμούς του ηλεκτρισμού και την εξόφληση τους μαζί με το ποσό που αντιστοιχεί στην κατανάλωση ηλεκτρισμού. Έτσι καθώς θα αυξάνουν οι τιμές ηλεκτρισμού πολλοί καταναλωτές θα αδυνατούν να τους εξοφλήσουν γιατί μαζί με το ενεργειακό κόστος θα είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν τα δημοτικά τέλη και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κάποιος που έχει προστεθεί σταδιακά στους λογαριασμούς από διαδοχικές κυβερνήσεις δημιουργώντας λογαριασμούς «τέρατα» όπου τα 2/3 του συνολικού ποσού αντιστοιχεί σε μη ενεργειακές χρεώσεις.