Αμυντική Συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ: Η Αθήνα Έδωσε Βάσεις κι Αγόρασε Λόγια…

Αμυντική Συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ: Η Αθήνα Έδωσε Βάσεις κι Αγόρασε Λόγια…
του Γιώργου Πρωτόπαπα
Πεμ, 14 Οκτωβρίου 2021 - 17:03

Το νέο τροποποιητικό πρωτόκολλο της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ (MDCA) θα υπογράψουν σήμερα στο State Department ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο Αμερικανός ομόλογός του Άντονι Μπλίνκεν, όπου και θα έχουν διευρυμένες συνομιλίες στο πλαίσιο του τρίτου γύρου του θεσμοθετημένου διμερούς Στρατηγικού Διαλόγου

Η συμφωνία που θα έχει διάρκεια πέντε ετών παρέχει το δικαίωμα στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις να εδράζονται σε περισσότερες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην ελληνική επικράτεια. Στο πλαίσιο αυτό, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις θα αποκτήσουν πρόσβαση και στο πεδίο βολής του Λιτοχώρου, δικαίωμα μεταστάθμευσης στην ταξιαρχία της αεροπορίας στρατού στο Στεφανοβίκειο της Μαγνησίας και δικαίωμα παραμονής σε στρατόπεδα στην Αλεξανδρούπολη.

Επισημαίνεται, ότι η κυβέρνηση αναμένεται να φέρει τη νέα Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας προς κύρωση στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς στις 6 Νοεμβρίου λήγει η ισχύουσα. Οι δηλώσεις Δένδια και Μπλίνκεν αναμένεται να ξεκινήσουν περίπου στις 16:45′ ώρα Ελλάδας και θα μεταδοθούν απευθείας από τον ιστότοπο του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Στη συνέχεια, ο Νίκος Δένδιας αναμένεται να συναντηθεί με τον Εμιρατινό ομόλογό του Σεΐχη Αμπντουλάχ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν, ο οποίος θα βρίσκεται επίσης στην Ουάσινγκτον. Τέλος, ο Έλληνας υπουργός θα συμμετάσχει σε εκδήλωση του Center for European Policy Analysis με θέμα τον ρόλο της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο.

(η συνέχεια στο slpress.gr)