Η Υπόθεση Κατσίφα και η Διεφθαρμένη Αλβανική Δικαιοσύνη

Η Υπόθεση Κατσίφα και η Διεφθαρμένη Αλβανική Δικαιοσύνη
του Ορφέα Μπέτση
Τετ, 13 Οκτωβρίου 2021 - 16:28

Υπό διαρκή πίεση είναι όλη αυτή την περίοδο η εθνική ελληνική μειονότητα στην Αλβανία. Σκοπό των Τιράνων είναι η αναμόχλευση εντάσεων και παθών, χωρίς καμιά βάση και ουσιαστικό λόγο. Όμως, τούτο αποτελεί επιλογή της αλβανικής πολιτικής τάξης και προωθείται στο πεδίο των ελληνοαλβανικών επαφών κι ανταλλαγών, μέσα από ένα πλήθος ενεργειών αλβανικών κρατικών φορέων, αλλά και παρακρατικών κύκλων

 

Βέβαια, μεταξύ τους δεν υπάρχει μόνο επικοινωνία και συναλλαγή, αλλά και συνεργασία για την συγκάλυψη υποθέσεων. Δυστυχώς έτσι έχουν τα πράγματα. Η περίπτωση του συγχωρεμένου Κωνσταντίνου Κατσίφα απ’ τους Βουλιαράτες, που οι ειδικές δυνάμεις της Αστυνομίας εκτέλεσαν, είναι ενδεικτική των όσων αναφέρονται πιο πάνω. Υπενθυμίζουμε ότι η παράδοση της σορού του για ενταφιασμό είχε καθυστερήσει δέκα σχεδόν μέρες, κατά τα οθωμανικά τερτίπια.

Τρία χρόνια μετά την εκτέλεση του Κατσίφα και ακόμη οι αρμόδιες αρχές της εισαγγελίας δεν είναι σε θέση να καταλήξουν σε ένα πόρισμα, το οποίο, δεν αναμένει μόνο η οικογένεια, αλλά και οι Βορειοηπειρώτες και η Αθήνα. Επίσης –υπενθυμίζουμε– εκκρεμεί ως αίτημα, σαφώς διατυπωμένο, στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Αλβανία τον χειμώνα του 2018.

Ο εισαγγελέας Αργυροκάστρου, ως κατά τόπο αρμόδιος για την διερεύνηση της υπόθεσης, επιχείρησε –προς το παρόν ανεπιτυχώς– να αρχειοθετήσει τον φάκελο, δείχνοντας να έχει πεισθεί ότι πρόκειται για αυτοκτονία. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει ολοφάνερα τις πιέσεις που του ασκούνται. Εξ άλλου, προ μηνών είχε ήδη υπάρξει “διαρροή” στον Τύπο ότι οι εισαγγελικές αρχές οδηγούνται στο συμπέρασμα της αυτοκτονίας. Τότε, το είχαν διαψεύσει με επίσημη ανακοίνωση. Ήταν μάλλον μία βολιδοσκόπηση των ενδιαφερομένων και κατά το πλείστον αγορά χρόνου για το “χειρισμό” της υπόθεσης εκ μέρους του εισαγγελέα.

(η συνέχεια στο slpress.gr)