Πώς Ενισχύουμε Επιχειρήσεις και Ανέργους στις Λιγνιτικές Περιοχές

Πώς Ενισχύουμε Επιχειρήσεις και Ανέργους στις Λιγνιτικές Περιοχές
Του Κωνσταντίνου Μουσουρούλη*
Τρι, 5 Οκτωβρίου 2021 - 13:09

Η χώρα δεν διέθετε κανένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ύφεσης στην οποία περιέρχονταν σταδιακά οι λιγνιτικές περιοχές, όταν, από το 2010 και μετά, για καθαρά συστημικούς λόγους (διαφοροποίηση ενεργειακού μείγματος, αύξηση κόστους αερίων ρύπων κ.λπ.), άρχισε να μειώνεται η εντατική 

εκμετάλλευση του λιγνίτη και να συρρικνώνεται η παραγωγή, συμπαρασύροντας θέσεις εργασίας. Κανείς δεν σκέφθηκε να γράψει ένα σχέδιο, ένα πρόγραμμα, να αναζητήσει πόρους και να εξασφαλίσει κίνητρα. Είναι η πρώτη φορά σε μια περίοδο δέκα και πλέον ετών συνεχούς μείωσης της λιγνιτικής δραστηριότητας που σχεδιάζεται ένα ειδικό Πρόγραμμα στήριξης των επηρεαζόμενων επιχειρήσεων του δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα, προκειμένου να αναπτύξουν νέες βιώσιμες δραστηριότητες αξιοποιώντας την εμπειρία και τεχνογνωσία που διαθέτουν.

Το Πρόγραμμα σχεδίασε η Συντονιστική Επιτροπή Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης και χρηματοδοτεί το Πράσινο Ταμείο από τα έσοδα πλειστηριασμών δικαιωμάτων εκπομπών. Δικαιούχοι των επιχορηγήσεων είναι οι επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες και αγαθά άμεσα προς τη ΔΕΗ ΑΕ ως Εργολάβοι ή Υπεργολάβοι και διαθέτουν έδρα ή υποκατάστημα στις Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης και Φλώρινας ή εντός του Δήμου Μεγαλόπολης.

Το Πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 10 εκατ. ευρώ, υλοποιείται μέσω Ενδιάμεσου Φορέα (ΕΦΕΠΑΕ) με μια απλή διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων και άμεση αξιολόγηση των αιτήσεων έως την εξάντληση των διαθέσιμων πόρων. Οι αιτήσεις αφορούν έργα αξίας από 20 έως 200 χιλιάδες ευρώ, τα οποία θα επιχορηγούνται σε ποσοστό 80% του εγκεκριμένου προϋπολογισμού τους. Τα αποτελέσματα του Προγράμματος θα αξιολογούνται κατά τους πρώτους μήνες εφαρμογής του, ώστε να ληφθούν υπόψη για τον σχεδιασμό των Προγραμμάτων που θα ακολουθήσουν στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ, και συγκεκριμένα του Προγράμματος Δίκαιης Μετάβασης 2021-2027 για την αναζωογόνηση της παραγωγικής βάσης των λιγνιτικών περιοχών.

Παράλληλα, η Συντονιστική Επιτροπή, σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ, σχεδίασε ένα Πρόγραμμα προϋπολογισμού 107 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της απασχόλησης και της τοπικής επιχειρηματικότητας με χρηματοδότηση από πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου της περιόδου 2014-2020. Το Πρόγραμμα, με φορέα υλοποίησης τον ίδιο Οργανισμό, αφορά ανέργους εγγεγραμμένους στο μητρώο του, και  περιλαμβάνει διάφορες κατηγορίες δράσεων αποκλειστικά για τις λιγνιτικές περιοχές. Μία από τις δράσεις αυτές, προϋπολογισμού 48 εκατ. ευρώ, στοχεύει στη δημιουργία 3.400 νέων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης και την πλήρωσή τους από ανέργους οι οποίοι εργάζονταν ως έκτακτο προσωπικό της ΔΕΗ ΑΕ ή σε εργολάβους της επιχείρησης που δραστηριοποιούνται στον τομέα των μεταφορών και χωματουργικών εργασιών, ή σε προμηθευτές της επιχείρησης. Μια άλλη δράση προϋπολογισμού 14 εκατ. ευρώ στοχεύει στην προετοιμασία 2.000 ανέργων ηλικίας 18 έως 29 ετών, αποφοίτων οποιασδήποτε εκπαιδευτικής βαθμίδας, για την ομαλή ένταξή τους στην τοπική αγορά εργασίας. Προβλέπονται επίσης δράσεις κατάρτισης και πρακτικής άσκησης σε τοπικές επιχειρήσεις, προϋπολογισμού 18 εκατ. ευρώ, καθώς και ένα πιλοτικό Πρόγραμμα προϋπολογισμού 3 εκατ. ευρώ, για την προσέλκυση από τις όμορες περιοχές, ανθρώπινου δυναμικού με αυξημένα προσόντα με στόχο την κάλυψη των αναγκών των επιχειρήσεων που ήδη δραστηριοποιούνται στις λιγνιτικές περιοχές.

 

(Tο άρθρο του δημοσιεύτηκε αρχικά στην εφημερίδα TA NEA στις 2-3 Οκτωβρίου 2021)

 

*Λίγα Λόγια για τον κ. Κωστή Μουσουρούλη, Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του Σχεδίου

Ο Κωστής Μουσουρούλης φοίτησε στη Λεόντειο Σχολή και στη συνέχεια σπούδασε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακών τίτλων στην Ευρωπαϊκή Οικονομία (Licence Spéciale) και στις Διεθνείς Σχέσεις (Maîtrise) από το Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών (ULB) και διαθέτει Certificat στη Δημόσια Διοίκηση από το Solvay Brussels School of Economics & Management. Ομιλεί γαλλικά, αγγλικά, ιταλικά και ισπανικά.

Το 2004 ο Κωστής Μουσουρούλης κλήθηκε να αναλάβει τη Γενική Γραμματεία Επενδύσεων και Ανάπτυξης του Υπουργείου Οικονομίας & Οικονομικών και στη συνέχεια, το 2007, ορίστηκε Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ανάπτυξης, αρμόδιος για τον τομέα της Ενέργειας.  Το 2007 η Κυβέρνηση τον όρισε ως εκπρόσωπο της Ελλάδας στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Διετέλεσε Μέλος σε Συμβούλια και Επιτροπές που σχετίζονται με την ενεργειακή πολιτική, όπως στο Διοικητικό Συμβούλιο της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ), στο Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής (ΣΕΕΣ), καθώς και στην Επιτροπή Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών.  Ο Κωστής Μουσουρούλης εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής στις Εθνικές Εκλογές του 2009 με τη Νέα Δημοκρατία στο Νομό Χίου. Στις Αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010 εξελέγη Δημοτικός Σύμβουλος του ενιαίου Δήμου Χίου.

Το 2011, ο τότε πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς του ανέθεσε τον Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Περιφερειακής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας. Το 2012, ανέλαβε καθήκοντα Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος. Στις Εθνικές Εκλογές του 2012, επανεξελέγη βουλευτής Χίου και στη συνέχεια διορίσθηκε Υπουργός Ναυτιλίας.

Στις 28 Αυγούστου 2015, κατά τον διορισμό της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης Βασιλικής Θάνου από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ανέλαβε Αναπληρωτής Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας μέχρι τη διενέργεια εκλογών στις 20 Σεπτεμβρίου 2015.  Στις 13 Φεβρουαρίου 2020 η Διυπουργική Επιτροπή για την απολιγνιτοποίηση επέλεξε τον Κωσταντίνο Μουσουρούλη ως Συντονιστή του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης των περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης.