IEA: Νέα Αναθεώρηση της Εκτιμώμενης Παγκόσμιας Πετρελαϊκής Ζήτησης Προς τα Κάτω

IEA: Νέα Αναθεώρηση της Εκτιμώμενης Παγκόσμιας Πετρελαϊκής Ζήτησης Προς τα Κάτω
Του Δημήτρη Μεζαρτάσογλου
Τρι, 14 Σεπτεμβρίου 2021 - 17:45

Οι απρόσμενες διακοπές κατά τη διάρκεια του Αυγούστου οδήγησαν σε μείωση της προσφοράς για πρώτη φορά σε πέντε μήνες και επέκτειναν την απότομη πτώση των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου, επισημαίνει στην τελευταία μηνιαία Έκθεσή του ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ), η οποία αναφέρεται στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου και δημοσιεύτηκε σήμερα (14/9). Πιο συγκεκριμένα, σημαντικό ρόλο έπαιξε ο τυφώνας Ida, ο οποίος προκάλεσε καταστροφές στη βασική περιοχή παραγωγής πετρελαίου στις ακτές του Κόλπου των ΗΠΑ στα τέλη του περασμένου μήνα, βγάζοντας εκτός 1.7 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Επίσης, οι όποιες ανησυχίες για τον αντίκτυπο 

της αύξησης των κρουσμάτων λόγω κορωνοϊού στη ζήτηση πετρελαίου επηρέασαν τις τιμές. Κατά τη διάρκεια προετοιμασίας του παρόντος άρθρου, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου τύπου Brent, το διεθνές benchmark, διαπραγματεύονταν περίπου στα $73.80 το βαρέλι, ενώ το αμερικάνικο αργό WTI στα $70.70 το βαρέλι.

Ο τυφώνας Ida εξακολουθεί να προκαλεί προβλήματα στις παγκόσμιες αγορές. Οι υπεράκτιες εγκαταστάσεις και τα διυλιστήρια καθυστέρησαν να ξεκινήσουν ξανά την λειτουργία τους λόγω της έντασης του τυφώνα, αναγκάζοντας μαζική χρήση αποθεμάτων αργού και πετρελαϊκών προϊόντων σε βασικές αγορές. Οι μεγαλύτερες επιπτώσεις στην πετρελαϊκή προσφορά θα φανούν τον Σεπτέμβριο, με τις συνολικές απώλειες να εκτιμώνται σε περίπου 30 εκατ. βαρέλια, επισημαίνει ο ΙΕΑ.

Ήδη τον Αύγουστο, οι διακοπές στην πετρελαϊκή παραγωγή οδήγησαν σε περαιτέρω πτώση των αποθεμάτων. Τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι τα αποθέματα πετρελαίου του ΟΟΣΑ μειώθηκαν περισσότερο από 30 εκατ. βαρέλια τον περασμένο μήνα, επεκτείνοντας τις μεγάλες απώλειες του περασμένου Ιουνίου και Ιουλίου. Μέχρι το τέλος Ιουλίου, τα συνολικά βιομηχανικά αποθέματα πετρελαίου του ΟΟΣΑ ήταν χαμηλότερα κατά 185.7 εκατ. βαρέλια από τον πιο πρόσφατο μέσο όρο πενταετίας, προσθέτει ο ΙΕΑ.



Στις 23 Αυγούστου, το αμερικανικό Υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε μία πώληση έως και 20 εκατ. βαρελιών από τα στρατηγικά αποθέματα της χώρας για τη χρηματοδότηση των δαπανών. Οι παραδόσεις θα πραγματοποιηθούν μεταξύ 1ης Οκτωβρίου και 15ης Δεκεμβρίου και θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν μερικές από τις απώλειες εξαιτίας του τυφώνα Ida. Η αμερικανική κυβέρνηση δανείζει, επίσης, βαρέλια από τα στρατηγικά της αποθέματα στα διυλιστήρια της περιοχής για να αντισταθμίσει τις ελλείψεις αργού. Η Κίνα αξιοποιεί και αυτή με την σειρά της τα στρατηγικά αποθέματα και αναμένεται να πουλήσει πετρέλαιο για πρώτη φορά από κρατικές δεξαμενές σε μια προσπάθεια να μειώσει τις εγχώριες τιμές του πετρελαίου και τις πληθωριστικές πιέσεις, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές πόσα βαρέλια θα διατεθούν τελικά στην αγορά.

Την ίδια στιγμή, η αύξηση της πετρελαϊκής ζήτησης στην Κίνα και οπουδήποτε αλλού στην Ασία δέχεται πιέσεις από τα αυξημένα κρούσματα λόγω κορωνοϊού. Ο ΙΕΑ αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου για τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο κατά σχεδόν 600 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα, καθώς η Κίνα και ορισμένες άλλες χώρες της ΝΑ Ασίας επιβάλλουν περισσότερους περιορισμούς στις μετακινήσεις. Η πρόβλεψη του ΙΕΑ για την ανάπτυξη της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2021 αναθεωρείται οριακά προς τα κάτω από την Έκθεση του περασμένου μήνα (-110 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα) σε 5.2 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ενώ η ανάπτυξη το 2022 προβλέπεται να είναι ελαφρώς υψηλότερη, στα 3.2 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Ο ΙΕΑ επισημαίνει ότι στις αρχές του 2022 αναμένεται η πετρελαϊκή προσφορά να είναι αρκετά υψηλή, ώστε να αναπληρώσει τα αποθέματα πετρελαίου. Στο μεσοδιάστημα, τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ και της Κίνας θα συμβάλλουν κάπως στη μείωση του χάσματος, καταλήγει ο ΙΕΑ.