Η Αυτοκαταστροφική Ευρώπη και το Ακριβό Ρεύμα

Είναι τω όντι δύσκολο να αποδεχτείς ότι οι άνθρωποι που εντέλλονται την ευδαιμονία της κοινωνίας και εμφανίζονται, προς τούτο, πρόθυμοι να εκστομίσουν ό,τι τους κατέβει στο κεφάλι - αρκεί να εξυπηρετείται το όποιο αφήγημα έχουν αποφασίσει να προτάξουν ως προτεραιότητά τους - είναι στην πραγματικότητα ανίδεοι, ανεύθυνοι και ενδεχομένως, σε ορισμένες περιπτώσεις, «στημένοι» όπως λέμε στην αργκό - είτε και όλα μαζί σε ένα πακέτο. Αναφερόμαστε στο κογκλάβιο των Βρυξελλών που κατάφερε το γιγαντιαίο κατόρθωμα να ξηλώσει τόσο γρήγορα και με τόση ατσαλοσύνη το «πουλόβερ» – όπως λέμε στη δημοσιογραφική αργκό- της ισόνομης ανάπτυξης με πράσινο αποτύπωμα, καθώς και την υπόσχεση για παροχή φθηνής ενέργειας για όλους, η οποία θα εξάλειφε την ενεργειακή φτώχεια που σάρωσε την περασμένη δεκαετία τις πιο αδύναμες οικονομικά χώρες της Ευρώπης –όπως η Ελλάδα.

energia.gr
Δευ, 6 Σεπτεμβρίου 2021 - 08:01

Τί έκαναν οι διορισμένοι επίτροποι και το τεχνικό προσωπικό που στελεχώνει τις επιτροπείες τους; Πιάσανε να καταστρέψουν το ενεργειακό υπόστρωμα πάνω στο οποίο είχε στηριχτεί η οικονομική ανάπτυξη δεκαετιών. Τουτέστιν, να μετατρέψουν τον λιγνίτη και τον άνθρακα που χρησιμοποιούταν για την ηλεκτροπαραγωγή, σε αποδιοπομπαίο τράγο, μέσω μιας σειράς μέτρων όπως το περιβόητο σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών CO2. Καθώς οι τιμές των δικαιωμάτων έκαναν άλμα στο κενό για να φθάσουν, χθες Τετάρτη, πάνω από τα 62 ευρώ ο τόνος, η λειτουργία όλων αυτών των μονάδων, με λάβαρο την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης, έγινε ασύμφορη στο όνομα του πλήρους εξηλεκτρισμού της οικονομίας.

Είπαν λοιπόν ο ένας στον άλλο: «Μεγάλε, πώς θα ισοσκελίσουμε την ενέργεια που χάνουμε;» Και η ιδιοφυής απάντηση -γερμανικής προέλευσης- ήταν: «Με επέλαση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και με υψηλή συμμετοχή  του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα…»

Τί κι αν η ανανεώσιμη ενέργεια και η συμπαρομαρτούντα αποθήκευση ενέργειας απαιτεί τεράστιες επενδύσεις, ικανές να γονατίσουν τον προϋπολογισμό των μικρών χωρών; Τί κι αν η Ευρώπη δεν παράγει καθόλου φ. αέριο –το αέριο που δυνητικά υπάρχει στις ελληνικές και κυπριακές θάλασσες έχει τεθεί σχεδόν οριστικά εκτός ατζέντας – και εξαρτάται σε επικίνδυνο βαθμό από τις αμερικανικές και κυρίως, ρώσικες εισαγωγές; Το αμετροεπές κογκλάβιο βάδισε ατάραχο στο βάραθρο με τις επιπτώσεις των αποφάσεών του.  

Η Gazprom άδραξε την ευκαιρία και καταφέρνει αυτή την ώρα τεράστιο πλήγμα στις μεγαλόστομες υποσχέσεις της Ε.Ε. για οικονομική ανάκαμψη, εκβιάζοντας τους άσπονδους εμπορικούς εταίρους της από την Δύση, με την αποστολή, μέσω των αγωγών της Ουκρανίας, αερίου με το σταγονόμετρο. Οι ευρωπαϊκές αποθήκες αερίου είναι γεμάτες μόλις κατά το 60% από πέρυσι, όταν μπροστά μας έχουμε ένα χειμώνα που αναμένεται βαρύς λόγω του φαινομένου Λα Νίνια.

Αποτέλεσμα, δίχως plan B για την ηλεκτροπαραγωγή, με τις κούφιες υποσχέσεις για αθρόα πράσινη και φθηνή ενέργεια για όλους να σκεπάζουν τον ευρωπαϊκό ουρανό, οι παραγωγοί ηλεκτρισμού αφέθηκαν να «κερδοσκοπούν» στις αγορές χονδρικής, σε βάρος οικιακών και βιομηχανικών καταναλωτών, εκτοξεύοντας τις τιμές του ρεύματος και διακυβεύοντας το μέλλον το δικό μας και των επερχόμενων γενιών.

Ήδη, ακούγονται οι πρώτες εκκλήσεις απελπισίας από τις βιομηχανίες που δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στα τερατώδη τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας που έρχονται από αυτό το φθινόπωρο. Για πολλές η λύση θα είναι το λουκέτο. Για άλλες, η μετακόμιση σε άλλη γη κι άλλα μέρη, όπου δεν υπάρχουν μηχανισμοί, συστήματα και άλλα… επιτροπικά κόλπα και όπου το ρεύμα είναι φθηνό –η Τουρκία είναι ένα καλό παράδειγμα.

Απελπισία έχει καταλάβει και τους οικιακούς καταναλωτές και όλα συντείνουν στο ότι τα τιμολόγια που θα μας ρίξουν κάτω από την πόρτα μας, θα δημιουργήσουν συνθήκες νέας κρίσης, αφού θα είναι πολλοί εκείνοι που δεν θα μπορούν να τα πληρώσουν, εκτός του ότι θα προκληθεί μεγάλη τρύπα στα έσοδα των παρόχων ηλεκτρισμού.

Όλα τούτα συμβαίνουν την ώρα που η Γερμανία και η κοντινή αυλή της, Πολωνία και Δημοκρατία της Τσεχίας έχουν διακηρύξει ότι η απολιγνιτοποίηση και απανθρακοποίηση δεν τiς αφορά και πως θα συνεχίσουν αδιατάρακτα να καίνε βρώμικα καύσιμα για μερικές ακόμη δεκαετίες.

Τουλάχιστον στη βαλκανική γειτονιά μας, ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, αφού αποκάλυψε πως η χώρα του, που είναι καθαρός εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας, δέχεται πιέσεις για να χάσει την ενεργειακή της ασφάλεια, δήλωσε στα μέσα Αυγούστου ότι δεν θα επιτρέψει ποτέ η Σερβία να μετατραπεί σε εισαγωγέας ενέργειας! Η Σερβία, είπε, έχει λιγνίτη που δεν προτίθεται να εγκαταλείψει και έδωσε πληρωμένη απάντηση στις Βρυξέλλες, λέγοντας πως οι μονάδες παραγωγής ενέργειας από άνθρακα θα κλείσουν, όταν θα κάνει το ίδιο και η Πολωνία! Η Σερβία παράγει σήμερα 34 TWh ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως και καταναλώνει 32 TWh, με το πλεόνασμα να εξάγεται. 

Για όλη αυτή τη σκανδαλώδη ενεργειακή ανισομέρεια και την καταστροφή στην οποία οδηγούν για άλλη μια φορά το δύσμοιρο ευρωπαϊκό καράβι εξαιτίας των άκριτων αποφάσεών τους, μας ζητούν να τους επιδαψιλεύσουμε και τα εύσημα. Παγιδευμένοι, πλέον, στη κανονιστική αταξία που δημιούργησαν αντιδρούν σήμερα, σπασμωδικά, επιτείνοντας τα προβλήματα και δημιουργούν συνθήκες αυτοκαταστροφής.

Το energia.gr, χωρίς να απορρίπτει την ανάγκη για υιοθέτηση πιο καθαρών λύσεων στην ενέργεια, ορθώνει, τα τελευταία χρόνια, με την εμπεριστατωμένη και συστηματική αρθρογραφία του, «κόκκινες» γραμμές στο αφήγημα της πράσινης ανάπτυξης δίχως σχέδιο και εναλλακτικές, που παραλείπουν να διασφαλίσουν την ενεργειακή επάρκεια της χώρας.