Μόλις είχαμε αρχίσει να συνηθίζουμε στην ιδέα μιας παγκόσμιας οικονομικής ανακάμψεως, μιας επεκτάσεως γεμάτης με εντυπωσιακούς αριθμούς οι οποίοι παρατηρούνται μια φορά κάθε λίγες δεκαετίες. Κρίμα που, πιθανότατα, έχει ήδη φτάσει στην κορύφωσή της. Τα επερχόμενα προβλήματα φαίνεται να κρύβονται λίγο κάτω από την επιφάνεια των προβλέψεων του ΔΝΤ, που δείχνουν μια γενικά υγιή κατάσταση των οικονομιών των μεγάλων εμπορικών δυνάμεων. Το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 6% φέτος, μια πρόβλεψη αμετάβλητη

από το Απρίλιο, σύμφωνα με την επικαιροποιημένη εκτίμηση του ΔΝΤ για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές. Εάν επιβεβαιωθεί, αυτό θα εξακολουθεί να είναι το καλύτερο αποτέλεσμα εδώ και τέσσερεις δεκαετίες και σημαντική θετική «αναπήδηση» από την πτώση-«καθίζηση» 3,2% του 2020.

Καθώς όμως το ΔΝΤ έβαζε τις τελευταίες πινελιές στην έκθεσή του, το ινστιτούτο Ifo της Γερμανίας δήλωσε ότι ο κορυφαίος δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης της Ευρώπης υπεχώρησε απροσδόκητα αυτόν τον μήνα.

Η Νότιος Κορέα, μεγάλος εξαγωγέας τεχνολογίας, που γενικά θεωρείτο οικονομικό «αστέρι» της εποχής της πανδημίας, ανακοίνωσε μια ελαφρώς απογοητευτική ανάπτυξη για το β’ τρίμηνο, ενώ η αισιοδοξία των καταναλωτών υπεχώρησε ισχυρά τον Ιούλιο. Το αν η παγκόσμια ανάπτυξη σταματά για μια μικρή ανάσα ή αντιμετωπίζει πιο σοβαρούς αντίρροπους «ανέμους» έχει μεγάλη σημασία. Ο αγώνας κατά της Covid δεν έχει κερδηθεί, καθιστώντας την τρέχουσα στιγμή ιδιαίτερα ακατάλληλη για οποιαδήποτε επιβράδυνση της επεκτάσεως των οικονομιών.

Το ΔΝΤ προσέφερε επίσης μια απογοητευτική εκτίμηση για το πώς έχει επιμεριστεί αυτή η ανάκαμψη. Οι προηγούμενες οικονομίες, όπως οι ΗΠΑ και η Ευρώπη, που όχι πολύ καιρό πριν χλευαζόταν για αρτηριοσκληρωτικά χαμηλούς ρυθμούς αναπτύξεως, τα καταφέρνουν καλύτερα από πολλές αναδυόμενες αγορές, οι οποίες φημίζονται παλαιότερα για τις μεγάλες αποδόσεις τους. Η Αμερική προβλέπεται να σημειώσει το 2021 την μεγαλύτερη ανάπτυξη από την εποχή που Ρόναλντ Ρήγκαν είχε μόλις καταλάβει τον Λευκό Οίκο.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο δέχθηκε το μεγαλύτερο πλήγμα μεταξύ των μεγάλων οικονομιών από την πανδημία, αναμένεται να επεκταθεί κατά 7%. Η Κίνα συνεχίζει να τα πηγαίνει μια χαρά, αν και- ακόμη και εκεί- τα πράγματα φαίνονται εκτός αναπτυξιακού βρασμού.

Το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 5,7% το 2022, από 8,1% φέτος, υπολογίζει το ΔΝΤ. Μεγάλο μέρος της Νοτιοανατολικής Ασίας αντιμετωπίζει δυσκολίες και η Ινδονησία έχει γίνει το παγκόσμιο επίκεντρο της πανδημίας. Οι προοπτικές της Ινδίας απεμειώθησαν επίσης.

Το υποβόσκον ερώτημα είναι, με την επέκταση πιθανότατα να κορυφώνεται και τη Δέλτα να θερίζει, μήπως θα ήταν λάθος για τους υπεύθυνους χαράξεως πολιτικής να αποσύρουν τα μέτρα τονώσεως;  Το παράθυρο μπορεί να κλείνει για την εξομάλυνση των επιτοκίων- αν ήταν ποτέ πραγματικά ανοιχτό. Με την πανδημία να μην έχει καταστεί ελεγχόμενη, είναι λογικό να περπατά κανείς εξαιρετικά αργά προς το τέλος των σχεδόν μηδενικών επιτοκίων και της ποσοτικής χαλαρώσεως (QE).

Ακόμη και στην Βρετανία , η οποία λαμβάνει εύσημα από το ΔΝΤ, είναι αμφισβητήσιμη η πιθανότητα μιας μεγάλης αυξήσεως του κόστους δανεισμού.

Η Δέλτα μπορεί να εκτροχιάσει τις οικονομικές επιδόσεις και στις ανεπτυγμένες χώρες. Οι υπεύθυνοι χαράξεως πολιτικής σε όλο τον κόσμο αντιμετώπιζαν την Αυστραλία ως ένα είδος εργαστηρίου επιτυχίας. Φαινόταν ότι η χώρα βρισκόταν σε καλό δρόμο για να επιστρέψει στην γνωστή ευτυχισμένη κατάσταση νιρβάνας, μετά την έξοδο από την ύφεση που προεκλήθη από την Covid , στα τέλη του περασμένου έτους.

Η κεντρική τράπεζα της χώρας ( Reserve Bank of Australia) ανακοίνωσε ακόμη και την έναρξη της μειώσεως των αγορών ομολόγων εκ μέρους της. Ωστόσο, ο ιός επανεμφανίσθηκε ως απειλή μετά από μια κακή εκστρατεία εμβολιασμού. Το lockdown στο Σίδνεϋ επεκτάθηκε για ακόμη έναν μήνα, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Πρωθυπουργός της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας. Η μείωση της ποσοτικής χαλαρώσεως «κάηκε» πριν καν αρχίσει να εφαρμόζεται, σημειώνουν οι οικονομολόγοι. 

*Από Blasberg