Από το Φθινόπωρο το «Νέο Εξοικονομώ» – Καταργείται η Χρονική Προτεραιότητα- Έμφαση στα Ευάλωτα Νοικοκυριά

Από το Φθινόπωρο το «Νέο Εξοικονομώ» – Καταργείται η Χρονική Προτεραιότητα- Έμφαση στα Ευάλωτα Νοικοκυριά
του Δημήτρη Αβαρλή
Πεμ, 29 Ιουλίου 2021 - 14:01

Από το φθινόπωρο αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις που αφορούν το νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 50.000 κατοικίες αναμένεται να ευνοηθούν. Καταργείται η χρονική προτεραιότητα στις αιτήσεις και θα προβλέπεται ένα σύστημα αξιολόγησης εισοδηματικών και κοινωνικών κριτηρίων

Περισσότερα από 1 δισ. ευρώ αναμένεται να μοχλευθούν με ένα σύστημα νέο, με βασική επιδίωξη του ΥΠΕΝ να είναι η υπέρβαση του ετήσιου στόχου για την εξοικονόμηση ενέργειας στις κατοικίες, με βάση το ΕΣΕΚ.

Κατά την διάρκεια συνέντευξης Tύπου ο υπουργός Ενέργειας δήλωσε πως θα αλλάξουν οι επιδοτήσεις με ένα δίκαιο τρόπο που θα δίνει κίνητρα και θα περιορίζει τις στρεβλώσεις. Υπενθυμίζεται πως πέρσι μεγάλες αντιδράσεις σε ενώσεις μηχανικών προκάλεσε η χρονική προτεραιότητα με την οποία λειτουργούσε το προηγούμενο πρόγραμμα.  Σύμφωνα με τον κ. Κώστα Σκρέκα στόχος είναι η καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας και η έμφαση στα ενεργοβόρα κτίρια.

Δείτε εδώ την παρουσίαση του νέου «Εξοικονομώ» 

Προηγήθηκε διαβούλευση του ΥΠΕΝ με το ΤΕΕ, το οποίο θα αναλάβει την υλοποίηση του έργου. Άλλωστε κατατέθηκε σχετική  τροπολογία σήμερα. Το ΤΕΕ θα αναλάβει τη λειτουργία της πλατφόρμας και όλα τα στάδια της αξιολόγησης των αιτήσεων.  

Με ποια κριτήρια θα υπάγεται ο δικαιούχος 

Όπως τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας καταργείται η χρονική προτεραιότητα και θα εφαρμόζεται ένα ενιαίο σύστημα με συγκεκριμένα κριτήρια αξιολόγησης που θα προκύπτει από τη συνολική βαθμολογία. Η βαθμολογία θα προκύπτει από τα εισοδηματικά, κοινωνικά κριτήρια αλλά και από το βαθμό επίτευξης ενεργειακής εξοικονόμησης στα σπίτια. Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα θα δοθεί προτεραιότητα σε σπίτια που χρήζουν άμεσης ενεργειακής αναβάθμισης 

Βασικές αλλαγές σε σχέση με το προηγούμενο πρόγραμμα

Οι πόροι του προγράμματος θα κατανέμονται ανά νομό και όχι ανά περιφέρεια. Ωφελούμενοι του προγράμματος θα είναι όσοι έχουν κύρια κατοικία, έχουν την υψηλή κυριότητα ή την επικαρπία, αλλά δίνεται η δυνατότητα και σε αιτήσεις για πολυκατοικίες με την πρόβλεψη να εντάσσονται και ενοικιαζόμενα σπίτια. Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα οι εγκεκριμένες προτάσεις θα πρέπει να ολοκληρώνονται σε 12 μήνες. Να σημειωθεί πως περισσότερες λεπτομέρειες του προγράμματος αναμένονται με τη δημοσίευση του οδηγού προγράμματος την επόμενη εβδομάδα.