Η Σταθερή του Πετρελαίου

Τις τελευταίες ημέρες ο Οργανισμός Πετρελαίου Εξαγωγικών Κρατών (OPEC) και οι εξελίξεις γύρω από την παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου κυριαρχούν για μια ακόμα φορά στην διεθνή ειδησεογραφία. Αφορμή η πρόσφατη διένεξη μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας, του μεγαλύτερου εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (UAE),εταίρου μεγάλου πετρελαιοπαραγωγού αναφορικά με την ποσόστωση του δεύτερου στο σύστημα κατανομής παραγωγής του Οργανισμού. Τελικά μετά από επαφές και διαπραγματεύσεις εβδομάδων επήλθε συμφωνία με τον OPEC+ να προχωρά σε αύξηση της παραγωγής κατά 400,000 βαρέλια την ημέρα το οποίο σημαίνει ότι μέχρι το τέλος του έτους η συνολική παραγωγή του καρτέλ θα έχει αυξηθεί κατά 2,0 εκατ. βαρ/ημέρα. Με την παρούσα συμφωνία για αυξημένη παραγωγή να ισχύει μέχρι τον Απρίλιο του 2022.

energia.gr
Τετ, 21 Ιουλίου 2021 - 11:09

Σε ότι αφορά δε την συμμετοχή των UAE στην παραγωγή, αυτή πρόκειται να αυξηθεί στα 3,5 εκατ. βαρ/ημέρα από τα 3,2 που ήτο έως τώρα.

Παράλληλα το πλαφόν παραγωγής της Σ. Αραβίας αυξάνεται στα 11,5 εκατ. βαρ/ημέρα από το σημερινό 11,0 και του Ιράκ στα 4,8 εκατ. βαρ/ημέρα από τα 4,65.

Συνολικά το καρτέλ συνεισφέρει σήμερα περί τα 40,9 εκατ. βαρ/ημέρα σε μια παγκόσμια αγορά όπου η ημερήσια ζήτηση το 2Q 2021 είχε διαμορφωθεί σχεδόν στα 95 εκατ. βαρ/ημέρα. Μια αγορά της οποίας η προμήθεια, σε σχέση με το 2019, υπολείπεται κατά 5,8 εκατ. βαρ/ημέρα. Εκτιμήσεις τόσο του ΙΕΑ αλλά και του OPEC αναφέρουν ότι το 2021 η συνολικά ζήτηση θα διαμορφωθεί στα 96,4 εκατ. βαρ/ημέρα, πολύ υψηλότερη σε σύγκριση με το 2020 αλλά υπολειπόμενη από αυτή του 2019. Οι αυξήσεις στην ημερήσια παραγωγή της ομάδας OPEC+, που περιλαμβάνουν την Ρωσία και το Καζακστάν, που αποφασίστηκαν τώρα έρχονται να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση συνέπεια της ανάκαμψης που παρατηρείται στην παγκόσμια οικονομία καθώς διευρύνονται οι εμβολιασμοί κατά του Covid 19. Με ιδιαίτερα εμφανή την επιτάχυνση της οικονομικής δραστηριότητας σε ΗΠΑ, Κίνα και ΝΑ Ασία.

Έχει ενδιαφέρον η παρατήρηση ότι ενώ τον περασμένο Μάιο ο ΙΕΑ μέσα από την έκθεση του NetZero 50 παρότρυνε τους μεγάλους παραγωγούς και τις εταιρείες να τερματίσουν άμεσα τις έρευνες για την ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων, προκειμένου να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, πριν μόλις 10 ημέρες ο ίδιος ο Οργανισμός απηύθηνε έκκληση στον OPEC+ να αυξήσει την παραγωγή ώστε να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των καταναλωτών και να συγκρατηθούν οι τιμές σε λογικά επίπεδα. Αφού το Brent είχε ξεπεράσει τα $ 78 το βαρέλι και όδευε ταχέως στα $ 80. Σήμερα μετά την ανακοίνωση της αύξησης στην παραγωγή οι τιμές έχουν υποχωρήσει αισθητά με το Brent στα $ 69,15 το βαρέλι και το αμερικανικό WTI στα $ 67,04.

Σε αντίθεση με τις δοξασίες του περιβαλλοντικού λόμπι και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που οραματίζεται μια «πράσινη Ευρώπη» με μηδενικούς ρύπους η δυνατόν μέχρι το 2030 ( γιατί το 2050 θα είναι πολύ αργά και θα έχει καταστραφεί ο πλανήτης!) ο υπόλοιπος κόσμος, που είναι πολύ μεγαλύτερος και ακόμα αναπτύσσεται και άρα χρειάζεται άφθονη και σχετικά φθηνή ενέργεια, αποβλέπει στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο για να καλύψει βασικές του ανάγκες. Για αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η πρωθυπουργός της Νορβηγία, κα Erna Solberg σε δηλώσεις της την περασμένη Κυριακή είπε ότι η χώρα της, σε αντίθεση με τις προτροπές του ΙΕΑ και των λοιπών συμπαθούντων, δεν πρόκειται ούτε στιγμή να σταματήσει τις έρευνες για ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων καθώς και την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου καθότι, όπως δήλωσε, «έχουμε υποχρέωση να εφοδιάσουμε τους καταναλωτές με τα καύσιμα που χρειάζονται»

Τέλος, να υπενθυμίσουμε ότι πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακας σήμερα καλύπτουν το 84,3% της παγκόσμιας ενεργειακής ζήτησης (στοιχεία ΒΡ 2020) ενώ το 2040, βάσει προβλέψεων του ΙΕΑ, και με προβλεπόμενη αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ και πράσινων καυσίμων, θα εξακολουθήσουν να καλύπτουν το 70%. Με άλλα λόγια για πολλά χρόνια ακόμα και παρά τις καταβαλλόμενες προσπαθείες για μείωση των ρύπων το παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα θα εξαρτάται από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Δηλαδή το πετρέλαιο θα εξακολουθεί να αποτελεί μια χρήσιμη «σταθερή» παράμετρο.