Μια προσπάθεια να αναλυθεί το φαινόμενο των πολύ υψηλών τιμών δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων στην Ευρωπαϊκή Ένωση επιχείρησε κορυφαίος αναλυτής του ICIS. Για να αντιληφθούμε τα μεγέθη, το α’ εξάμηνο του 2021 οι τιμές διπλασιάστηκαν από 26,56 τον περασμένο Δεκέμβριο, σε 52 ευρώ, με τις προβλέψεις να κάνουν 

λόγο για αναρρίχησή τους ακόμη και στα 100 ευρώ. Αυτή η νέα πραγματικότητα επέφερε μια κατακόρυφη αύξηση του κόστους της ενέργειας, σε όλο το φάσμα της αγοράς, με τις εξελίξεις να αναμένονται ραγδαίες το προσεχές χρονικό διάστημα.

Όπως υποστηρίζει ο αναλυτής του ICIS για το το φαινόμενο ευθύνονται τρεις παράγοντες. Ο πρώτος έχει να κάνει  με την αναθεώρηση, το 2018, του συστήματος εμπορίας ρύπων της Ε.Ε. (ETS), ο δεύτερος με την επικράτηση υψηλότερων τιμών στο φυσικό αέριο και ο τρίτος με τις προσδοκίες για μια πιο περιορισμένη προσφορά δικαιωμάτων έως το 2030.

Με δηλώσεις του στο Euractiv, ο αναλυτής υπογράμμισε πως οι υψηλές τιμές φ. αερίου οδήγησε σε μια στροφή προς την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση άνθρακα, που θεωρήθηκε πιο ελκυστική πηγή. Οι λόγοι δεν εξαντλούνται όμως εδώ. Η είσοδος νέων συμμετεχόντων στην αγορά διοξειδίου του άνθρακα στην Ευρώπη, ενίσχυσε τις κερδοσκοπικές τάσεις και τη μεταβλητότητα, φαινόμενα που οι ειδικοί πιστεύουν πως θα παραμείνουν για αρκετό καιρό ακόμη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το ICIS αναμένει ότι η τιμή των ρύπων θα φτάσει τα 90 ευρώ ανά τόνο έως το 2030,  γεγονός που οδηγεί πολλές εταιρείες ηλεκτρισμού στην απόφαση να συσσωρεύσουν δικαιώματα για την περίπτωση που η αγορά ακριβύνει περαιτέρω.

Η προσφυγή στα προγράμματα εμπορίας ρύπων αποτελεί ένα είδους όπλο στα χέρια πολλών κυβερνήσεων προκειμένου να επιταχύνουν την εκπλήρωση των στόχων που έχουν θέσει για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, αλλά και για να υποχρεώσουν τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις επικράτειές τους να περιορίσουν τις εκπομπές CO2.

Στο μέτωπο των εθνικών κρατών, Ισπανία και Πολωνία έσπευσαν να προειδοποιήσουν πως η τιμή των ρύπων αυξάνεται με υπερβολικά ταχύ ρυθμό, την ώρα που έχουν ξεκινήσει οι πρώτες διαβουλεύσεις για μια νέα αναθεώρηση του συστήματος εμπορίας ρύπων. Τουλάχιστον κατά την ίδια χρονική περίοδο θα πρέπει να αναμένουμε και αύξηση των επενδύσεων στην ανανεώσιμη ενέργεια που αρχίζει να γίνεται ολοένα και πιο ελκυστική και προσοδοφόρα, με εξαίρεση τα τεκταινόμενα στην πορεία των ενεργοβόρων βιομηχανιών προς την Ενεργειακή Μετάβαση και τούτο εξαιτίας της συνέχισης του καθεστώτος της παραχώρησης δωρεάν δικαιωμάτων ρύπων.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι χώρες του πλανήτη άντλησαν, πέρυσι, 53 δισ. δολάρια από προγράμματα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων, που ήταν αυξημένο κατά 18% σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο έτος, 2019. Η αύξηση προήλθε κυρίως, από την επιβολή νέων φόρων. Από τις αρχές του έτους λειτουργούν συνολικά, 64 προγράμματα εμπορίας δικαιωμάτων ρύπων ανά τον πλανήτη σε σύγκριση με τα 58 το 2020. Με τα εν λόγω προγράμματα καλύπτεται το 21% των παγκόσμιων εκπομπών CO2 από 15,1% πέρυσι.

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr