Ταμείο Παράκαμψης

Τα χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας έπειτα από την πτώση επί δεκαπέντε μήνες, δεν ήσαν 70 δισ., ευρώ που πανηγύρισε αρχικά η φιλαλήθης κυβέρνησή μας, αλλά τελικά 30,5 δισ., ευρώ κι απ’ αυτά τα μισά δανεικά. Ευτυχώς! Διότι με το δημόσιον χρέος στα 341 δισ., ευρώ (200% του ΑΕΠ) η Ελλάδα δεν έχει άλλες αντοχές δανεισμού για «Πράσινα και Ψηφιακά έργα» που ελάχιστα συμβάλλουν στην αποπληρωμή του, ούτε για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος που υπονομεύει τον Ελληνισμό. Ακόμη και αν ο «πράσινος και ψηφιακός» μετασχηματισμός της Ελληνικής οικονομίας επετεύχθη -πράγμα αμφίβολο- εις ουδέν θα συβάλλει στην αύξηση της παραγωγής, τη μείωση της ανεργίας και την αντιμετώπιση της διόγκωσης του ελλείματος στο ισοζύγιο εξωτερικών πληρωμών που αποκρύπτεται κάτω από το αυξανόμενο χρεωστικό υπόλοιπο του κονδυλίου ΤΑΡΓΚΕΤ 2, στο παθητικό

Του Κώστα Κόλμερ
Πεμ, 24 Ιουνίου 2021 - 13:23

της Τραπέζης της Ελλάδας -ήδη κάπου 90 δισ., ευρώ. Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ουδέτερο όσον αφορά στην αύξηση των Ελληνικών εξαγωγών και στην υποκατάσταση των εισαγωγών και -το χειρότερο- θα εμπλουτίσει την…Κίνα που θα σπεύσει να πωλήσει τους υπολογιστές για τους αψηφιακούς μαθητές και το σύστημα υψηλών τηλεπικοινωνιακών ταχυτήτων G5 που υποστηρίζει η φράου Μέρκελ.

Δρόμους αρκετούς διαθέτει η χώρα που αποζημειώνει τους Γερμανούς οι οποίοι ανέλαβαν τα Ελληνικά αεροδρόμια δωρεάν -δεν έχει ανάγκη από άλλα «συγκοινωνιακά έργα» που εξυπηρετούν μάλλον τους κακεντρεχείς γείτονες Τούρκους, Αλβανούς και Σκοπιανούς, παρά τις τις Ελληνικές επαρχίες οι οποίες φθίνουν όπως της δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου.

Η νησιώτικη χώρα χάνει τον Ελληνικό πληθυσμό και αποκτά τριτοκοσμικό κι η ηπειρωτική (Πτολεμαίδα, Αμύνταιο) τον μοναδικό εγχώριο ενεργειακό πόρο, τον λιγνίτη κατ’ επιταγήν μιας σκασιάρχου μαθήτριας …της Γρέττας που δεν έμαθε ακόμη τον ρόλο του Ηλιακού «ανέμου» για την θέρμανση του πλανήτου. Μία μόνο αξία θα είχε το Ταμείο Ανάκαμψης: εάν η δωρεάν βοήθεια 17 δισ., ευρώ πήγαινε εις πίστωσιν του χρέους εν όψει της συντόμου ανόδου των επιτοκίων λόγω επερχόμενου πληρωρσμού και τερματισμού (Tapering) της χαλαράς πιστωτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέχης. Οιαδήποτε άλλη χρησιμοποίηση των Ευρωπαϊκών δανείων θα αποβεί εις …παράκαμψιν των υπαρξιακών προβλημάτων του Ελληνισμού.