Κάθε χώρα καλείται να αντιμετωπίσει σημαντικές ανατροπές οι οποίες είτε είναι παγκόσμιες, όπως η πανδημία της COVID-19, είτε τοπικές, όπως το Brexit στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι ανατροπές και οι προκλήσεις αυτές μας ώθησαν στην επανεξέταση μιας σειράς ζητημάτων, ώστε να αναλάβουμε δράση και να ανακτήσουμε τον έλεγχο τόσο σε κρατικό όσο και σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο.

Ωστόσο, κύρια επιδίωξή μας δεν πρέπει να είναι να «γίνουν τα πράγματα όπως πριν». Οι ανατροπές αυτές μας έχουν φέρει μπροστά σε ένα σημαντικό σταυροδρόμι – αλλά και ένα εξαιρετικά κομβικό σημείο της Ιστορίας. Τώρα είναι η στιγμή να αποφασίσουμε την πορεία μας για το μέλλον.
Για τον καλύτερο σχεδιασμό του μέλλοντος οφείλουμε να εστιάσουμε σε θέματα επιτακτικής ανάγκης, όπως η κλιματική αλλαγή, η έλλειψη δεξιοτήτων και η κοινωνική ανισότητα. Ακραία γεγονότα ενδέχεται να μεγεθύνουν τις ανισότητες αλλά και να αναδείξουν τα θέματα στα οποία υπάρχει ανάγκη για εξέλιξη, εμφυτεύοντας μια μεγαλύτερη επιθυμία για αλλαγή. Αν και δεν υπάρχουν «οδηγίες χρήσης» για τις ανατροπές που αντιμετωπίζουμε, συχνά θα συναντήσουμε κοινά στοιχεία στον τρόπο ανταπόκρισης, όπως υψηλότερη επένδυση σε ψηφιακές δεξιότητες και ικανότητες, μείωση των τοπικών ανισοτήτων για την ανάδειξη ευκαιριών και υιοθέτηση πιο βιώσιμων τρόπων ζωής και εργασίας.

Ακόμη και πριν από την πανδημία, στο Η.Β. εξετάζονταν ήδη οι τρόποι ανάπτυξης της οικονομίας μετά το Brexit. Ετσι και κάθε κράτος θα πρέπει να διερευνά πώς μπορεί να βελτιώσει τις οικονομικές επιδόσεις του και να επιτύχει μεγαλύτερη κοινωνική συνοχή. Είναι επιτακτική ανάγκη για κάθε κράτος να συνεχίζει να είναι πόλος έλξης για ξένες επενδύσεις καθώς και να προωθεί τη σύσφιγξη των εμπορικών σχέσεων με τις μεγάλες οικονομίες παγκοσμίως. Για την επίτευξη αυτού του στόχου δεν θα πρέπει να βασιζόμαστε μόνο σε υπάρχουσες δεξιότητες, ιστορικές σχέσεις ή κληροδοτημένες αντιλήψεις. Θα πρέπει να στοχεύουμε σε βελτίωση της ψηφιακής συνδεσιμότητας, των υποδομών και των δυνατοτήτων μας σε εθνικό επίπεδο. Χρειάζεται επίσης αξιοποίηση της καινοτομίας και υιοθέτηση της προσέγγισης επίλυσης προβλημάτων που βιώσαμε κατά τη διάρκεια της COVID-19.
Η ανταπόκριση στην πανδημία αποκάλυψε το πόσο γρήγορα μπορούμε να ξεφύγουμε από την αδράνεια και τα υποτιθέμενα εμπόδια απέναντι στον ψηφιακό μετασχηματισμό και ανέδειξε την κρίσιμη ανάγκη για επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες. Ερευνα της PwC ποσοτικοποίησε τη σημαντική οικονομική αξία των αναδυόμενων τεχνολογιών έως το 2030, μεταξύ των οποίων τα blockchains (72 δισ. δολ. στο ΑΕΠ του Η.Β., 1,76 τρισ. δολ. παγκοσμίως), η επαυξημένη και εικονική πραγματικότητα (69,3 δισ. δολ. στο ΑΕΠ του Η.Β., 1,5 τρισ. δολ. παγκοσμίως) και τα drones (42 δισ. λίρες στο ΑΕΠ του Η.Β.).

Η χρονιά που πέρασε ήταν γεμάτη προκλήσεις, αλλά αναμένουμε δυσκολίες και στο μέλλον. Είναι απαραίτητο να δράσουμε με σιγουριά και να πάρουμε τολμηρές αποφάσεις, όπως π.χ. υιοθέτηση ανατρεπτικών τεχνολογιών και επανεξέταση των επιχειρηματικών μας μοντέλων.

Το χρωστάμε στον εαυτό μας, στις κοινότητές μας και στις μελλοντικές γενιές να «αγκαλιάσουμε» αυτό το καθήκον με τη φροντίδα, τη δημιουργικότητα και την καινοτομία που έχουμε αποδείξει ότι είμαστε ικανοί να επιδείξουμε.

* Ο κ. Kevin Ellis είναι senior partner και πρόεδρος της PwC του Η.Β.

(Aπό την Καθημερινή)

Διαβάστε ακόμα