Ακόμη και πριν η COVID-19 επιφέρει αλλαγές στις επιχειρήσεις και στην κοινωνία, η σημασία των ESG είχε ήδη αναδειχθεί. Η παγκόσμια πανδημία υπογράμμισε το πόσο διασυνδεδεμένοι είμαστε, την ταχύτητα επίδρασης των αιφνιδίων εξωτερικών κρίσεων στην παγκόσμια οικονομία και τη σημασία της εμπιστοσύνης και διαφάνειας. Τα παραπάνω κατέστησαν αναγκαία την επιτάχυνση ενός νέου μετασχηματισμού

των επιχειρήσεων: τον μετασχηματισμό ESG. Οι ESG παράγοντες δύνανται να ανανεώσουν τον τρόπο προγραμματισμού, υλοποίησης αλλά και λειτουργίας των επιχειρήσεων, ενδέχεται όμως να υπάρξει δυσκολία στο αρχικό στάδιο. Για την κατανόηση ενός ESG μετασχηματισμού, ας εξετάσουμε το παράδειγμα μιας βιομηχανικής εταιρείας που ξεκίνησε τα πρώτα βήματα προς μια πιο βιώσιμη τροχιά, τόσο σε θέματα κλιματικής αλλαγής όσο και σε σχέση με τις ανάγκες των ενδιαφερόμενων μερών.

Στρατηγική
Με φιλοδοξίες εστιασμένες σε τολμηρούς στόχους, η εταιρεία στόχευσε σε ανάπτυξη μηδενικού ισοζυγίου εκπομπών του θερμοκηπίου έως το 2025 και να γίνει κλιματικά ουδέτερη έως το 2050. Για την επίτευξη αυτών των στόχων, η εταιρεία ανέδειξε τη βιωσιμότητα ως στρατηγική προτεραιότητα, αναγνωρίζοντας παράλληλα υποστηρικτικές διοικητικές παρεμβάσεις. Επιθυμώντας την ανανέωση στρατηγικών προτεραιοτήτων, μελέτησε νέες τεχνολογίες ενέργειας και μείωσης εκπομπών. Βάσει των ευρημάτων, ανέπτυξε στρατηγική για το χαρτοφυλάκιό της έως το 2050, παρουσιάζοντας πόσο γρήγορα θα χρειαζόταν να αποεπενδύσει από παραδοσιακές λειτουργίες και πηγές ενέργειας για πιο πράσινες επιλογές. Η εταιρεία επίσης δημιούργησε ένα venture fund για τον εντοπισμό και την επένδυση σε υποσχόμενες τεχνολογίες, μέσω άμεσων επενδύσεων ή κοινοπραξιών.

Η εταιρεία εξέτασε μελλοντικές κεφαλαιακές επενδύσεις υπό το πρίσμα βιωσιμότητας. Παλαιότερα, πραγματοποιούνταν παραδοσιακές χρηματοοικονομικές αναλύσεις πριν από μια νέα εγκατάσταση, λαμβάνοντας υπόψη μεταγενέστερα το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Προτεραιοποιώντας την κλιματική αλλαγή, η εταιρεία άλλαξε τον σχεδιασμό και τις μεθόδους κατασκευής νέων εγκαταστάσεων με στόχο τη μείωση εκπομπών και την επίτευξη στόχων βιωσιμότητας. Για να εδραιώσει αυτούς τους στόχους στα στελέχη, διέθεσε εκατομμύρια δολάρια σε πρωτοβουλίες που συνδέουν την επίτευξη των στόχων βιωσιμότητας με κίνητρα, και αυτή τη στιγμή προετοιμάζει παρόμοιο πρόγραμμα για ολόκληρο το εργατικό δυναμικό.

Τεχνολογία
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί βασικό μοχλό για τις βιώσιμες επιχειρηματικές πρακτικές. Μία μονάδα της εταιρείας αυτοματοποίησε την παρακολούθηση των εκπομπών CO2 στην εφοδιαστική της αλυσίδα σε cloud ERP, κάνοντας το πρώτο βήμα για αναφορά και περιορισμό του αποτυπώματος προμηθευτών. Η εταιρεία αναζητά τρόπους για να επεκτείνει την ατζέντα μηδενικού ισοζυγίου εκπομπών άνθρακα στο δίκτυο των προμηθευτών της. Αυτό αποτελεί κρίσιμο βήμα, επειδή ο κύριος όγκος του ενεργειακού αποτυπώματός της βρίσκεται στην εφοδιαστική αλυσίδα, και όχι εντός ορίων της ίδιας της εταιρείας.

Διακυβέρνηση 
Ο CEO ζήτησε από συμβούλους βιωσιμότητας να δημιουργήσουν μια σειρά παιχνιδιών ρόλων για το περιβάλλον βιωσιμότητας το 2050. Επίσης, ειδικοί συνομίλησαν με διευθυντές για να λάβουν απαντήσεις για τα τεχνικά θέματα των προτεινόμενων επενδύσεων. Η εταιρεία άλλαξε την προσέγγισή της στα μοντέλα μελλοντικών προβλέψεων για το Δ.Σ., συμπεριλαμβάνοντας και το αποτύπωμα άνθρακα. Η προσέγγιση αυτή επηρεάζει και την πληροφόρηση, η οποία έχει αποκτήσει περισσότερη διαφάνεια, με σαφή ορισμό των στόχων βιωσιμότητας και με τακτικές ενημερώσεις για την πρόοδό τους. Η εταιρεία είναι ήδη ένα χρόνο μπροστά στο χρονοδιάγραμμα των βραχυπρόθεσμων λειτουργικών στόχων για τις εκπομπές. Οι επιτυχίες αυτές εμψυχώνουν τα στελέχη και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη για πιο φιλόδοξους στόχους και το επόμενο βήμα προόδου.

Η δυναμική των ESG αυξάνεται όταν πετυχαίνουν τα πιλοτικά προγράμματα και καταγράφονται άμεσα αποτελέσματα. Μη λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις, μια κακή προσπάθεια μετασχηματισμού μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια αξίας, δυσαρεστημένους πελάτες και απολύσεις στελεχών. Αυτό ενδέχεται να συμβεί και σε εταιρείες που δεν θα υιοθετήσουν μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για τους ESG.

 * Ο κ. Peter Gassmann είναι Managing Director, Strategy & Europe, Global ESG Leader, PwC Partner, PwC Germany και ο κ. Colm Kelly Global Leader for Purpose, Policy, CR Partner, PwC Ireland.

kathimerini.gr