Ενοχές...

Κατά την πρόσφατη συνέντευξη τύπου των ΕΛΠΕ (εδώ) ο διευθύνων σύμβουλος κος Ανδρέας Σιάμισιης αναφερόμενος στο μέλλον του Ομίλου δήλωσε μεταξύ άλλων ότι εξετάζεται η αλλαγή της ονομασίας του ώστε η νέα ονομασία (λ.χ. Ελληνική Ενέργεια) να ανταποκρίνεται περισσότερο στο νέο αντικείμενο δραστηριοτήτων που περιλαμβάνει πλέον το φυσικό αέριο, την παραγωγή και εμπορία ηλεκτρισμού και τελευταία τις ΑΠΕ, την ηλεκτροκίνηση και πολύ σύντομα ολοκληρωμένες υπηρεσίες ενεργειακής αποδοτικότητας. Πέρα από το γεγονός ότι μεγάλη μερίδα εργαζομένων δεν βλέπει με καλό μάτι την εγκατάλειψη (με ελαφρά πηδηματάκια) του σκάφους του πετρελαίου, που ουσιαστικά ανέδειξε τα ΕΛΠΕ μέσα από τους διάφορους μετασχηματισμούς (Διυλιστήρια Ασπροπύργου, ΔΕΠ, Πετρόλα κ.λπ.) τα τελευταία 40 και κάτι χρόνια, η αλλαγή ονομασίας

energia.gr
Παρ, 7 Μαΐου 2021 - 11:17

δείχνει αν όχι τίποτα άλλο ότι κάποιοι έχουν ενοχές... Δηλαδή, επιθυμούν να εξαφανίσουν το «πετρέλαιο» ως πρώτο συνθετικό του ονόματος του μεγαλύτερου επιχειρηματικού ομίλου της χώρας καθότι το θεωρούν ως μια υπερβολικά ρυπογόνο μορφή ενέργειας που δεν κάνει καλό στην εικόνα (image) του. Αγνοώντας προφανώς τον κομβικό ρόλο των υδρογονανθράκων στην οικονομική ανάπτυξη και το πως χάρις σε αυτό και την έξυπνη πολιτική που ακολουθήθηκε από γενιές μετόχων και στελεχών ο Όμιλος έχει καταστεί ένας απόλυτα κερδοφόρος μηχανισμός (cash machine) αποφέροντας παντός είδους οφέλη στους μετόχους του, στους εργαζόμενους του και στον κρατικό κορβανά.

Το χειρότερο όμως μήνυμα που στέλνεται προς τον έξω κόσμο είναι αυτό της άρνησης της πραγματικότητας που δεν είναι άλλη από το ότι η Ελλάδα σήμερα χάρις στα ΕΛΠΕ, στην Μοτορόιλ και μερικές άλλες εταιρείες έχει ένα σοβαρό προβάδισμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο στον τομέα της διύλισης και εμπορίας πετρελαίου διαδραματίζοντας πρωτεύοντα ρόλο στην ενεργειακή τροφοδοσία όλης της ΝΑ Ευρώπης και Ανατολικής Μεσογείου. Μια θέση που εποφθαλμιούν οι εξ Ανατολών άσπονδοι φίλοι μας. Μπορεί ο πετρελαϊκός τομέας στην χώρα μας να επικεντρώνεται στην διύλιση και εμπορία όμως δείχνει ξεκάθαρα ένα βιομηχανικό στίγμα που δύσκολα μπορεί να αγνοηθεί και προδιαθέτει για την ικανότητα της χώρας να μπορεί να καλύπτει τις δικές της (και των άλλων) ενεργειακές ανάγκες.

Ασφαλώς τα ΕΛΠΕ δεν είναι ο μοναδικός επιχειρηματικός όμιλος, τουλάχιστον στην Ευρώπη, (γιατί σε Ρωσία, Καναδά, ΗΠΑ, Κίνα κα δεν παρατηρείται κάτι τέτοιο) που επιθυμώντας να επιδείξει ένα πλέον φίλο περιβαλλοντικό προφίλ κάνει σχέδια για αλλαγή της ονομασίας του. Όμως η «πικρή» -για ορισμένους-αλήθεια είναι ότι για πάρα πολλά χρόνια ακόμα το πετρέλαιο μαζί με το αδελφάκι του το φυσικό αέριο θα αποτελούν την βασική μορφή ενέργειας της ανθρωπότητας. Είναι πλέον ξεκάθαρο, και αυτό δείχνουν οι προβλέψεις όλων των έγκυρων think tanks, ότι το 2050 το ενεργειακό μίγμα θα έχει μεν διαφοροποιηθεί με πολύ μεγαλύτερη συμμετοχή των ΑΠΕ όμως τα ορυκτά καύσιμα θα κατέχουν -στην καλύτερη περιβαλλοντική περίπτωση-το 60 % της ενεργειακής πίτας. Θα περάσουν πολλά χρόνια ακόμα όταν κυκλοφορώντας στον δρόμο θα βλέπουμε τα μισά τουλάχιστον οχήματα να είναι ηλεκτρικά ή να κινούνται με κάτι άλλο.