Η Αφρική μπορεί να ευθύνεται μόλις για το 4% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, όμως οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται ορατές στην ήπειρο. Αρκετές χώρες της Αφρικής έχουν αρχίσει να επενδύουν στις ΑΠΕ και δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός πως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων παρείχε 5 δισ. ευρώ σε επενδύσεις που περιλαμβάνουν και τον τομέα της ενέργειας.

 

Από τις επτά χώρες στον κόσμο που εκπέμπουν τα δύο τρίτα των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, καμία δεν βρίσκεται στην Αφρική, σύμφωνα με το Κέντρο Κλιματικών και Ενεργειακών Λύσεων, ενώ με βάση το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών, η αύξηση της θερμοκρασίας 2 βαθμών Κελσίου θα μείωνε τις γεωργικές αποδόσεις στην υποσαχάρια Αφρική κατά 10%. Στο πλαίσιο αυτό η στροφή προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αποτελεί στόχο για τις περισσότερες χώρες της ηπείρου. Η Αιθιοπία, αντλεί το 93% της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, ενώ η Νιγηρία, από την πλευρά της, στοχεύει να πετύχει το 30% της ενέργειας που παράγει να είναι «πράσινη»,  μέσα σε δέκα χρόνια. Η Αφρική κατέχει επίσης το 10% του παγκόσμιου δυναμικού της υδροηλεκτρικής ενέργειας. Όλα αυτά σε μια ήπειρο όπου 600 εκατομμύρια άνθρωποι δεν διαθέτουν ηλεκτρικό ρεύμα. Με επικεφαλής την Αφρικανική Ένωση, η Αφρικανική Πρωτοβουλία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στοχεύει στην παραγωγή 300 GW, έως το 2030 χάρη στη μεγάλη ικανότητα ανανεώσιμης ενέργειας της Αφρικής. Να σημειωθεί πως ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, μιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής των Προέδρων της Αφρικανικής Ένωσης τον Φεβρουάριο, επιβεβαίωσε τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών να συνεργαστούν με τα έθνη της Αφρικής για την αντιμετώπιση προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή.

Σε αυτή την κατεύθυνση φαίνεται πως θα παίξει σημαντικό ρόλο ο τραπεζικός τομέας. Η Nedbank, μία από τις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της Νότιας Αφρικής, δήλωσε ότι στοχεύει να έχει μηδενική έκθεση σε όλες τις δραστηριότητες που σχετίζονται με τα ορυκτά καύσιμα έως το 2045 και να επιταχύνει τη χρηματοδότηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Οι δανειστές της Νοτίου Αφρικής  αντιμετωπίζουν πίεση από περιβαλλοντικούς ομίλους να σταματήσουν να χρηματοδοτούν έργα με βάση τα ορυκτά καύσιμα που θεωρούνται ως μεγάλος κίνδυνος για τα σχέδια αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής παγκοσμίως. Από την άλλη πλευρά, το 2020 η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων παρείχε 5 δισεκατομμύρια ευρώ για νέες ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις σε ολόκληρη την Αφρική, αντιπροσωπεύοντας τη μεγαλύτερη ετήσια δέσμευση πόρων της ΕΤΕπ στα 55 χρόνια λειτουργίας της στην ήπειρο και τη μεγαλύτερη υποστήριξη για κλιματική δράση. Η χρηματοδότηση και η τεχνική υποστήριξη που παρείχε η ΕΤΕπ αφορούσε επενδύσεις μεταξύ άλλων για τη βελτίωση της γεωργίας, την πρόσβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την επιτάχυνση της ηλεκτροδότησης της υπαίθρου και των επικοινωνιών.