Η Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Επίκεντρο Διαδικτυακής Εκδήλωσης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του Κέντρου Αειφορίας

Η Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Επίκεντρο Διαδικτυακής Εκδήλωσης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του Κέντρου Αειφορίας
Του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τετ, 7 Απριλίου 2021 - 08:10

Στη διαδικτυακή εκδήλωση για την Βιώσιμη Ανάπτυξη που διοργάνωσε χθες  το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας σε συνεργασία με το Κέντρο Αειφορίας, μ τίτλο "Η σημασία των κριτηρίων ESG για τις εταιρείες ενέργειας στην Ελλάδα. Προκλήσεις και Ευκαιρίες" συμμετείχε, μεταξύ άλλων, η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου. 

Η κα Σδούκου ανέφερε ότι η εκδήλωση πραγματοποιείται σε μια περίοδο κατά την οποία όλοι μετρούν τις δυνάμεις τους και αποτιμούν τα αποτελέσματα των πρωτοβουλιών που έχουν αναλάβει να φέρουν σε πέρας, ώστε να εκπληρωθούν οι στόχοι της Ατζέντας 2030 του ΟΗΕ.

Οι εταιρείες καλούνται σήμερα να ενσωματώσουν στις στρατηγικές τους, τα κριτήρια της βιώσιμης ανάπτυξης και για το σκοπό αυτό πρέπει να ανασχεδιασθεί εκ βάθρων το μοντέλο της ανάκαμψης ώστε να προσλάβει βιώσιμο πρόσημο. Ακόμη η γγ Ενέργειας τόνισε πως σήμερα που ολοένα και περισσότερες εταιρείες ανά τον πλανήτη δεσμεύονται να εφαρμόσουν πολιτικές που οδηγούν σε μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα έως το 2050, η ιδέα της βιώσιμης ανάπτυξη αποτελεί μονόδρομο για την Ελλάδα.

Δεκάδες είναι οι εταιρείες στη χώρα μας που έχουν εκδόσει εκθέσεις βιώσιμης ανάπτυξης κάτι που σημαίνει, πρακτικά, ότι έχουν δεσμευτεί στην έννοια της εταιρικής υπευθυνότητας και προβαίνουν σε συστηματικές ενέργειες υπέρ της κοινωνίας, του περιβάλλοντος και των εργαζομένων τους. Η αύξηση του αριθμού τους είναι εντυπωσιακή τα τελευταία χρόνια και το πιο σημαντικό είναι ότι πολλές από αυτές τις εταιρείες καταγράφουν σημαντική άνοδο της κερδοφορίας τους, πράγμα που δείχνει ότι αυτές οι ενέργειες αποδίδουν, υπογράμμισε η κα Σδούκου.

Έννοιες όπως επιχειρηματική ηθική, καινοτομία, χαμηλό ή και μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα, προστασία των εργαζομένων, δημιουργία προοπτικών ανάπτυξης υψηλής προστιθέμενης αξίας για τις τοπικές κοινωνίες και τη χώρα συνολικά, δράσεις και πρωτοβουλίες για ανάσχεση της κλιματικής κρίσης και τη μείωση των εκπομπων αερίων του θερμοκηπίου, καθώς και καλές πρακτικές για διαρκή εξοικονόμηση φυσικών πόρων, ενέργειας και υιοθέτηση των αρχών της κυκλικής οικονομίας, είναι ορισμένες από τις σταθερές των σύγχρονων απαιτήσεων.

Στην ίδια εκδήλωση μίλησε, ακόμη, για λογαριασμό της Enel Green Power, η κα Χρύσα Γιαννοπούλου, Sustainability Expert της εταιρείας, η οποία  παρουσίασε τη φιλοσοφία της βιώσιμης ενέργειας, τις βασικές της αξίες και τον βαθμό που καθορίζει το μέλλον του πλανήτη σήμερα, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο η βιωσιμότητα έχει ενταχθεί σε όλες τις πτυχές της δραστηριότητας της εταιρείας.

Η κα Γιαννοπούλου αναφέρθηκε αρχικά στη στρατηγική απόφαση της Enel, το 2008, να επενδύσει στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Σήμρα, η ιταλική εταιρεία διαθέτει  περίπου 49 γιγαβάτ συνολική εγκατεστημένη ισχύ, σε παγκόμιο επίπεδο, ενώ διαχειρίζεται 2,2 εκατ. χιλιόμετρα δικτύου.

Στη συνέχεια, εξήγησε πώς αυτή η στροφή της εταιρείας αποτέλεσε την αρχή για τη συνολική αλλαγή του εταιρικού DNA της. «Στόχος μας είναι να γίνουμε αποκλειστικά πράσινοι για αυτό μετασχηματίζουμε τον εαυτό μας με γοργούς ρυθμούς. Πλέον, έχουμε περάσει από την ανανεώσιμη στη βιώσιμη ενέργεια», είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει πρόσθεσε πως: «Συνειδητοποιήσαμε ότι υπάρχει μια καθαρή σύνδεση ανάμεσα στη βιωσιμότητα και τη δημιουργία αξίας για την εταιρεία. Μπορούμε να προσελκύσουμε περισσότερους κοινωνικά υπεύθυνους επενδυτές από τη στιγμή που η στρατηγική μας είναι απολύτως ευθυγραμμισμένη με τους στόχους βιωσιμότητας των Ηνωμένων Εθνών».

Η κα Γιαννοπούλου  ανέλυσε και το πώς η Enel έχει κατορθώσει να ενσωματώσει το μοντέλο της Δημιουργίας Αμοιβαίας Αξίας σε όλη την αλυσίδα αξίας της εταιρείας. Ουσιαστικά, η βιωσιμότητα διατρέχει όλες τις εταιρικές διαδικασίες, από την επιλογή των προμηθευτών, τους ειδικούς όρους στις συμφωνίες μαζί τους, όπως είναι η υιοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων για τη διαχείριση των απορριμμάτων, μέχρι την κατασκευή και τη λειτουργία των έργων. «Με το βιώσιμο εργοτάξιο προσπαθούμε αφενός να ελαχιστοποιήσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα κατά τη διάρκεια κατασκευής ενός έργου, αφετέρου να ενισχύσουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας. Επίσης, υιοθετώντας το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας, επιτυγχάνουμε την ανακύκλωση του εξοπλισμού των έργων και φτιάχνουμε νέες υποδομές στις περιοχές όπου δραστηριοποιούμαστε», σημείωσε.

Κλείνοντας την παρέμβασή της στη διαδικτυακή αυτή εκδήλωση, η κα Γιαννοπούλου επεσήμανε τη διαφορά με την οποία η Enel Green Power προσεγγίζει το ζήτημα της βιωσιμότητας. «Η παραγωγή βιώσιμης ενέργειας αποτελεί έναν βασικό πυλώνα ανάπτυξης μας . Για αυτό άλλωστε πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι και οι τοπικές κοινωνίες είναι οι βασικοί σύμμαχοι για να εξασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον», είπε.