Τιμές Φ. Αερίου-Ηλεκτρισμού: Μια Πολύ Επώδυνη Συσχέτιση

Τα  ενεργειακά commodities έχουν αναβαθμίσει το ρόλο τους στην παγκόσμια οικονομική σκηνή την τελευταία δεκαετία. Ιδίως όμως η απελευθέρωση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στις χώρες της Δύσης επέφερε σοβαρή μεταβολή στη δυναμική των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου και οδήγησε στην ανάγκη να υπάρξουν στρατηγικές διαχείρισης ρίσκου. Η απορρύθμιση αυτών των δύο αγορών επέφερε, συνάμα και ένα πιο αποτελεσματικό καθορισμό των τιμών τους. Όμως, η εξάρτησή τους από τις διακυμάνσεις των τιμών του αργού δεν έχει διακοπεί. Εδώ και χρόνια το φυσικό αέριο και τα διυλισμένα προϊόντα πετρελαίου χρησιμοποιούνται ως συγγενή υποκατάστατα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και ευρύτερα στη βιομηχανία. Κατά συνέπεια, οι μεταβολές των τιμών του φυσικού αερίου τείνουν να ακολουθούν κατά πόδας εκείνες 

energia.gr
Πεμ, 25 Φεβρουαρίου 2021 - 03:35

του πετρελαίου. Ως εκ τούτου, η ταυτόσημη συμπεριφορά των τιμών των βασικών αγαθών, όπως και εκείνες του φυσικού αερίου, του πετρελαίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, είναι ζωτικής σημασίας για τη σωστή αποτίμηση των spreads.

Και για να μπούμε στο «ζουμί» της υπόθεσης, η άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου διαμορφώνει το μήνα που διανύουμε, υψηλότερα κόστη στις χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και όλοι τώρα αναρωτιούνται για το πότε και κατά πόσο η αύξησή τους θα περάσει στα τιμολόγια λιανικής. Και να φανταστεί κανείς ότι οι τιμές του φυσικού αερίου τον Φεβρουάριο έχουν υποχωρήσει (18,26 ευρώ ανά μεγαβατώρα) σε σύγκριση με τα επίπεδά τους τον Ιανουάριο (20,57 ευρώ ανά μεγαβατώρα) αλλά και πάλι εξακολουθούν να είναι απείρως πιο υψηλές σε σχέση με τον περασμένο Αύγουστο, όταν είχαν καταρρεύσει στα 5,3 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ποιο είναι το αποτέλεσμα αυτής της νέας εικόνας στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού; Το γεγονός ότι διαφοροποιούνται οι συνθήκες λειτουργίας της αγοράς παραγωγής ηλεκτρισμού σε σύγκριση με εκείνες που επικρατούσαν στο α΄εξάμηνο του 2020, όταν οι μειωμένες τιμές του αερίου βοήθησαν τις εταιρείες που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια, συμπεριλαμβανομένης της ΔΕΗ, να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών λόγω του lockdown.

Δυστυχώς, η συνεχιζόμενη κρίση της πανδημίας του νέου κορονοϊού, διανύει…αισίως την τρίτη έκφανσή της, με ό,τι και αν αυτό συνεπάγεται για την τσέπη των καταναλωτών της Χαμηλής και της Μέσης Τάσης, αλλά και ευρύτερα για την ευρωστία μιας ήδη βαθιά πληγωμένης οικονομίας.