Γ. Κασαπίδης: Το Όραμά μου για τη Δίκαιη Μετάβαση της Δυτ. Μακεδονίας -Αποκλειστικά στο Energia.gr

Γ. Κασαπίδης: Το Όραμά μου για τη Δίκαιη Μετάβαση της Δυτ. Μακεδονίας -Αποκλειστικά στο Energia.gr
Συνέντευξη στον Αδάμ Αδαμόπουλο
Δευ, 15 Φεβρουαρίου 2021 - 08:40

Σε αποκλειστική συνέντευξή του στο energia.gr, ο Περιφερειάρχης Δυτ. Μακεδονίας, κ. Γιώργος Κασαπίδης αποκαλύπτει το όραμά του  για την επόμενη ημέρα της απολιγνιτοποίησης στην περιοχή ευθύνης του, παρουσιάζει τις προτεραιότητές του και εξηγεί το πώς η Περιφερειακή Αρχή σκοπεύει να θέσει τις βάσεις για μια πραγματικά δίκαιη μετάβαση, με διασφάλιση όσων θέσεων εργασίας χαθούν και διασφάλιση συνθηκών ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας. Μίλησε ακόμη για τις επενδύσεις που απαιτούνται στους τομείς της τεχνογνωσίας και της καινοτομίας, αλλά και για τις 15 προτάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου ώστε το Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης να εναρμονιστεί με τις προσδοκίες της τοπικής κοινωνίας.

Ακόμη, κάλεσε την ΡΑΕ να παγώσει, όπως είπε, τις αδειοδοτήσεις των επενδύσεων σε ΑΠΕ στην περιοχή, έως ότου προωθηθούν οι αναγκαίες θεσμικές αλλαγές που θα επιτρέπουν την ανάπτυξή τους με σωστό χωροταξικό σχεδιασμό, με αποφασιστικό ρόλο των θεσμικών οργάνων των τοπικών κοινωνιών και με ισχυρά ανταποδοτικά οφέλη. Παράλληλα, έθιξε και το ζήτημα της αντίθεσης της Περιφέρειας στην "άναρχη" όπως χαρακτήρισε ανάπτυξη ΑΠΕ, χωρίς χωροταξικό σχεδιασμό, αλλά και δίχως ουσιαστικά ανταποδοτικά οφέλη και θέσεις απασχόλησης. 

Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων και στην ανάγκη η Κυβέρνηση να στηρίξει με όλες τις δυνάμεις της μια περιοχή που, όπως είπε χαρακτηριστικά, απετέλεσε το ενεργειακό κέντρο της Ελλάδας για πολλές δεκαετίες και συνέβαλε στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Τέλος, μιλώντας για το επίπεδο ενημέρωσης των πολιτών στους λιγνιτικούς Δήμους, δικαιολόγησε τις ανησυχίες τους λόγω της εγκατάλειψης της παραγωγής και εκμετάλλευσης του λιγνίτη, είπε όμως πως υπάρχει επικοινωνία και συνεργασία με τα θεσμικά όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών, με σκοπό τη συνδιαμόρφωση των τελικών αποφάσεων.

Η  κλιματική κρίση και οι οικονομικές παράμετροί της μετασχηματίζουν τον παγκόσμιο κοινωνικό χάρτη, καθώς επιφέρουν μιαν  άνευ προηγουμένου αλλαγή αντιλήψεων και δυνητικών δραστηριοτήτων. Η Ελλάδα, που επισπεύδει αυτές τις μεταβολές σε μια ευρεία ζώνη δραστηριοτήτων -ιδίως στην λιγνιτοφόρο περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας- που απετέλεσαν για δεκαετίες τον πυλώνα της οικονομικής ανάπτυξής της, δεν αποτελεί εξαίρεση.

Ο επαναπροσδιορισμός της έννοιας της ανάπτυξης στην παρούσα συγκυρία είναι αναπόφευκτος και η έννοια της βιωσιμότητας έρχεται να τονίσει αυτό ακριβώς που έως πριν από λίγα χρόνια αποτελούσε αγαθό εν ανεπαρκεία, ήτοι, την ισότιμη και παράλληλη ανάπτυξη των τριών πυλώνων της: του περιβάλλοντος, της οικονομίας και της κοινωνίας. Στα χρόνια που έρχονται, αναμένεται να επενδυθούν, παγκοσμίως, περισσότερα από 20 τρισ. δολάρια προκειμένου οι χώρες να ανακάμψουν από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Αυτή η πρωτοφανής κινητοποίηση κεφαλαίων θα σφραγίσει το μέλλον των κοινωνιών και την ικανότητά τους να ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στις παγκόσμιες περιβαλλοντικές προκλήσεις.

Η απανθρακοποίηση της οικονομίας και η μετάβαση σε καθαρές μορφές ανάπτυξης κομίζουν τεράστια οφέλη και εξασφαλίζουν την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, τη δημιουργία ανθεκτικών υποδομών και την ανάπτυξη και προώθηση νέων τεχνολογιών.

Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη του κ. Κασαπίδη στο portal:  

Κε Περιφερειάρχα έχετε δηλώσει πως η πράσινη μετάβαση δεν αφορά αποκλειστικά στο μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής, αλλά στο σύνολο της οικονομίας. Το παραγωγικό μοντέλο της Δυτικής Μακεδονίας δομήθηκε αμιγώς με βάση τις ανάγκες της βιομηχανίας του λιγνίτη. Πιστεύετε ότι τα μέτρα και οι πολιτικές που έχουν εξαγγελθεί, πολύ δε περισσότερο, τα κονδύλια που προορίζονται για την περιοχή, επαρκούν για να διασφαλίσουν την επόμενη ημέρα της οικονομίας και των τοπικών κοινωνιών;

Είναι ξεκάθαρο πως η πράσινη μετάβαση δεν αφορά μόνο το μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής, αλλά και την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλο και των συνθηκών διαβίωσης της περιοχής μας. Η μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή είναι μια δυναμική κατάσταση και για αυτό το λόγο δίνουμε αγώνα για να διασφαλίσουμε μια ομαλή και δίκαιη μετάβαση, προσπαθώντας για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την Δυτική Μακεδονία. Η Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση από τον πρώτο πυλώνα στήριξης του Μηχανισμού Μετάβασης, ήτοι το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, μειώθηκε εξαιτίας των τεράστιων υγειονομικών προβλημάτων που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, λόγω της εξάπλωσης της Πανδημίας του Covid-19. Πιο συγκεκριμένα, το ύψος του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης μειώθηκε δραματικά από τα 40 δισ. ευρώ που εκτιμώνταν σε μόλις 17,5 δισ. Παρ’ όλες τις αντιξοότητες και τις δυσκολίες, η Περιφερειακή Αρχή, δίνει ένα καθημερινό αγώνα για να ξεπεραστούν οι παθογένειες του παρελθόντος και να τοποθετηθούν στέρεες βάσεις για την ανάπτυξη της Περιφέρειάς μας. Η προσέλκυση νέων επενδύσεων, η στήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών της περιοχής και η διεκδίκηση για αύξηση των οικονομικών ενισχύσεων σε κεντρικό επίπεδο, είναι κύριες προτεραιότητες μας.

Εάν τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί για τη Δίκαιη Μετάβαση της Δυτ. Μακεδονίας είναι επαρκή, όπως υποστηρίζει η Κυβέρνηση, τότε γιατί αντιτίθεται ολοένα και αυξανόμενος αριθμός πολιτών και τοπικών αρχών σε αυτά;  Αναλύστε μας τις αντιρρήσεις σας στο θέμα της μεγάλης επένδυσης πλωτών φωτοβολταϊκών στη Λίμνη Πολυφύτου και γιατί επενδύσεις όπως αυτή χαρακτηρίζονται άναρχες;

Είναι δεδομένο ότι το σχέδιο της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης  στην μετά λιγνίτη εποχή έχει θετικά στοιχεία. Για να είναι όμως εναρμονισμένο με τις προσδοκίες της τοπικής κοινωνίας πρέπει να συμπεριλάβει και τις 15 προτάσεις που αποφάσισε το Περιφερειακό Συμβούλιο της Δυτικής Μακεδονίας, ώστε να πληροί όλα τα κριτήρια για να είναι η Μετάβαση πραγματικά Δίκαιη. Αυτές είναι:

1. Να χαρακτηριστεί το εγχείρημα της απολιγνιτοποίησης ως μια στρατηγική επένδυση, όπως ορίζεται στο Ν. 4608/2019, ώστε να επιλυθούν ζητήματα που προκύπτουν ως προς τα κίνητρα και τα χρονοδιαγράμματα του σχεδιασμού.

2. Να ενσωματωθούν οι μεγάλες υποδομές της Περιφέρειας, που αφορούν σε οδικά δίκτυα, σιδηροδρόμους, αεροδρόμια και ψηφιακές υποδομές στον Εθνικό Σχεδιασμό και να υλοποιηθούν με άλλους πόρους και όχι αυτούς της δίκαιης μετάβασης.

3. Ο σχεδιασμός δίκαιης μετάβασης να αφορά στο σύνολο της ΠΔΜ, με έμφαση στις πληττόμενες περιοχές, ώστε να επιτευχθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η ισόρροπη ανάπτυξή της.

4. Να οριστεί πράσινο τέλος στις ΑΠΕ, συναρτήσει των επιπτώσεων της αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου και της εκμετάλλευσης των εδαφών και των δικτύων, ως αντιστάθμισμα του λιγνιτικού πόρου που χάνεται, το οποίο δεν θα επωμιστούν οι παραγωγοί, αλλά η πολιτεία και που θα αφορά στο σύνολο της ΠΔΜ.

5. Να βρεθεί βιώσιμη λύση για τη λειτουργία των τηλεθερμάνσεων, λαμβάνοντας υπόψη το κριτήριο της βιώσιμης ανάπτυξης, το οποίο μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στη χρηματοδότηση από Ευρωπαϊκούς Πόρους.

6. Η διασφάλιση της λειτουργίας του ΑΗΣ Πτολεμαΐδα 5 και μετά το 2028, αλλά και η παράταση λειτουργίας των ΑΗΣ Μελίτης και Αγίου Δημητρίου, εφαρμόζοντας τεχνολογίες δέσμευσης CO2, που θα τους καταστήσουν ως ένα βαθμό βιώσιμους, τουλάχιστον για όσα χρόνια χρειαστούν, μέχρι να αντισταθμιστούν το χαμένο ΑΕΠ και οι χαμένες θέσεις εργασίας της περιοχής.

7. Να ισχύσει χαμηλό ενεργειακό τιμολόγιο για τις επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες ή θα εγκατασταθούν στην Περιφέρειά μας.

8. Nα επιλεγεί κατάλληλο σύστημα διακυβέρνησης, στο οποίο να υπάρχει ουσιαστική συμμετοχή της ΠΔΜ, δημιουργώντας ένα παρατηρητήριο για την μετάβαση, που θα λειτουργεί υποστηρικτικά στο σύστημα διακυβέρνησης και θα παρακολουθεί την εξέλιξη και υλοποίηση του εν λόγω εγχειρήματος.

9. Να προβλεφθεί η προώθηση πράσινων τεχνολογιών στις επιχειρήσεις της περιοχής, μέσω ειδικών κινήτρων.

10. Να ξεκαθαρίσει από την πλευρά της η ΔΕΗ, το επιχειρηματικό της πλάνο για την περιοχή μας, έτσι ώστε να δούμε πώς θα κινηθεί η ίδια αναπτυξιακά, αλλά και να ξεκαθαρίσει το θολό τοπίο που υπάρχει σήμερα γύρω από τα εδάφη που καταλαμβάνει και τις εγκαταστάσεις που δεσμεύει.

11. Να τροποποιηθούν οι ΜΠΕ που έχουν ήδη εγκριθεί, ως προς το χρόνο και ως προς τις χρήσεις γης, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία της αποκατάστασης των εδαφών, με την προϋπόθεση ότι δεν θα αντληθούν πόροι από το ταμείο δίκαιης μετάβασης και φυσικά δεν θα περιλαμβάνουν την αποκατάσταση των εδαφών που θα προορίζονται για χρήση από τη ΔΕΗ.

12. Να αναβαθμιστεί ο ρόλος του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, ώστε να αποτελέσει σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης και να συνδεθεί με τις επιχειρήσεις που θα δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

13. Να προβλεφθεί η αξιοποίηση του λιγνίτη σε εξωηλεκτρικές χρήσεις, καθώς ο λιγνίτης αποτελεί ένα εθνικό στρατηγικό απόθεμα.

14. Να διευρυνθεί η ρήτρα της δίκαιης μετάβασης στο σύνολο της ΠΔΜ, στο πλαίσιο της ισόρροπης ανάπτυξης που προτείνει και η Ε.Ε.

15. Να ενεργοποιηθεί άμεσα το μεταβατικό πρόγραμμα, με δράσεις οι οποίες θα στηρίζουν και θα επιδοτούν την εργασία και όχι την ανεργία και θα έχουν άμεση εφαρμογή στην οικονομία της περιοχής, χωρίς να απαιτούν θεσμικές παρεμβάσεις, όπως είναι για παράδειγμα ένα διευρυμένο πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας, που δεν θα αφορά μόνο σε κατοικίες, αλλά και σε επιχειρήσεις, σε κτήρια του δημόσιου και ευρύτερα δημόσιου τομέα. Το πρόγραμμα αυτό μπορεί να κινήσει άμεσα την οικονομία της περιοχής, να συγκρατήσει την ανεργία και το χαμένο ΑΕΠ και να λειτουργήσει ως αφετηρία, ώστε να καταστεί η Περιφέρειά μας, η πρώτη πράσινη Περιφέρεια της Ελλάδας. Αυτό αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία, αν λάβουμε υπόψη ότι η ΠΔΜ είναι η πιο ψυχρή Περιφέρεια της Ελλάδας.

Όσον αφορά την ανάπτυξη των επενδύσεων στις ΑΠΕ προφανώς και είμαστε θετικοί, ώστε η Περιφέρεια μας να συνεχίσει να είναι στην πρωτοπορία των ενεργειακών εξελίξεων στη χώρα και όχι μόνο. Η συμμετοχή στο ενεργειακό γίγνεσθαι προσδίδει έναν ιδιαίτερο ρόλο στη Δυτική Μακεδονία και προάγει τις επενδύσεις στην έρευνα, στην καινοτομία και τις νέες τεχνολογικές εφαρμογές που δημιουργούν βιώσιμες θέσεις απασχόλησης υψηλού επιπέδου. Οι αντιρρήσεις μας είναι στο να μη γίνονται αυτές οι επενδύσεις άναρχα, ερήμην της τοπικής κοινωνίας, χωρίς ουσιαστικά ανταποδοτικά οφέλη και κυρίως χωρίς την ύπαρξη χωροταξικού σχεδιασμού, καταλαμβάνοντας εκτάσεις που προσδοκούμε να αναπτύξουμε σε άλλους κλάδους εντάσεως εργασίας. Όπως για παράδειγμα στη γεωργοκτηνοτροφία, η οποία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους μας στόχους για την παραγωγική αναδιάρθρωση και την κοινωνικοοικονομική ανάκαμψη της περιοχής μας.

Ο εμβληματικότερος μας στόχος, ως Περιφερειακή Αρχή, είναι η Δυτική Μακεδονία να αποτελέσει την πρώτη Πράσινη Περιφέρεια στη χώρα. Θέλουμε να αξιοποιήσουμε την πράσινη τεχνολογία, αλλά με σεβασμό στον ανθρώπινο παράγοντα και το περιβάλλον.  Επομένως, τα φωτοβολταϊκά στις λίμνες μας, οι οποίες αποτελούν το σημαντικότερο περιβαλλοντικό μας πλούτο, μας βρίσκουν παντελώς αντίθετους. Οικοσυστήματα, όπως αυτά των λιμνών, που με οικολογικό τρόπο δίνουν απασχόληση σε εκατοντάδες συμπολίτες μας μέσω της αλιείας, του ναυταθλητισμού και του οικοτουρισμού, είναι προφανές ότι θα τις διατηρήσουμε ανέπαφες από οποιαδήποτε άλλη εκμετάλλευση. Κορυφαίο παράδειγμα για την ανωτέρω θεώρηση των πραγμάτων είναι η λίμνη Πολυφύτου.

Γιατί θεωρείτε πως υπάρχει τόση αντίθεση κατά των αιολικών σταθμών, όπως πρόσφατα συνέβη και με την απόρριψη από τα Δημοτικό Συμβούλιο Εορδαίας, της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του αιολικού πάρκου στο Βέρμιο. Πιστεύετε, ότι πρόκειται για θέμα ελλιπούς ενημέρωσης των τοπικών κοινωνιών, ή ότι αυτές οι επενδύσεις δεν μπορούν, τελικά, να προσφέρουν τα οφέλη που διατείνονται ότι κομίζουν – προστασία περιβάλλοντος, ανταποδοτικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες, δημιουργία θέσεων εργασίας κλπ;

Δεν υπάρχει συλλήβδην αντίθεση για όλα τα αιολικά πάρκα, όπως και για τα φωτοβολταϊκά. Η αντίθεση μας, όπως προανέφερα, είναι στην άναρχή τους ανάπτυξη, χωρίς χωροταξικό σχεδιασμό, χωρίς ουσιαστικά ανταποδοτικά οφέλη και θέσεις απασχόλησης. Θεωρούμε, ότι το νέο χωροταξικό σχέδιο που επιχειρείται  αυτή την εποχή στη χώρα θα αναδείξει χιλιάδες στρέμματα για την ανάπτυξη επενδύσεων σε ΑΠΕ που με τους όρους που αναφέρω, είναι ευπρόσδεκτες στην Περιφέρειά μας.

Είμαστε, μάλιστα, πρόθυμοι να χρηματοδοτηθούν και κάποια έργα υποδομής για να στηρίξουμε τη συγκεκριμένη επιχειρηματικότητα που συμβάλλει στον ενιαίο στόχο για μια πράσινη Περιφέρεια, χώρα και Ευρώπη.

Πόσο πιστεύετε ότι η λήψη αποφάσεων σε κεντρικό επίπεδο, γίνεται ερήμην των θεσμικών οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών; Πρόσφατο παράδειγμα, η δυσαρέσκεια των πολιτών της Δυτικής Μακεδονίας για την πορεία της απολιγνιτοποίησης όπως αυτή αποτυπώθηκε σε έρευνα της δημοτικής κίνησης «Κοζάνη Τόπος να ζεις». Σας ανησυχεί ότι ποσοστό άνω του 80% του δείγματος θεωρεί πως στον υφιστάμενο σχεδιασμό δεν ελήφθησαν υπ’ όψη οι ανάγκες και οι ανησυχίες της τοπικής κοινωνίας;

Οι τελικές αποφάσεις παίρνονται σε κεντρικό επίπεδο, αλλά προϋπάρχει επικοινωνία και συνεργασία με τα θεσμικά όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών, με σκοπό τη συνδιαμόρφωση των τελικών αποφάσεων.

Η ανησυχία των πολιτών είναι εύλογη, διότι εγκαταλείπεται η βιομηχανία της εκμετάλλευσης του λιγνίτη, η οποία αποτέλεσε θεμέλια βάση της οικονομικής δομής και του παραγωγικού μοντέλου της περιοχής. Δυστυχώς, η εγκατάλειψη του λιγνίτη είναι μονόδρομος, διότι εκτός της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, με την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και την αύξηση των περιβαλλοντικών τελών, καθίσταται μη ανταγωνιστικός και δεν είναι οικονομικά βιώσιμη η εκμετάλλευση του.

Η Περιφερειακή Αρχή με όλες της τις δυνάμεις, σε συνεργασία με τη συντονιστική επιτροπή του ΣΔΑΜ και τα αρμόδια Υπουργεία, αγωνίζεται σε καθημερινή βάση για να γίνει η μετάβαση με τον πιο δίκαιο τρόπο για την περιοχή μας, να διασφαλιστούν οι άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας που θα χαθούν από την παύση της εκμετάλλευσης του λιγνίτη και να μπούμε σε μια τροχιά πράσινης ανάπτυξης.

Υπό το πρίσμα των παραπάνω ερωτήσεων, πώς βλέπετε πρωτοβουλίες όπως αυτή της  ΔΕΠΑ Εμπορίας που ενέκρινε την είσοδό της με 49% στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας NORTH SOLAR Α.Ε., που αναπτύσσει φωτοβολταϊκά έργα στη Δυτική Μακεδονία; Πιστεύετε ότι αυτή είναι η «απάντηση», στις απορίες και τις αντιρρήσεις των πολιτών της περιοχής και πως με αυτό τον τρόπο εξυπηρετείται ο εθνικός στόχος για απολιγνιτοποίηση και απανθρακοποίηση των συστημάτων ενέργειας;

Υπό το πρίσμα των απαντήσεων στις ανωτέρω ερωτήσεις, όπως αντιλαμβάνεστε, δεν έχουμε αντιρρήσεις τόσο στις επενδύσεις της ΔΕΠΑ δια της συμμετοχής της στην NORTH SOLAR Α.Ε., όσο και σε οποιεσδήποτε άλλες επενδύσεις σε έργα ΑΠΕ στη Δυτική Μακεδονία, κυρίως από Δυτικομακεδόνες, που θα προσδώσουν εισόδημα σε πολλές οικογένειες. Προς το παρόν όμως ζητάμε από τη ΡΑΕ να παγώσει τις αδειοδοτήσεις αυτού του είδους επενδύσεων μέχρι να γίνουν θεσμικές αλλαγές που να επιτρέπουν την ανάπτυξη των ΑΠΕ με σωστό χωροταξικό σχεδιασμό στην Περιφέρεια μας, με αποφασιστικό ρόλο των θεσμικών οργάνων των τοπικών κοινωνιών και με ισχυρά ανταποδοτικά. Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει όλη η Κεντρική Διοίκηση να επιταχύνει τους ρυθμούς και να ολοκληρώσει τις απαραίτητες διαδικασίες όσο το δυνατόν συντομότερα. 

Μόνο έτσι θα απαντηθούν οι απορίες κα θα αρθούν οι αντιρρήσεις των πολιτών. Κυρίως αυτών που θα υποστούν τις κρίσιμες οικονομικές επιπτώσεις με την απολιγνιτοποίηση  και απανθρακοποίηση.

Ποιο είναι το όραμά σας για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας; Ποιες είναι οι προτεραιότητες που έχετε θέσει ώστε η θητεία σας να έχει θετικό αντίκτυπο στους πολίτες, την οικονομία και το περιβάλλον της περιοχής σας και τι θα ζητούσατε από την κεντρική Κυβέρνηση να σας παράσχει ώστε να πετύχετε τους στόχους σας;

Κύριες προτεραιότητες της Περιφερειακής Αρχής είναι να βάλουμε τα θεμέλια για μια πραγματικά δίκαιη μετάβαση για την περιοχή μας, να διασφαλιστούν οι χαμένες θέσεις εργασίας και κατ’ επέκταση το τοπικό ΑΕΠ. Οραματίζομαι, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας να γίνει μια Περιφέρεια πρότυπο για όλη την Ευρώπη, πράσινη, ψηφιακά πρωτοπόρα, φιλική προς τον πολίτη και οικονομικά βιώσιμη, αξιοποιώντας νέες πράσινες τεχνολογίες, αλλά και αναπτύσσοντας τα ήδη δυνατά της σημεία, όπως για παράδειγμα την καλλιέργεια και την εξαγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας.

Έχουμε θέσει ξεκάθαρους στρατηγικούς άξονες, οι οποίοι θα αποτελέσουν τους πυλώνες πάνω στους οποίους θα οικοδομήσουμε το νέο βιώσιμο παραγωγικό μας μοντέλο.

Ο πρώτος άξονας αφορά την κεφαλαιοποίηση του ενεργειακού χαρακτήρα της περιοχής, με όρους έξυπνης εξειδίκευσης. Δίνοντας, δηλαδή, έμφαση στις ΑΠΕ, στις τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας, στην αποθήκευση ενέργειας μεγάλης κλίμακας και στην αναδυόμενη οικονομία του υδρογόνου.

Ο δεύτερός άξονας αφορά τη διαφοροποίηση της παραγωγικής βάσης της Περιφέρειάς μας, στηρίζοντας τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα. Δίνοντας έμφαση σε αυτούς τους δύο τομείς υψηλής θετικής επίπτωσης τόσο στην απασχόληση όσο και στην οικονομία θα καταφέρουμε να αναμορφώσουμε ορθολογικά το παραγωγικό μας προφίλ και να ξεπεράσουμε τις παθογένειες του παρελθόντος. Προωθώντας δε συνέργειες κυκλικής οικονομίας και εξωστρέφειας για το σύνολο της τοπικής επιχειρηματικότητας, θα καταφέρουμε σίγουρα να μεγιστοποιήσουμε τα κέρδη μας.

Ο τρίτος άξονάς μας σχετίζεται με την επένδυση στη γνώση και την καινοτομία. Η Περιφέρειά μας αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα και για αυτό το λόγο απαιτούνται ιδιαίτερες λύσεις, οι οποίες πρέπει να δοθούν ταχύτατα. Για αυτό το λόγο απαιτούνται άλματα προόδου και η επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία βρίσκονται στον πυρήνα της περιφερειακής μας στρατηγικής. Αρωγός και σύμμαχος στην προσπάθεια αυτή είναι το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας που διαδραματίζει ρόλο ύψιστης σημασίας στην εξέλιξη της περιοχής.

Ελπίζω, το νέο παραγωγικό μοντέλο που προσπαθούμε να εφαρμόσουμε να δώσει μεγαλύτερη εκ των αναμενόμενων οικονομική άνθηση, διασφαλίζοντας το μέλλον της περιοχή μας. Με συλλογική προσπάθεια και μέσω του παραγωγικού διαλόγου, θα προσπαθήσουμε για ένα λαμπρό και πιο πράσινο μέλλον, για όλη τη Δυτική Μακεδονία.

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, αποτέλεσε το ενεργειακό κέντρο της Ελλάδας για πολλές δεκαετίες και βοήθησε στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Σε αυτή τη δύσκολη μεταβατική περίοδο, ζητάμε από την Κυβέρνηση να στηρίξει με κάθε δυνατό τρόπο την περιοχή μας, έτσι ώστε να αποφευχθεί ο οικονομικός και κοινωνικός μαρασμός της Περιφέρειάς μας. Η βοήθεια περιλαμβάνει σειρά από μέτρα στήριξης, όπως οικονομικές ελαφρύνσεις, πολιτικές στήριξης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και αύξηση των διατεθειμένων οικονομικών πόρων.