Ισχυρό Μήνυμα Κυρ. Μητσοτάκη από την Μεσοχώρα για την Ενεργειακή Επάρκεια της Χώρας 

Τα όσα ανέφερε ξεκάθαρα και χωρίς περιστροφές ο πρωθυπουργός το περασμένο Σάββατο ( 30/1), κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στα Τρίκαλα, για την ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης και λειτουργίας του χρονίζοντος υδροηλεκτρικου έργου της ΔΕΗ στην Μεσοχώρα, μπορεί να δυσαρέστησαν ορισμένους "περιβαλλοντολόγους" όμως αποτελούν μια σώφρονα πολιτική παρέμβαση απαραίτητη όσο ποτέ άλλοτε. Και αυτό γιατί η χώρα χρειάζεται επειγόντως να αυξήσει το υδροηλεκτρικό της δυναμικό καθότι με αυτό τον τρόπο βελτιώνει άμεσα τις δυνατότητες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.

energia.gr
Δευ, 1 Φεβρουαρίου 2021 - 10:01

Με αυτή την δυνατότητα να είναι άκρως απαραίτητη για να υποστηριχθεί η επιδιωκόμενη μεγάλης κλίμακας επέκταση του δυναμικού ΑΠΕ και η διείσδυση της αιολικής και ηλιακής ενέργειας στο εθνικό ηλεκτρικό δίκτυο.

Περισσότερο σαφής για την αναγκαιότητα άμεσης λειτουργίας του υδροηλεκτρικού έργου της Μεσοχώρας δεν μπορούσε να γίνει ο πρωθυπουργός όταν μεταξύ άλλων δήλωνε, «Θεωρώ αδιανόητο το ελληνικό δημόσιο να έχει δαπανήσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε σημαντικά έργα υποδομής τα οποία παραμένουν αυτήν τη στιγμή ημιτελή. Έχω δώσει την κατεύθυνση στο Υπουργείο, στον Κώστα Σκρέκα, ο οποίος ηγείται του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνδυασμό με τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβει η ΔΕΗ να επικαιροποιηθεί αμέσως η Μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το φράγμα της Μεσοχώρας, έτσι ώστε να προχωρήσουμε σε νέα έγκριση περιβαλλοντικών όρων και το φράγμα της Μεσοχώρας επιτέλους να λειτουργήσει ως μεγάλο υδροηλεκτρικό έργο. Σε μία εποχή όπου αναζητούμε τρόπους να μειώσουμε τις εκπομπές του αερίου του θερμοκηπίου, σε μία εποχή όπου η καθαρή ενέργεια πρέπει να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο ενεργειακό μας μείγμα, είναι απολύτως απαραίτητο, το τελευταίο ουσιαστικό μεγάλο έργο υποδομής που αφορά υδροηλεκτρική ενέργεια, να ολοκληρωθεί αυτοτελώς». 

Η αναφορά του πρωθυπουργού στην ανάγκη επικαιροποίησης των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων προκειμένου να ολοκληρωθούν τα απαραίτητα τεχνικά έργα και σύντομα να λειτουργήσει πλήρως το έργο και να ενταχθεί  στο δυναμικό της ΔΕΗ ώθησε ορισμένους να ομιλήσουν περί επαναφοράς του έργου εκτροπής του Αχελώου- αφού ο αρχικός σχεδιασμός είχε εντάξει το φράγμα της Μεσοχώρας στην αρχή της αλυσίδας του έργου- και άρα περί καταστροφικής περιβαλλοντολογικής παρέμβασης. Για πολλά μπορεί να κατηγορήσει κάποιος τον Κυριάκο Μητσοτάκη (και ως γνωστό το πόρταλ διαφωνεί μαζί του για ορισμένες βασικές πτυχές της ενεργειακής του πολιτικής) όμως επ’ ουδενί μπορεί να τον επικρίνει για έλλειψη περιβαλλοντικής αντίληψης και ευαισθησίας καθότι η προστασία του περιβάλλοντος έχει τεθεί από τον ίδιο ως προϋπόθεση της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης.

Για αυτό η ανέξοδη κριτική που ασκείται από ομάδες περιβαντολλόγων και ανησυχούντων πολιτών για την "περιβαλλοντική καταστροφή" που δήθεν αντιπροσωπεύει το έργο της Μεσοχώρας είναι τελείως ανεδαφική εάν λάβουμε υπ´ όψη την γενικότερη προσπάθεια της χώρας για ενεργειακή αυτάρκεια με παράλληλη μείωση των εκπομπών  αερίων του θερμοκηπίου, επεκτείνοντας την χρήση ΑΠΕ και αυξάνοντας τις δυνατότητες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, που μόνο έργα σαν την υδροηλεκτρική, μονάδα της Μεσοχώρας μπορούν να προσφέρουν.