«Ξανά στο Πηδάλιο της Αυτοκρατορίας Όσοι τα Είχαν Κάνει Θάλασσα»

«Ξανά στο Πηδάλιο της Αυτοκρατορίας Όσοι τα Είχαν Κάνει Θάλασσα»
του Βαγγέλη Γεωργίου
Πεμ, 21 Ιανουαρίου 2021 - 14:23

Ο καθηγητής Τζον Μιρσχάιμερ ήταν απόλυτα ξεκάθαρος: Στις ΗΠΑ δεν υπάρχει και πολύς ενθουσιασμός για την εκλογή Μπάιντεν και τους συμβούλους του. Ο λόγος είναι ότι πρόκειται για τους «ίδιους συμβούλους που ήταν υπεύθυνοι για την εξωτερική πολιτική πριν το 2016 και τα θαλάσσωσαν»!

Μέσα από την ομιλία του στο Ινστιτούτο Διεθνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (IIEA) και τη συνέντευξή του στους IRISH TIMES ο σημαντικός Αμερικανός πολιτικός επιστήμονας εντοπίζει τα λάθη του Τραμπ και το σημαντικότερο προβλέπει τι αλλάζει και τι μένει ανέπαφο με τον Μπάιντεν.

Στην πραγματικότητα, δεν ήταν μόνο ο Τραμπ που ορκίστηκε, αλλά μαζί του σηματοδοτείται και η επιστροφή του αμερικανικού κατεστημένου που θα επαναφέρει παλιές συνταγές και κατευθύνσεις στην εξωτερική πολιτική. Το πιο χαρακτηριστικό είναι ότι «ακόμα και οι νεότεροι, το φρέσκο αίμα, χρησιμοποιεί την ίδια γλώσσα με τους μεγαλύτερους» λέει ο Μιρσχάιμερ. Τι το καταστροφικό έκαναν, όμως, αυτοί οι άνθρωποι και οι πολιτικές τους τα τελευταία 37 χρόνια ώστε ένας πολύ "ασυνήθιστος" χαρακτήρας, ένας "πραγματικός outsider", να "γυρίσει τα τραπέζια" στις προκριματικές και να τους νικήσει το 2016;

Η απάντηση είναι ότι υιοθέτησαν την καταστροφική "φιλελεύθερη ηγεμονία" μετά την ήττα της ΕΣΣΔ το 1989, όπως την ονομάζει ο Αμερικανός πολιτικός επιστήμονας. «Η φιλελεύθερη ηγεμονία που υιοθετήθηκε μετά τον Ψυχρό Πόλεμο (επέκταση δημοκρατίας, δημιουργία υπερεθνικών θεσμών κτλ) απέτυχε παταγωδώς. Οδήγησε σε πολιτικές που έφεραν χάος (π.χ στη Μέση Ανατολή), δηλητηρίασε τις σχέσεις με τη Ρωσία λόγω της επέμβασης στην Ουκρανία και μετέτρεψε την Κίνα σε Γολιάθ. Οι αμερικανικές ελίτ βοήθησαν ανόητα την Κίνα να αναπτυχθεί και τώρα αποτελεί απειλή».

Αν συγκρίνει όμως κανείς αυτή την πολιτική με όσα έκαναν οι Αμερικανοί στον Ψυχρό Πόλεμο θα δεί τεράστιες διαφορές, κατά τον Μιρσχάιμερ. Σε αντίθεση με την εποχή μετά το 1989, τότε «δεν εισβάλαμε σε περιοχές της ΕΣΣΔ, πχ Ανατολική Ευρώπη, αλλά λειτουργήσαμε ως μοντέλο [διακυβέρνησης] και μιλήσαμε δυνατά για τις αρετές του φιλελευθερισμού και του καπιταλισμού και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι λαοί από την άλλη πλευρά κατάλαβαν ότι έχουμε καλύτερο –αλλά όχι το τέλειο- σύστημα. Δεν είναι κακό να προβάλεις τις αρχές στον κόσμο και αυτό κάναμε στον Ψυχρό Πόλεμο».

Οι Αμερικανοί ιθύνοντες όμως, μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, επενέβησαν απευθείας στρατιωτικά και πολιτικά σε χώρες του κόσμου και αυτό γύρισε μπούμερανγκ, όπως λέει ο καθηγητής. «Αναζητάς τον μπελά σου όταν ανακατεύεσαι σε ξένες υποθέσεις άλλων κρατών». O Τραμπ είπε όχι σε αυτή την παραπάνω πολιτική της φιλελεύθερης ηγεμονίας γι' αυτό και κέρδισε το 2016. Για τον Μιρσχάιμερ, ο Τραμπ πήγε κόντρα στην παραπάνω πολιτική που υιοθέτησαν τόσο οι Ρεπομπλικάνοι όσοι και οι Δημοκρατικοί η οποία αποδείχτηκε "χρεωκοπημένη" και ο αμερικανικός λαός ήθελε να αλλάξει. Ωστόσο, σήμερα ο Μπάιντεν αποκαθιστά εκείνους τους ανθρώπους που την εφάρμοσαν.

Οι μεγαλύτερες γκάφες του Τραμπ

Φυσικά, δεν θα μπορούσε να εξωραϊστεί η ευρύτερη εξωτερική πολιτική του Τραμπ, λόγω της παραπάνω τοποθέτησης. Ο Τραμπ έκανε σοβαρά λάθη, εκ των οποίων ο χειρισμός της Τουρκίας, ήταν από τα σημαντικότερα. Παρόλα αυτά, στις αναλύσεις του, ο Αμερικανός θεωρητικός δεν κάνει καμία αναφορά στην Τουρκία. Για τον Αμερικανό θεωρητικό, το μεγαλύτερο λάθος του Τραμπ ήταν ότι περιφρόνησε συμμάχους που του είναι αναγκαίοι για την αντιμετώπιση της Κίνας, τόσο στην νοτιοανατολική Ασία όσο και στην Ευρώπη. Ο Τραμπ έκανε "φρικτή δουλειά" εδώ, καθώς δεν "σεβάστηκε" τους συμμάχους.

(η συνέχεια στο slpress.gr)

Διαβάστε ακόμα