Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν περισσότερο από 10% το 2025, με το Brent να οδεύει προς τη μεγαλύτερη περίοδο ετήσιων απωλειών στην ιστορία του, καθώς η προσφορά ξεπέρασε τη ζήτηση σε μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από πολέμους, υψηλότερους δασμούς και παραγωγή του ΟΠΕΚ+ και κυρώσεις σε Ρωσία, Ιράν και Βενεζουέλα. Όπως σημειώνει το Reuters, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό πετρέλαιο Brent, με πτώση σχεδόν 18% - η πιο σημαντική ετήσια ποσοστιαία πτώση από το 2018 - βρίσκονται σε τροχιά για

τρίτο συνεχόμενο έτος απωλειών. Το συμβόλαιο του Μαρτίου, το οποίο λήγει την Τετάρτη, υποχώρησε κατά 6 σεντς στα 61,27 δολάρια το βαρέλι στις 01:47 GMT, για να ισορροπήσει αργότερα.

Το αμερικανικό αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate (WTI) διαπραγματευόταν στα 57,90 δολάρια, μειωμένο κατά 5 σεντς, και οδεύει προς ετήσια πτώση 15%.

Οι αγορές πετρελαίου ξεκίνησαν δυναμικά το 2025, όταν ο πρώην πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ολοκλήρωσε τη θητεία του επιβάλλοντας αυστηρότερες κυρώσεις στη Ρωσία, διαταράσσοντας τον εφοδιασμό των κορυφαίων αγοραστών της Μόσχας, της Κίνας και της Ινδίας.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία εντάθηκε όταν ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη προκάλεσαν ζημιές στις ρωσικές ενεργειακές υποδομές και διέκοψαν τις εξαγωγές πετρελαίου του Καζακστάν, ενώ η 12ήμερη σύγκρουση Ιράν-Ισραήλ τον Ιούνιο απείλησε τη ναυσιπλοΐα στο Στενό του Ορμούζ, ένα βασικό σημείο συμφόρησης για την μεταφορά πετρελαίου, γεγονός που εκτόξευσε τις τιμές του πετρελαίου.

Προσθέτοντας στις γεωπολιτικές εντάσεις, οι κορυφαίοι παραγωγοί του ΟΠΕΚ, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, εμπλέκονται σε μια σύγκρουση για την Υεμένη και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, διέταξε αποκλεισμό των εξαγωγών πετρελαίου της Βενεζουέλας και απείλησε με ένα ακόμη χτύπημα στο Ιράν.

Ωστόσο, οι τιμές υποχώρησαν αφότου ο ΟΠΕΚ+ επιτάχυνε τις αυξήσεις παραγωγής φέτος και καθώς οι ανησυχίες για τον αντίκτυπο των αμερικανικών δασμών επηρέασαν την παγκόσμια οικονομία και την αύξηση της ζήτησης καυσίμων.

Η στάση του ΟΠΕΚ+

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοί του έχουν αναστείλει τις αυξήσεις στην παραγωγή πετρελαίου για το πρώτο τρίμηνο του 2026, αφού έχουν απελευθερώσει στην αγορά περίπου 2,9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από τον Απρίλιο. Η επόμενη συνάντηση του ΟΠΕΚ+ είναι στις 4 Ιανουαρίου.

Οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν ότι η προσφορά θα υπερβεί τη ζήτηση το επόμενο έτος, με εκτιμήσεις που κυμαίνονται από τα 3,84 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας έως τα 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως της Goldman Sachs.

«Εάν η τιμή όντως πέσει σημαντικά, φαντάζομαι ότι θα δείτε κάποιες μειώσεις (από τον ΟΠΕΚ+)», δήλωσε ο Μάρτιν Ρατς, παγκόσμιος στρατηγικός αναλυτής πετρελαίου της Morgan Stanley. «Αλλά πιθανότατα θα χρειαστεί να μειωθεί αρκετά περισσότερο από εδώ και στο εξής - ίσως στα χαμηλά της δεκαετίας των 50 δολαρίων».

«Εάν η σημερινή τιμή απλώς επικρατήσει, μετά την παύση στο πρώτο τρίμηνο, πιθανότατα θα συνεχίσουν να χαλαρώνουν αυτές τις περικοπές», συμπλήρωσε

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr