Μονόδρομος η Ενημέρωση της Κοινωνίας για τις ΑΠΕ – Πληθαίνουν οι Αντιδράσεις για τις Ανεμογεννήτριες

Μονόδρομος η Ενημέρωση της Κοινωνίας για τις ΑΠΕ – Πληθαίνουν οι Αντιδράσεις για τις Ανεμογεννήτριες
Του Δημήτρη Αβαρλή
Πεμ, 21 Ιανουαρίου 2021 - 08:10

Πληθαίνουν απ’ άκρη σ ’άκρη στην Ελλάδα οι διαμαρτυρίες κατά των αιολικών σταθμών, γεγονός που φανερώνει για ακόμα μια φορά πως θα πρέπει να διασαφηνιστούν στις τοπικές κοινωνίες οι λόγοι της εγκατάστασής τους. Τελευταία εξέλιξη η απόρριψη από το Δημοτικό Συμβούλιο Εορδαίας της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του αιολικού πάρκου στο Βέρμιο, ενώ αρνητικοί στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών

 στο Δήμο Γορτυνίας είναι αρκετοί φορεί της περιοχής. Κατά καιρούς δημοσιεύματα μιλούν για τις αντιδράσεις των κατοίκων στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Μάλιστα στην Τήνο οι αντιδράσεις έχουν πάρει χαρακτήρα ανοιχτής σύγκρουσης ανάμεσα στους κατοίκους και τις αστυνομικές αρχές.

Στην Δυτική Μακεδονία ο  Δήμος Εορδαίας, όπου θα δεχτεί και εκείνος τις συνέπειες της απολιγνιτοποίησης απέρριψε με 23 ψήφους τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του αιολικού πάρκου στο Βέρμιο. Υπενθυμίζεται πως πριν λίγες ημέρες αρνητική ήταν και η γνωμοδότηση και του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας. Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Εορδαίας ακούστηκαν απόψεις, όπως ότι οι θέσεις εργασίας που προσφέρουν οι επενδύσεις αυτές είναι ελάχιστες. Ενδεικτική είναι η τοποθέτηση του δημοτικού συμβούλου Γιάννη Καραβασίλη, ο οποίος διαφωνώντας με την εγκατάσταση των αιολικών σταθμών ανέφερε πως «τα κέρδη της εταιρείας και κάθε εταιρείας, είναι πολλαπλάσια και εύκολα, σε σχέση με αυτά που προσφέρουν στην περιοχή, την τοπική κοινωνία. Οι θέσεις εργασίας για μόνιμο προσωπικό είναι περίπου 3 με 5 θέσεις κατά πάρκο και στην κατασκευή πολύ λιγότερες από τις αναφερόμενες στην εισήγηση και μάλιστα εξειδικευμένο προσωπικό». Τόνισε ακόμα πως πλήττεται και ο πρωτογενής τομέας, σημειώνοντας πως «δεν είναι μόνο η βοσκή, αλλά και η δέσμευση μεγάλων εκτάσεων, που θα είχαν παραχωρηθεί, ως βοσκοτόπια στις δηλώσεις καλλιέργειας ΟΣΔΕ των Γεωργοκτηνοτρόφων».

Αντίστοιχες αντιδράσεις και πιο νότια και συγκεκριμένα στην Γορτυνία, όπου φορείς εναντιώνονται στην εγκατάσταση 54 ανεμογεννητριών  στο Μαίναλο. Είναι ενδεικτικό πως στη σύσκεψη συμμετείχαν, τόσο ο Δήμαρχος Γορτυνίας Στάθης Κούλης, όσο και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι, ενώ ομόφωνα οι συμμετέχοντες κατέληξαν στο να μην τοποθετηθεί καμία ανεμογεννήτρια στα όρια του δήμου Γορτυνίας. Ζητούν να παρθεί σχετική απόφαση τόσο από το Δήμο Γορτυνίας όσο και από τους κοντινούς δήμους. Σε σχετικό ψήφισμα τονίζεται πως «η Γορτυνία είναι πρωτοπόρος στην Ελλάδα στην αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) ήδη από τη δεκαετία του 1950 με τη λειτουργία του υδροηλεκτρικού εργοστασίου του Λάδωνα που σημειωτέον παράγει 10πλάσια ενέργεια από αυτή που καταναλώνεται σε όλη τη Γορτυνία συνεισφέροντας πολλαπλά στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας». Επισημαίνεται πως ο Δήμος στηρίζει τον εναλλακτικό τουρισμό. «Ο εναλλακτικός τουρισμός , αποτελεί πλέον την κινητήριο δύναμη που τα τελευταία χρόνια έχει διαδραματίσει τον πιο σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη της περιοχής του Μαινάλου ως του κατεξοχήν χώρου άσκησης εναλλακτικών δραστηριοτήτων προσελκύοντας επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό και προσφέροντας τόνωση στη τοπική κοινωνία και οικονομία δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας», αναφέρει η ανακοίνωση των φορέων

Τα παραπάνω συνθέτουν την εικόνα των αντιδράσεων που λίγο πολύ έχουν εκδηλωθεί ήδη τα τελευταία δύο χρόνια και επαναφέρουν το ζήτημα της ενημέρωσης από την πλευρά της πολιτείας με στοιχειώδη τρόπο και όχι με συγκρουσιακούς όρους της αναγκαιότητας να ενισχυθούν οι ΑΠΕ στην Ελλάδα στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης, με σεβασμό όμως στις τοπικές κοινωνίες.

Διαβάστε ακόμα