Δυό Κινήσεις με Φιλοαμερικανικό Μανδύα από τα ΗΑΕ

Στον εύθραυστο κόσμο που ζούμε, όπου αλλοτινοί φίλοι μετατρέπονται σε εχθρούς και τούμπαλιν, εξακολουθούν να ισχύουν ορισμένες σταθερές πολιτικής και οικονομικών συμφερόντων. Στην πυριτιδαποθήκη της Μέσης Ανατολής, ο αμερικανικός αετός έχει ορκισμένους εχθρούς, αλλά και πιστούς φίλους. Ένας εξ αυτών αποδεικνύεται εσχάτως το Αμπού Ντάμπι, με τα πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου. Προ ημερών, σε μια συντονισμένη προσπάθεια να τονώσει τους συμμαχικούς δεσμούς του με την παγκόσμια υπερδύναμη, η ηγεσία του Εμιράτου προχώρησε σε ριζικό ανασχηματισμό της κυβέρνησης και απένειμε νέες παραχωρήσεις έρευνας και εξόρυξης πετρελαίου σε φιλικές προς τις ΗΠΑ εταιρείες. Απώτερος στόχος της ηγεσίας του είναι να αποτρέψει την περαιτέρω επιρροή της Κίνας στην περιοχή, προς όφελος των συμφερόντων της Ουάσιγκτον.

energia.gr
Τρι, 19 Ιανουαρίου 2021 - 03:46

Ταυτόχρονα, αυτές οι εξελίξεις ευθυγραμμίζονται πλήρως με τα σχέδια για την αύξηση της παραγωγής αργού πετρελαίου της Abu Dhabi National Oil Co (ADNOC), που θεωρείται ο επικεφαλής εταιρικός εκπρόσωπος των αμερικανο-ισραηλινών συμφερόντων στην περιοχή. Η ADNOC πρόκειται να αυξήσει την παραγωγή της από τα  4 εκατ. βαρέλια την ημέρα, στα τουλάχιστον 5 εκατ., έως το 2030, παράλληλα με την αύξηση και της παραγωγής της σε φυσικό αέριο.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, ένα σοβαρό εμπόδιο στα σχέδια της ηγεσίας του Αμπού Ντάμπι να μεγιστοποιήσει τα έσοδά της από το πετρέλαιο, ήταν η επιφυλακτικότητα ορισμένων μελών του Ανώτατου Συμβουλίου Πετρελαίου (SPC) να εγκρίνει οιαδήποτε πρόταση θεωρούσε ότι δεν ταίριαζε με τις συντηρητικές καταβολές του Εμιράτου. Η πολιτική αυτή διατηρήθηκε αμετάβλητη ακόμη και ενώ ο πόλεμος τιμών που ξέσπασε το δίμηνο Μάρτιος-Απρίλιος του 2020 επέφερε δεινό πλήγμα στην οικονομία και οδήγησε την ADNOC στην απόφαση να πουλήσει, τον περασμένο Ιούνιο, το 49% του μεριδίου του στο δίκτυο αγωγών φυσικού αερίου για ψίχουλα (μόλις 10 δισ. δολάρια).

Άνοιξε επίσης την όρεξη της καιροφυλακτούσας Κίνας που θέλησε να εκμεταλλευτεί την περίσταση, θεωρώντας  ότι της προσφέρεται μια σπάνια ευκαιρία να απλώσει περαιτέρω την επιρροή της στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Αυτή η απόπειρα είναι που επέσπευσε τις εξελίξεις και έφερε το Εμιράτο σε τροχιά εξομάλυνσης με τον άξονα ΗΠΑ-Ισραήλ.

Ο Σεΐχης Khalifa bin Zayed Al Nahyan, έβαλε πλέον τα πράγματα στη θέση τους. Τα συντηρητικά μέλη του Ανώτατου Συμβουλίου Πετρελαίου εκπαραθυρώθηκαν με ένα απλό διάταγμα, και το SPC αναδιοργανώθηκε εκ βάθρων κατά τρόπο ώστε να διάκειται «φιλικότερα» προς τις σύγχρονες επιταγές της πετρελαϊκής οικονομίας. Πρόεδρος δε του νέου Ανώτατου Συμβουλίου Οικονομικών και Οικονομικών Υποθέσεων του Εμιράτου, ορίστηκε ο Πρίγκιπας Mohamed bin Zayed, πρώην αντιπρόεδρος του SPC, ο οποίος θα επιβλέπει τώρα, την αναθεωρημένη έκδοση του συλλογικού αυτού οργάνου, που θα διαχειρίζεται όλες τις οικονομικές, επενδυτικές, οικονομικές, πετρελαϊκές και άλλες πλουτοπαραγωγικές πηγές του Αμπού Ντάμπι.  

Έτσι, μ’ ένα σμπάρο δύο τρυγόνια!