Μεγάλα Εμπόδια στην Ανάπτυξη των Οικιακών Φωτοβολταϊκών – Τι Απαντούν οι Ιδιοκτήτες

Μεγάλα Εμπόδια στην Ανάπτυξη των Οικιακών Φωτοβολταϊκών – Τι Απαντούν οι Ιδιοκτήτες
Του Δημήτρη Αβαρλή
Πεμ, 14 Ιανουαρίου 2021 - 08:14

Εχθρικό χαρακτηρίζουν το έδαφος για την ανάπτυξη των οικιακών φωτοβολταϊκών πηγές του Πανελλήνιου Συλλόγου Φωτοβολταϊκών Στέγης, μιλώντας στο Energia.gr μετά και τη ψήφιση του νόμου 4759/2020 που θέσπισε οριζόντια εισφορά 6%. Επισημαίνουν μάλιστα πως θα κινηθούν σε νομικό και πολιτικό επίπεδο για την διεκδίκηση των αιτημάτων τους. Από το 2009 όταν

τα φωτοβολταϊκά στέγης είχαν μεγάλη ανάπτυξη στη χώρα μας έχουν περάσει πολλά χρόνια, με τους παραγωγούς να έχουν υποστεί τις μειώσεις αρχικά στις τιμές αποζημίωσης το 2014 κα πλέον να σηκώνουν και εκείνοι τα βάρος των προβλημάτων στο ειδικό λογαριασμό των ΑΠΕ. Όπως έχουμε τονίσει και στο παρελθόν, η σταθερότητα του ΕΛΑΠΕ αποτελεί ζήτημα αξιοπιστίας και στέλνει θετικό σήμα στους επενδυτές, ωστόσο φαίνεται πως ο εξορθολογισμός του λογαριασμού έχει αρνητικές συνέπειες σε μικρούς και μεσαίους παραγωγούς.

Σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φωτοβολταικών Στέγης τόνιζε τον περασμένο Δεκέμβριο αναφορικά με την εισφορά 6% πως «είναι αδύνατο να κατανοήσουμε γιατί οι μη ευεργετηθέντες των έως τώρα υπουργικών αποφάσεων και δει τα 40.000 νοικοκυριά με φωτοβολταϊκά (Φ/Β) στέγης, που ήδη υπέστησαν το σοκ των προηγούμενων περικοπών (Ν.4254/2014), να υποστούν και μια άλλη άδικη περικοπή. Γιατί πρέπει να μετέχουμε πάντα στα οικονομικά βάρη που προκαλούν άλλοι, ενώ είμαστε από το 2014 εκτός των οποιονδήποτε ευεργεσιών του Υπουργείου που δίνονταν και δίνονται αφειδώς αλλού». 

Να σημειωθεί ακόμα πως οι ιδιοκτήτες των οικιακών φωτοβολταϊκών προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τις αδικίες των προηγούμενων ετών, χωρίς όπως αναφέρουν να υπάρξει ουσιαστικός αντίλογος στα επιχειρήματα τους.

Πηγές του Συλλόγου μιλώντας στο Energia.gr αναφέρουν πως παρόλες τις συναντήσεις που είχαν γίνει τον Νοέμβριο του 2020 με την προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΕΝ δεν υπήρξε κάποια θετική εξέλιξη. Χαρακτηρίζουν δε  την απόφαση για την εισφορά 6% τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι καθώς περίμεναν από την ηγεσία του υπουργείου μια διαφορετική αντιμετώπιση με δεδομένα και τα προβλήματα του κλάδου.

«Από κει και πέρα δεν θα κρατήσουμε στάση σιωπής σκοπεύουμε να κινηθούμε σε πολιτικό και νομικό επίπεδο» τονίζουν και υπενθυμίζουν πως ενώ τον περασμένο Μάϊο αυξήθηκαν οι τιμές στα αγροτικά φωτοβολταϊκά, όπου πράγματι υπήρχε μια αδικία δεν έγινε κάποια θετική κίνηση για τον κλάδο των οικιακών φωτοβολταϊκών, επισημαίνοντας πως δεν υπάρχει τήρηση της αρχής της ισότητας και αναλογικότητας. Επιπλέον, σημειώνουν πως πλέον δημιουργείται ένα εχθρικό τοπίο για την ανάπτυξη του κλάδου.

Το ζήτημα έφερε στη Βουλή με ερώτησή του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως η κυβερνητική πολιτική αγνοεί  «τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας των φωτοβολταϊκών στέγης (Φ/Β στέγης) και την δυνατότητα που δίνουν εν δυνάμει στα ελληνικά νοικοκυριά αξιοποιώντας την ηλιοφάνεια της χώρας να γίνουν εκτός από καταναλωτές και παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας μειώνοντας το κόστος των νοικοκυριών, συμβάλλοντας στην περιβαλλοντική κατανάλωση ενέργειας. Ιδιαίτερη αξία έχει αυτό το πλεονέκτημα για ορεινές περιοχές όπως η Αρκαδία».