Το Εργαλείο Σύγκρισης Τιμών Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας

Το Εργαλείο Σύγκρισης Τιμών Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας
Του Αθανάσιου Δαγούμα*
Τετ, 23 Δεκεμβρίου 2020 - 09:02

Την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2020, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έθεσε σε λειτουργία -μέσω της ιστοσελίδας www.energycost.gr- το «Εργαλείο Σύγκρισης Τιμών προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου». Η εν λόγω διαδικτυακή εφαρμογή παρέχει, για πρώτη φορά, στους καταναλωτές τη δυνατότητα, αφενός, να ενημερώνονται με πληρότητα, ακρίβεια και διαφάνεια για το πραγματικό κόστος προμήθειας ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, αφετέρου, να συγκρίνουν

με ευχέρεια τα προσφερόμενα από τους Προμηθευτές τιμολόγια. Έτσι, οι καταναλωτές ενδυναμώνονται ώστε να ασκούν αποτελεσματικά το θεμελιώδες δικαίωμά τους στην επιλογή Προμηθευτή. Το Εργαλείο Σύγκρισης Τιμών σηματοδοτεί λοιπόν τη μετάβαση σε ένα νέο πρότυπο καταναλωτή, και συγκεκριμένα το πρότυπο του καταναλωτή που είναι επαρκώς ενημερωμένος, αξιοποιεί προς το συμφέρον του τις διαθέσιμες πληροφορίες, προβαίνοντας σε συνειδητές επιλογές, και συμμετέχει ενεργητικά στην αγορά ενέργειας. Επιπλέον, η θεσμοθέτηση του Εργαλείου αποτελεί «τομή» για τις λιανικές ενεργειακές αγορές, καθώς η ενίσχυση της διαφάνειας θα ενθαρρύνει την ανάπτυξη από τους Προμηθευτές «καλών πρακτικών», προς όφελος των καταναλωτών, τονώνοντας ταυτόχρονα τον υγιή ανταγωνισμό.

Το ενωσιακό (Οδηγία 2009/72, Guidelines of Good Practice on Price Comparison Tools και Οδηγία 2019/944) αλλά και το εθνικό δίκαιο (άρθρο 49 Νόμου 4001/2011, καθώς και το άρθρο 7 του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας και το ταυτάριθμο άρθρο του Κώδικα Προμήθειας Φυσικού Αερίου) αναγνώρισαν τη θεμελιώδη σημασία της διάδρασης Προμηθευτών – Καταναλωτών, η οποία ενθαρρύνεται από τη λειτουργία ενός αποτελεσματικού Εργαλείου Σύγκρισης Τιμών. Στη βάση των εν λόγω αρχών και κανόνων, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας εγγυάται τη λειτουργία του εθνικού Εργαλείου Σύγκρισης Τιμών.

Ειδικότερα, η ΡΑΕ προχώρησε με μεθοδικότητα στην ανάπτυξη του Εργαλείου, εκδίδοντας αρχικά τον Κανονισμό Λειτουργίας του (Απόφαση ΡΑΕ 313/2019, ΦΕΚ Β΄ 1254/12.04.2019), ενεργοποιώντας εν συνεχεία την πιλοτική εφαρμογή του και μεριμνώντας σταθερά για τον άρτιο σχεδιασμό του ώστε να αποτυπώνει τις ραγδαία μεταβαλλόμενες συνθήκες των λιανικών αγορών, κατ’ αντανάκλαση επίσης των εξελίξεων στις χονδρεμπορικές αγορές.

Έτσι, το Εργαλείο επιτυγχάνει να συγκρίνει, με τον πληρέστερο δυνατό τρόπο, το συνολικό κόστος του ανταγωνιστικού σκέλους των προσφερόμενων τιμολογίων των Προμηθευτών. Ταυτόχρονα, παρέχει ενημέρωση για το κόστος των ρυθμιζόμενων χρεώσεων, όπως αυτό συναρτάται με τα επίπεδα κατανάλωσης ενέργειας του κάθε Πελάτη.

Αντικείμενο σύγκρισης, μέσω του Εργαλείου, αποτελούν τα τιμολόγια Μικρών Πελατών Χαμηλής Τάσης ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και τα οικιακά και εμπορικά τιμολόγια των Τελικών Πελατών φυσικού αερίου. Σήμερα, το Εργαλείο περιλαμβάνει 387 προϊόντα, εκ των οποίων τα 112 είναι προϊόντα προμήθειας φυσικού αερίου και τα 275 προϊόντα προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Τα προϊόντα αυτά έχουν δυναμικά χαρακτηριστικά, καθώς διαρκώς αναπροσαρμόζονται, λαμβάνοντας υπόψη τις ευρύτερες εξελίξεις του ενεργειακού τομέα. Παράλληλα, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, αποσκοπώντας στην εξυπηρέτηση και προστασία των ευάλωτων καταναλωτών, μερίμνησε για την ενσωμάτωση στο Εργαλείο των εκπτώσεων που παρέχονται στους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.

Όσον αφορά ιδίως στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, οι καταναλωτές δύνανται εφεξής, αφού αντλήσουν από τον λογαριασμό τους τις κρίσιμες βασικές πληροφορίες (όπως π.χ. εάν έχουν μονοφασική ή τριφασική παροχή, την κατανάλωση ρεύματος σε περίοδο 1 ή 4 ή 12 μηνών, την ισχύ, κτλ.), εν συνεχεία να προχωρήσουν στη σύγκριση των προσφερόμενων τιμολογίων των Προμηθευτών, όπως θα εφαρμόζονταν στην περίπτωσή τους. Κατά τον τρόπο αυτό, οι καταναλωτές δύνανται να αντιληφθούν το πραγματικό κόστος που δύναται να συνεπάγεται η παροχή από τους Προμηθευτές τιμολογίων, που εμπεριέχουν ρήτρες ή εκπτώσεις, έτσι ώστε να επιλέξουν εν τέλει το κατάλληλο τιμολόγιο που αντιστοιχεί στις ενεργειακές τους ανάγκες.

Η ανάγκη για ένα αξιόπιστο Εργαλείο, βασισμένο στις αρχές της αμεροληψίας, της ακρίβειας και της διαφάνειας, ήταν διάχυτη στην ελληνική ενεργειακή αγορά. Το ενδιαφέρον αυτό εμφαίνεται και από το γεγονός ότι, από την πρώτη μέρα λειτουργίας της ιστοσελίδας www.energycost.gr, περισσότεροι από 2000 καταναλωτές -ταυτοποιούμενοι ως μοναδικοί χρήστες- αξιοποίησαν τη σχετική εφαρμογή.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, προσηλωμένη στην εκπλήρωση μίας εκ των βασικών αποστολών της, δηλαδή στο «να προστατεύονται τα συμφέροντα των Πελατών και ιδιαίτερα των Ευάλωτων Πελατών, ιδίως σε σχέση με τις τιμές, τη διαφάνεια των τιμολογίων και των χρεώσεων, τους όρους προμήθειας ενέργειας, την Ασφάλεια εφοδιασμού, την τακτική παροχή, την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών παροχής ενέργειας και να ασκείται αποτελεσματικά το δικαίωμα των Πελατών να επιλέγουν Προμηθευτή», ενθαρρύνει όλους τους καταναλωτές να επωφεληθούν της καινοτόμου διαδικτυακής εφαρμογής, να ενημερωθούν για τις δυνατότητές τους και να ασκήσουν αποτελεσματικά τα δικαιώματά τους εντός των μετασχηματιζόμενων ενεργειακών αγορών.

 

*Λίγα λόγια για τον Επικ. Καθ. Αθανάσιο Δαγούμα, Πρόεδρο ΡΑΕ

Ο Δρ. Αθανάσιος Δαγούμας είναι Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και Επίκουρος Καθηγητής στην «Οικονομική της Ενέργειας» στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Εργάστηκε ως ειδικός επιστήμονας στον Λ.Α.Γ.Η.Ε. και στον Δ.Ε.Σ.Μ.Η.Ε. και ως Έμπειρος Ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ. Είναι Δρ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών από το ΑΠΘ. Έχει μακροχρόνια εργασιακή και ερευνητική εμπειρία σε θέματα ενεργειακών αγορών και ενεργειακής πολιτικής.

 

Διαβάστε ακόμα