Διάλογο με Oruc Reis Επιδιώκει η Άγκυρα – Πάγωσαν τα Χαμόγελα σε Ελλάδα και Κύπρο

Διάλογο με Oruc Reis Επιδιώκει η Άγκυρα – Πάγωσαν τα Χαμόγελα σε Ελλάδα και Κύπρο
του Κώστα Βενιζέλου
Τρι, 13 Οκτωβρίου 2020 - 16:47

Λίγα 24ωρα μετά που συζητούσαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδος και Τουρκίας την περασμένη Πέμπτη, προκειμένου να ορίσουν ημερομηνία για την έναρξη των διερευνητικών επαφών στη σκιά της νέας προέλασης του Αττίλα στην Αμμόχωστο, ήλθε το μήνυμα διά νέας NAVTEX. Το Oruc Reis επιστρέφει στο Καστελλόριζο! Η θερμή χειραψία, τα χαμόγελα στην κάμερα των Δένδια και Τσαβούσογλου, είχαν την σημασία τους μόνο όσο διήρκησαν

Η Αθήνα δεν ανέμενε την NAVTEX (γιατί άραγε;) ενώ οι διερευνητικές επαφές, άγνωστης ατζέντας και περιορισμένης προοπτικής, φαίνεται να έχουν μεγαλύτερη σημασία για το πώς ενεργεί η κατοχική Τουρκία στην Κύπρο. Άλλωστε, η πολιτικό-οικονομική ελίτ στην ελληνική πρωτεύουσα, παρά τις αλλεπάλληλες διαψεύσεις από την Άγκυρα, επιμένει να αφήνει την Κύπρο… απέξω, για να τα βρουν η Ελλάδα και η Τουρκία!

Η αποστολή του Oruc Reis στην περιοχή, δεν ήταν έκπληξη. Έκπληξη μπορεί μόνο να θεωρηθεί η χρονική συγκυρία που αποφασίσθηκε. Προφανώς η Άγκυρα δεν θέλει να αρχίσουν τώρα οι διερευνητικές επαφές και μια τέτοια κίνηση θα αναβάλει, εκ των πραγμάτων, την έναρξη τους. Ενδέχεται, ωστόσο, ο Ερντογάν να θέλει να διαμορφώσει ένα ασφυκτικό, πιεστικό κλοιό στην Αθήνα ενόψει της έναρξης των συνομιλιών, θέλοντας να φέρει τις συζητήσεις στα μέτρα του. Ενδέχεται, ακόμη, να επιδιώκει να τινάξει όλα στον αέρα (ελληνοτουρκικά και Κυπριακό).

Πολιτική με ψευδαισθήσεις

Το σίγουρο είναι πως θα ξαναπιάσει δουλειά η "γεφυροποιός" κυρία Μέρκελ. Όταν είχε αναχωρήσει από το θαλασσοτεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ το γεωτρύπανο "Γιαβούζ", επειδή ολοκλήρωσε τη γεώτρησή του (χωρίς αποτέλεσμα), το γεγονός περίπου χαιρετίστηκε από κάποιους (ακόμα και στην Κυπριακή Δημοκρατία και την Ελλάδα) ως πράξη «καλής θέλησης» από την Τουρκία! Τους ακούνε οι Τούρκοι και απορούν, τους ακούει η κυρία Μέρκελ και χαμογελά!

Οι αντιδράσεις κάποιων στην ελληνική πλευρά δείχνουν κινήσεις απελπισίας. Όλα αυτά, βέβαια, διαδραματίζονται μέχρι να ξαναέλθει στην περιοχή το γεωτρύπανο και να αρχίσουν τα γνωστά μοιρολόγια και τα παρακάλια προς τους Αμερικανούς, Γάλλους, Γερμανούς, για να "καλμάρουν" τον Ερντογάν. Όπως είναι γνωστό, το "Μπαρμπαρός" μετακινήθηκε δυτικά της Κύπρου.

Μέχρι να φθάσει στο νέο σημείο για σεισμικές έρευνες, άρχισαν τα σενάρια και τα πανηγύρια και οι αναφορές πως «μετά το Γιαβούζ αποχωρεί και το Μπαρμπαρός» και ως εκ τούτου «άνοιξε ο δρόμος για συνομιλίες». Δεν ανέμεναν καν να δουν που κατευθυνόταν πριν να αρχίσουν να πανηγυρίζουν! Όμως με ψευδαισθήσεις δεν ασκείται πολιτική. Πολιτική ασκείται όταν, μεταξύ άλλων, υπάρχει σωστή αξιολόγηση των προθέσεων και σχεδιασμών του εχθρού.

(η συνέχεια στο slpress.gr)