Η έκθεση καλεί τα κράτη μέλη να άρουν τα κράτη μέλη τυχόν διοικητικά εμπόδια σε καθυστερημένα έργα και να παρέχουν κανονιστική υποστήριξη για καινοτόμες προσεγγίσεις. Επισημαίνει τις ευκαιρίες και τα περιβαλλοντικά οφέλη από την αναβάθμιση της υπάρχουσας χωρητικότητας για εφαρμογές αποθήκευσης.
«Η ηχηρή ψήφος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναγνωρίζει το προφανές: χρειαζόμαστε περισσότερη αποθήκευση ενέργειας. Αυτό δεν θα συμβεί δια μαγείας», λέει ο Eddie Rich, Διευθύνων Σύμβουλος της Διεθνούς Ένωσης Υδροηλεκτρικής Ενέργειας. «Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί έχουν μια τεράστια ευκαιρία να υλοποιήσουν ένα μέρος των πακέτων πράσινων οικονομικών κινήτρων για να διευκολύνουν την ανάπτυξη των έργων αποθήκευσης», πρόσθεσε.
Παράλληλα, ο Διεθνής Οργανισμός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA) ανέφερε σε δική του έκθεση πως η Υδροηλεκτρική είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εργοδότης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με σχεδόν δύο εκατομμύρια άτομα που εργάζονται στον κλάδο, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση.
Ένα ρεκόρ 11,5 εκατομμυρίων ατόμων απασχολήθηκαν από όλες τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το 2019, από τα οποία 1,93 εκατομμύρια άτομα απασχολούνταν άμεσα στην υδροηλεκτρική ενέργεια. Η Κίνα, η Βραζιλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς ήταν οι κορυφαίοι εργοδότες υδροηλεκτρικής ενέργειας ενώ ακολουθούν το Πακιστάν, το Βιετνάμ, τη Ρωσία και τη Μιανμάρ.
Παρά την κατάστασή της ως η μεγαλύτερη πηγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον κόσμο και το «τεράστιο ανεκμετάλλευτο δυναμικό» της, η IRENA αναφέρει ότι η απασχόληση στην υδροηλεκτρική ενέργεια το 2019 ήταν περίπου 6% χαμηλότερη από το 2018, καθώς η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε και νέα έργα καθυστέρησαν σε πολλές χώρες. Ως συνέπεια του αντίκτυπου της πανδημίας Covid-19, το IRENA προβλέπει ότι το ποσοστό απασχόλησης θα μειωθεί περαιτέρω κατά τη διάρκεια του 2020, δεδομένης της περαιτέρω καθυστέρησης στην κατασκευή νέων έργων.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας εκτιμά ότι απαιτούνται επιπλέον 850 GW νέας εγκατεστημένης υδροηλεκτρικής ισχύος έως το 2050 που θα συμβάλλουν στην επίτευξη των δεσμεύσεων της Συμφωνίας του Παρισιού για τη μείωση του άνθρακα. Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει επιπλέον 600.000 ειδικευμένες θέσεις εργασίας κατά την επόμενη δεκαετία.