Τι Σημαίνει η Παραίτηση Σάρρατζ , τι Μπορεί να Αλλάξει στη Λιβύη

Τι Σημαίνει η Παραίτηση  Σάρρατζ , τι Μπορεί να Αλλάξει στη Λιβύη
Της Μύρνας Νικολαΐδου
Πεμ, 24 Σεπτεμβρίου 2020 - 19:47

Την παραίτησή του από την πρωθυπουργία της Λιβύης ετοιμάζεται να ανακοινώσει ο Φαγιέζ αλ Σάρρατζ. Αυτό αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, που προσθέτει ότι ο Σάρρατζ θα παραμείνει στην θέση του μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις στην Γενεύη. Το γεγονός ότι προηγήθηκε η παραίτησις της παραλλήλου κυβερνήσεως της Βεγγάζης δημιουργεί ελπίδες μιας συνδιαλλαγής.

Οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές στον εμφύλιο της Λιβύης θα κληθούν να συμφωνήσουν επί ενός νέου μοντέλου προεδρικού συμβουλίου, που θα ενοποιεί την χώρα και θα την οδηγήσει σε εκλογές.

Πάντως ο Σάρρατζ ευρέθη στην δίνη καταγγελιών για διαφθορά και για ελλιπή παροχή υπηρεσιών από τον κρατικό μηχανισμό στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της κυβερνήσεως του.

Η παραίτησίς του εκτιμάται ότι θα ικανοποιήσει βασικούς υποστηρικτές του Χαφτάρ, όπως είναι η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ θα διευκολύνει τις συνομιλίες για την επανένωση της Λιβύης.

Ο ίδιος ο Χαφτάρ έχει παραχωρήσει πολιτικό έδαφος στον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Αγκίλε Σαλέχ, ο οποίος έχει προτείνει μια πολιτική πρωτοβουλία για την ένωση των θεσμών της χώρας και ηγείται πλέον της ανατολικής Λιβύης στην διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση Σάρρατζ.

Εν τω μεταξύ, διαψεύσθηκαν αναφορές ότι ο Σάρρατζ, μαζί με τον Σαλέχ και τον στρατάρχη Χάφταρ θα συναντηθούν σήμερα στο Παρίσι σε μια διάσκεψη που θα αποτελέσει την συνέχεια του Διαλόγου για την Λιβύη που πραγματοποιήθηκε στο Μαρόκο, την περασμένη εβδομάδα.

Την ίδια στιγμή το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανεκοίνωσε ότι γίνονται διαβουλεύσεις τεχνικών κλιμακίων με την Ρωσσία, για την κατάσταση στην Συρία και την Λιβύη.

Εξ άλλου σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου, ο Αιγύπτιος υπουργός Σαμέχ Σούκρυ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρωφ με τον οποίο συζήτησε «εξελίξεις σε περιφερειακά θέματα, συμπεριλαμβανομένης της καταστάσεως στην Λιβύη». Ο Σαμέχ Σούκρυ, υπεγράμμισε την σημασία της επιτεύξεως μιας ολοκληρωμένης συμφωνίας καταπαύσεως του πυρός στην Λιβύη, με αφοπλισμό όλων των ατάκτων πολιτοφυλακών και απόσυρση όλων των ξένων δυνάμεων από την Λιβύη.

Οι δύο υπουργοί επίσης συζήτησαν για τις εξελίξεις στην Συρία, σημειώνοντας την ανάγκη για συνολική διευθέτηση βάσει των αναφορών του ΟΗΕ. «Οποιεσδήποτε λύσεις βρεθούν θα πρέπει να διασφαλίζουν την ενότητα, την ανεξαρτησία και την κυριαρχία των συριακών εδαφών και να εγγυώνται την ασφάλεια του συριακού λαού», ανέφεραν οι δύο αξιωματούχοι. Ο Ρώσσος υπουργός προειδοποίησε πάντως ότι ορισμένοι «τρίτοι παίκτες προσπαθούν να αναθερμάνουν τα αυτονομιστικά κινήματα στην χώρα χρησιμοποιώντας παράνομες μεθόδους για να της προκαλέσουν οικονομική ασφυξία». Προσέθεσε ότι η διεθνής απομόνωσις της Συρίας σήμερα δυσχεραίνει την θέση της, καθώς οι συριακές Αρχές δεν μπορούν να προχωρήσουν στις πολιτικές μεταρρυθμίσεις, στις οποίες επιμένουν οι δυτικές χώρες, οπότε οι κυρώσεις θα συνεχισθούν, καθιστώντας αδύνατη την οικονομική ανάκαμψη της χώρας.Σε ό, τι αφορά το Παλαιστινιακό τέλος, ο Αιγύπτιος υπουργός ετόνισε την ανάγκη διασφαλίσεως των νομίμων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων και της Αρχής της «Λύσεως των Δύο Κρατών» στο πλαίσιο των ψηφισμάτων που έχουν εγκριθεί.