Δεκαέξι εμβληματικές επενδύσεις ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης την περασμένη εβδομάδα παρουσιάζοντας σε δημοσιογράφους το master plan της απολιγνιτοποίησης. Όπως επεσήμανε, θα φέρουν οκτώ χιλιάδες θέσεις εργασίας, ενώ σε συνδυασμό και με τα άλλα project που θα ακολουθήσουν, θα υπερκαλύψουν εκείνες που θα  χαθούν λόγω του σβησίματος των λιγνιτικών μονάδων. Εβδομήντα επενδυτικές προτάσεις έχουν υποβληθεί έως σήμερα και αξιολογούνται, σύμφωνα με τον υπουργό. Ωστόσο, η τοπική κοινωνία, μετά τη δημοσιοποίηση των βασικών κατευθύνσεων του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης παραμένει μουδιασμένη,

και επιζητά άμεσες απαντήσεις στο εάν αύριο θα υπάρχουν θέσεις εργασίας. Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ κ. Γιώργος Αδαμίδης, χαρακτηρίζει το   σχέδιο ως «έκθεση ιδεών», αναφέροντας ότι πέρα από τα έργα  φωτοβολταϊκών της ΔΕΗ με τη γερμανική RWE, τα υπόλοιπα είναι ακόμη σχέδια επί χάρτου, σημειώνοντας ότι δεν τεκμηριώνεται ούτε πως θα υλοποιηθούν οι συγκεκριμένες επενδύσεις, ούτε εάν θα αναπληρώσουν τις θέσεις εργασίας που χάνονται.

Σε ένα από τα σχέδια (434 σελίδες / 9 Σεπτεμβρίου 2020) που κυκλοφόρησαν στα δημοσιογραφικά γραφεία  –ακόμη το τελικό δεν έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση – περιγράφονται αναλυτικά ορισμένες από τις εμβληματικές επενδύσεις που σχεδιάζονται για τις δύο ενεργειακές περιφέρειες της χώρας, παραθέτοντας τις εκτιμήσεις των συντακτών του master plan για τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν, το ύψος των επενδύσεων, το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους, τον κύκλο εργασιών τους κλπ.

Επενδύσεις στη δυτική Μακεδονία

1)   Ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος περίπου 2.3 GW (περιλαμβάνει 230 MW της ΔΕΗ και 204 MW των ΕΛΠΕ υπό κατασκευή). Εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν περί τις 2.500 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή και έως 400 κατά τη λειτουργία τους. Η συνολική επένδυση εκτιμάται σε 1.4- 1.6 δισ. ευρώ, ενώ προβλέπεται ότι θα κατασκευαστούν σταδιακά έως το 2024. Ο κύκλος εργασιών αναμένεται να φτάσει έως τα 200-220 εκατ. ευρώ τον χρόνο.  Σύμφωνα με τη ΔΕΗ το πάρκο των 230 MW θα μπορούσε να παράγει έως 390 GWh, δηλαδή περίπου 1.670 KWh/KW. Όσο για το πάρκο των 204 MW των ΕΛΠΕ  θα μπορούσε να έχει ετήσια παραγωγή έως 300 GWh, δηλαδή περίπου 1.470 KWh/KW.

2)  Πεδίο ενεργειακής έρευνας και τεχνολογίας. Ανάπτυξη κέντρου έρευνας σε καθαρή ενέργεια, μέσω ΣΔΙΤ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και ιδιωτών επενδυτών. Εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν έως 400 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή και έως 2.200  κατά τη λειτουργία (προϋποθέτει ανάπτυξη έως 60% -70% της δυναμικότητας έως το 2028). Η συνολική επένδυση εκτιμάται σε 50 – 60 εκατ. ευρώ. Η σχεδίαση, ανάπτυξη και κατασκευή εκτιμάται ότι απαιτεί περίπου 4 χρόνια. 

3)   Βιομηχανικό πάρκο ηλεκτροκίνησης. Ανάπτυξη συστήματος παραγωγής προϊόντων σχετικών με την ηλεκτροκίνηση. Δημιουργία έως 200 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή και έως 600 κατά τη λειτουργία. Η συνολική επένδυση εκτιμάται σε περίπου 200 εκατ. ευρώ. Η κατασκευή του αναμένεται εντός διετίας από την έκδοση της οικοδομικής άδειας.  Ο κύκλος εργασιών μπορεί να φτάσει τα περίπου 400 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

4)   Έξυπνες αγροτικές μονάδες παραγωγής. Μονάδα υδροπονίας ντομάτας και μονάδα ΣΥΘΗΑ 40 ΜW από ιδιώτες επενδυτές. Αναμένεται να δημιουργηθούν έως 300 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή και έως 700 κατά τη λειτουργία. Η συνολική επένδυση εκτιμάται σε περίπου 100 εκατ. ευρώ. Η ολοκλήρωση του έργου αναμένεται σε 12 με 18 μήνες και θα  μπορούσε να λειτουργήσει έως το 2024.  Ο κύκλος εργασιών μπορεί να φτάσει τα 60 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

5)   Υπερσύγχρονη κλινική φυσικής αποκατάστασης. Πρότυπη κλινική φυσικής αποκατάστασης έως 200 κλινών, μέσω ΣΔΙΤ με ιδιώτη επενδυτή στο χώρο της υγείας. Δημιουργία έως ~400 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή και έως ~1.000 κατά τη λειτουργία. Η συνολική επένδυση εκτιμάται σε 50-60 εκατ. ευρώ. Η ανέγερση απαιτεί περίπου 3 χρόνια και θα μπορούσε να τεθεί σε λειτουργία το 2026. Αναμενόμενος κύκλος εργασιών στα 7 με 10 εκατ./έτος, προσελκύοντας περεταίρω τουρισμό και εισόδημα από συνοδούς νοσηλευόμενων.

6)   Οικοσύστημα οινικού τουρισμού στα πρότυπα της Βόρειας Ιταλίας. Αναβάθμιση ιδιωτικών μονάδων παραγωγής και δημιουργία καταλυμάτων σε υπάρχοντα και νέα οινοποιία. Δημιουργία έως 100 άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας κατά την κατασκευή και έως ~300 κατά τη λειτουργία. Η συνολική επένδυση εκτιμάται σε 20-25 εκατ. ευρώ. Οι επενδύσεις θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν σε 2 έτη έως το 2025. Στόχος η αναβάθμιση του brand της περιοχής, δημιουργία εξαγωγικής δυναμικής και προσέλκυση ευκατάστατου τουρισμού

Επίσης, άλλες επενδύσεις που σχεδιάζονται για την περιοχή είναι μια μονάδα παραγωγής πράσινου υδρογόνου από τη Solaris, μια εγκατάσταση αποθήκευσης ενέργειας από τη Eunice, η δημιουργία μονάδας διαχείρισης αποβλήτων στη Δυτική Μακεδονία καθώς και ενός κέντρου επεξεργασίας βιομάζας στη Δυτική Μακεδονία. Επίσης, στη λίστα των επενδύσεων έχουν περιληφθεί η αναβάθμιση δικτύου τηλεθερμάνσεων προϋπολογισμού 75 εκατ. ευρώ, η κατασκευή αγωγού υψηλής πίεσης 25  εκατ. ευρώ, η προώθηση της επιχειρηματικότητας 26 εκατ. ευρώ, έργα ενεργειακής αποδοτικότητας 80 εκατ. ευρώ, αποκαταστάσεις εδαφών 45 εκατ. ευρώ, η αναμόρφωση μεταφορικών υποδομών 50 εκατ. ευρώ, η αναβάθμιση κοινωνικών υποδομών 60 εκατ. ευρώ κλπ.

Επενδύσεις στη Μεγαλόπολη

1)   Ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος περίπου 550 ΜW (περιλαμβάνει 50 MW της ΔΕΗ υπό κατασκευή). Αναμένεται ότι θα δημιουργηθούν περίπου 600 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή και έως ~100 κατά τη λειτουργία. Η συνολική επένδυση εκτιμάται σε 350- 400 εκατ. ευρώ. Σταδιακή κατασκευή των πάρκων έως το 2024. Ο κύκλος εργασιών μπορεί να φτάσει τα 50-60 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

2)   Πρότυπη βιομηχανία παραγωγής φαρμακευτικών προϊόντων. Δημιουργία έως 350 άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας κατά την κατασκευή και έως ~1.100 κατά τη λειτουργία. Η συνολική επένδυση εκτιμάται σε περίπου 90 εκατ. ευρώ και η κατασκευή των πέντε μονάδων θα γίνει σταδιακά από τις αρχές 2021 έως τις αρχές 2025. Ο κύκλος εργασιών μπορεί να φτάσει περίπου τα 150 εκατ. τον χρόνο.

3)   Μονάδα ευφυούς κτηνοτροφίας και ζωοτροφών σε έκταση 50 στρεμμάτων. Εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν έως 200 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή και έως 400 κατά τη λειτουργία. Η συνολική επένδυση θα φτάσει τα 30-40 εκατ. ευρώ με το έργο να ολοκληρώνεται σε 12-18 μήνες. Ο κύκλος εργασιών μπορεί να φτάσει τα περίπου τα 15 εκατ. τον χρόνο.

4)   Κατασκευή πρωτότυπου θεματικού πάρκου περιπέτειας, ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης. Δημιουργία έως 300 άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας κατά την κατασκευή και έως ~600 κατά τη λειτουργία. Η συνολική επένδυση εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στα 30 με 40 εκατ. ευρώ. Η ανέγερση απαιτεί περίπου δύο χρόνια και θα μπορούσε να τεθεί σε λειτουργία το 2025. Ο κύκλος εργασιών εκτιμάται στα 5-9 εκατ. ευρώ/έτος, για τα πρώτα 5 έτη λειτουργίας, προσελκύοντας τουρισμό στην περιοχή.

Το πλάνο άλλων επενδύσεων στη Μεγαλόπολη περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, αναβάθμιση δικτύου τηλεθέρμανσης προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ, ανάπτυξη επιχειρηματικότητας 10 εκατ. ευρώ, έργα ενεργειακής αποδοτικότητας 20 εκατ. ευρώ, αποκαταστάσεις εδαφών 50 εκατ. ευρώ, αναμόρφωση υποδομών 15 εκατ. ευρώ, αναβάθμιση κοινωνικών υποδομών (υγεία, εκπαίδευση) 6 εκατ. ευρώ, ανάδειξη χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς 7 εκατ. ευρώ κλπ.

Το master plan για Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολης θέτει ως στόχο την  εμπροσθοβαρή χρονική κατανομή χρηματοδότησης επενδύσεων ύψους 4 δισ. ευρώ έως το 2026.