Τελεσίγραφο των MED7 στον Ερντογάν: η Pax Mediterranea Eίναι Eδώ!

Τελεσίγραφο των MED7 στον Ερντογάν: η Pax Mediterranea Eίναι Eδώ!
energia.gr
Παρ, 11 Σεπτεμβρίου 2020 - 10:06

Σαφές μήνυμα στην Τουρκία έστειλαν οι ηγέτες που μετείχαν στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη MED7 που ολοκληρώθηκε στ0 Αζαξιό (Αιάκιο) της Κορσικής το βράδυ της Πέμπτης. Και δεν είναι μόνο το κείμενο συμπερασμάτων (Διακήρυξη της Αζαξιό) που δόθηκε στη δημοσιότητα λίγο πριν από τη συνέντευξη Τύπου και στο οποίο, στην παράγραφο 6 που αφορά την Ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο

οι δύο πρόεδροι (Εμανουέλ Μακρόν και Νίκος Αναστασιάδης) και οι πέντε πρωθυπουργοί (Πέδρο Σάντσεθ της Ισπανίας, Τζουζέπε Κόντε της Ιταλίας, Αντόνιο Κόστα της Πορτογαλίας, Ρόμπερτ Αμπέλα της Μάλτας και Κυριάκος Μητσοτάκης) εκφράζουν ρητά την πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη στην Ελλάδα και την Κύπρο για τις επανειλημμένες παραβιάσεις κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως και για τις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας.

Είναι και η γλώσσα που χρησιμοποίησε ο οικοδεσπότης της συνόδου. Ο Εμανουέλ Μακρόν, επικεφαλής της ισχυρότερης στρατιωτικής μηχανής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφώνησε, μέσω social media μετά το πέρας της Συνόδου του MED7:

Το υπονοούμενο σαφές. Ο ίδιος είχε μιλήσει πρόσφατα για «mare nostrum» αναφερόμενος στο δικαίωμα της Ευρώπης να ορίζει τα της Μεσογείου και να μην ανέχεται τα νταηλίκια του Ταγίπ Ερντογάν. Αυτή η παραπέμπουσα στην Αρχαία Ρώμη έκφραση βρήκε τη συνέχειά της μετά τη σύνοδο, όπου οι Επτά του ευρωπαϊκού Νότου, ακόμα και οι επιφυλακτικοί, όπως ο πρωθυπουργός της Μάλτας, συμφώνησαν σε ένα κείμενο-ράπισμα προς την Αγκυρα. Πλέον ο Μακρόν ανακηρύσσει τη δική του Μεσογειακή Ειρήνη (Pax Mediterranea) κατά το καταναγκαστικό Pax Romana του αρχαίου κόσμου.

Στο ίδιο κείμενο συμπερασμάτων άλλωστε, οι Επτά καλούν όλες τις χώρες της περιοχής να συμμορφωθούν με το Διεθνές Δίκαιο, και συγκεκριμένα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας —το οποίο βέβαια δεν έχει υπογράψει η Αγκυρα— και ενθαρρύνουν όλες τις πλευρές να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης.

Οι MED7 καλωσορίζουν επίσης τη μεσολαβητική προσπάθεια του Ζοζέπ Μπορέλ και της Γερμανίας με στόχο την συνέχιση του διαλόγου ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία για το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών.

Οι επτά ηγέτες, λαμβάνοντας υπόψη και τα συμπεράσματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εκφράζουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει απαντήσει στις επανειλημμένες εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης να τερματίσει τις μονομερείς και παράνομες ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο. 

Οι ηγέτες δηλώνουν -σε συνέχεια του άτυπου Συμβουλίου των υπ. Εξωτερικών (Gymnich) του Αυγούστου- ότι συμφωνούν να εργαστούν για επιπλέον καταλόγους με βάση τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί έως τώρα, με σκοπό να υιοθετηθούν άμεσα. Υποστηρίζουν δε ότι, ελλείψει προόδου στην εμπλοκή της Τουρκίας σε διάλογο, εκτός εάν τερματίσει τις μονομερείς δραστηριότητες, η ΕΕ είναι έτοιμη να καταρτίσει έναν κατάλογο περαιτέρω περιοριστικών μέτρων που θα συζητηθούν στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24-25 Σεπτεμβρίου 2020.

Μακρόν: «Δεν είμαστε αφελείς»

Στη συνέντευξη Τύπου, ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος νωρίτερα το απόγευμα είχε κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη δεν μπορούσε να είναι πιο σαφής.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την υποστήριξη προς την Ελλάδα και την Κύπρο και κοινός μας στόχος είναι να επιστρέψει η σταθερότητα στην περιοχή, να σταματήσουν οι μονομερείς ενέργειες, να σταματήσουν φυσικά οι γεωτρήσεις», είπε ο γάλλος πρόεδρος, για να συμπληρώσει έπειτα πως οι MED7 θέλουν να ξαναρχίσουν έναν «διάλογο καλή τη πίστει» με την Τουρκία, αλλά «δεν είμαστε αφελείς».

Σε μια μάλιστα αναφορά με μεγάλο ειδικό βάρος και αποδεικτική ότι στην Ανατ. Μεσόγειο το παιχνίδι είναι ευρύτερο και απειλητικό για ολόκληρη τη Δύση, ο πρόεδρος της Γαλλίας προειδοποίησε για τον αυξημένο παρεμβατισμό της Μόσχας.

«Η Μεσόγειός μας είναι σήμερα το θέατρο παρατεταμένων συγκρούσεων, στη Συρία, στη Λιβύη (…) Το ηγεμονικό παιχνίδι των ιστορικών δυνάμεων που επιδιώκουν να αποσταθεροποιήσουν όλη την περιοχή και ο ρόλος της Ρωσίας, όπως και της Τουρκίας, μας ανησυχούν», είπε.

Μητσοτάκης: Η Τουρκία δεν θα διχάσει την Ευρώπη

Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε απόλυτα επιτυχημένη την Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη MED7. Η Κορσική, τόνισε, είναι μια γέφυρα ανθρώπων και πολιτισμών στη Μεσόγειο και δείχνει τον δρόμο της αλληλεγγύης και της συνεργασίας.

Ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε θερμά «τον φίλο Εμανουέλ για την άριστη συνεργασία και τη γόνιμη διμερή συνάντηση» ενώ υπογράμμισε πως ενημέρωσε τους συνομιλητές του για το Μεταναστευτικό. «Για τα τελευταία θλιβερά γεγονότα στη Μόρια της Λέσβου, σε ένα ελληνικό και ευρωπαϊκό νησί όπου η Ελληνική Πολιτεία αντιμετωπίζει ήδη το πρόβλημα από ταραχές που ξέσπασαν όταν ένας αριθμός μεταναστών αντέδρασαν σε τεστ και μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τους άλλους ηγέτες για την έμπρακτη συμπαράσταση στην Ελλάδα σε αυτή τη δύσκολη κρίση επισημαίνοντας πως πρώτη μέριμνα ήταν η φροντίδα των ασυνόδευτων ανήλικων παιδιών. «Όλα έχουν μεταφερθεί μακριά από τη Μόρια και θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Μακρόν και την κυρία Μέρκελ για την ευγενική τους πρόταση να φιλοξενήσουν κάποια από αυτά τα παιδιά», συνέχισε αναφέροντας πως προτεραιότητα είναι η υγεία για όλους και πως θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα με ανθρωπιά. «Κάποια στιγμή όμως πρέπει να δούμε την πραγματικότητα κατάματα» προσέθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες, σηκώνουν δυσβάσταχτο βάρος ενός ευρωπαϊκού προβλήματος. «Η Ευρώπη οφείλει από τα λόγια συμπαράστασης να περάσει σε πράξεις αλληλεγγύης», σημείωσε και δήλωσε την απόλυτη συμφωνία του με το πλαίσιο που ανέφερε ο γάλλος πρόεδρος περί κοινής πολιτικής μετανάστευσης και ασύλου και για την επαναφορά της συζήτησης στις προτεραιότητες της ΕΕ.

Ο Πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι συζήτησαν και για το ζήτημα της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, για τον ρόλο της Τουρκίας, την κλιμάκωση της έντασης, τις προκλητικές συμπεριφορές και πώς η Τουρκία αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών της ΕΕ εξακολουθώντας να κατέχει παράνομα έδαφος του ενός από αυτά, της Κύπρου. «Τα συμπεράσματα της συνόδου στην παράγραφο 6 στέλνουν ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα. Δείχνουν στην Τουρκία τον δρόμο.

Αν θέλει πραγματικά έναν ειλικρινή διάλογο με την Ελλάδα, την Κύπρο και την ΕΕ πρέπει να το αποδείξει στην πράξη. Να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες, να δώσει πειστικά δείγματα ότι σέβεται απαρέγκλιτα και όχι επιλεκτικά τους διεθνείς κανόνες. Τέλος των προκλήσεων, αρχή των συζητήσεων», τόνισε, προσθέτοντας πως η Μεσόγειος είναι ζωτικός χώρος για την ευρωπαϊκή ασφάλεια συνολικά και δεν εκχωρείται σε τρίτους.

«Εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα αποτρέψουμε την απόπειρα της Τουρκίας να διχάσει την Ευρώπη. Η στήριξη στην Ελλάδα και στην Κύπρο δεν είναι έκφραση αλληλεγγύης, είναι αναγνώριση ότι διακυβεύονται στρατηγικά συμφέροντα για την Ευρώπη», συμπλήρωσε, σημειώνοντας πως η Τουρκία έχει χρόνο για να κάνει «ένα βήμα πίσω»: «Να απέχει από ναυτικές και ερευνητικές δραστηριότητες σε μη οριοθετημένες θαλάσσιες ζώνες, να επιστρέψει στο τραπέζι των διερευνητικών συνομιλιών από όπου αποχώρησε το 2016 και αν δεν συμφωνήσουμε, πάντα υπάρχει η λύση του δικαστηρίου της Χάγης», ανέφερε.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε επιπλέον ότι τους απασχόλησε πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί το πρόβλημα των μεταναστών ως μοχλός επιδιώξεων γεωπολιτικών της γειτονικής χώρας και είπε ότι η επάνοδος στη συμφωνία του 2016 είναι επιβεβλημένη.

«Για τη φύλαξη των συνόρων και τη διαχείριση του Προσφυγικού η Ελλάδα κάνει το καθήκον της φυλάσσοντας τα ευρωπαϊκά σύνορα. Αυτό αποτελεί μόνο μία πτυχή του ζητήματος. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ απαιτείται έμπρακτη αλληλεγγύη», υπογράμμισε.

Τέλος, είπε ότι κατά τη διάρκεια του επίσημου δείπνου θα συζητήσουν άλλα ζητήματα όπως αυτό της Λιβύης, της Συρίας, του Λιβάνου, της συμφωνίας Ισραήλ-Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, την οποία χαρακτήρισε θετική είδηση μετά από καιρό στη Μέση Ανατολή, τις οικονομικές προκλήσεις, την προστασία της βιοποικιλότητας στη Μεσόγειο και την κοινή αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

«Είναι η πρώτη φορά που μετέχω στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη και μπορώ να πω ότι από τότε που συγκροτήθηκε δεν είχε ποτέ να εξετάσει τόσες πολλές και πολύπλοκες προκλήσεις. Ποτέ η σύμπνοια μας δεν ήταν τόσο ισχυρή. Εύχομαι, του χρόνου, όταν θα φιλοξενηθεί στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, στην Κρήτη, να είναι όλα τα πράγματα πολύ πιο αισιόδοξα», κατέληξε στις δηλώσεις του ο κ. Μητσοτάκης.

«Πραγματιστικές λύσεις» ζήτησε ο Κόντε

Την αλληλεγγύη της Ρώμης στους Έλληνες και τους Κύπριους οι οποίοι «αντιμετωπίζουν μονομερείς ενέργειες από την Τουρκία» εξέφρασε από την πλευρά τους ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, στις δηλώσεις του με τη λήξη της συνόδου της MED7. «Οι εντάσεις στην περιοχή» της Ανατολικής Μεσογείου «μας αφορούν όλους. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τις αμβλύνουμε», τόνισε ο Κόντε, επισημαίνοντας ότι η Ιταλία θέλει να υπάρξουν θετικές πρωτοβουλίες για να προωθηθεί ο διάλογος. 

Ο ιταλός ηγέτης επισήμανε ότι είναι αναγκαίο να ενισχυθούν οι πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει η Γερμανία και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ώστε «να αντιμετωπιστεί η πραγματική ρίζα των συγκρούσεων», όπως είπε, αλλά και για να εξευρεθούν «πραγματιστικές λύσεις». Αναφερόμενος στο Μεταναστευτικό, ο Τζουζέπε Κόντε είπε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να καταπολεμήσει τους διακινητές ανθρώπων αλλά και να θεσμοθετήσει μηχανισμούς τέτοιους που θα επιτρέπουν τον γρήγορο επαναπατρισμό των μεταναστών.

Aναστασιάδης: Θα αξιοποιήσουμε όλα τα μέσα της ΕΕ

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση χαιρέτισε «την ομόφωνη θέση, αλλά και την αποφασιστικότητα όλων των Ευρωπαίων ηγετών, όπως αποτυπώνονται στη σημερινή κοινή διακήρυξη για την ανάγκη τερματισμού των εκνόμων ενεργειών της Άγκυρας στην ΑΟΖ της Κύπρου και της Ελλάδα», ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης. Στη δήλωσή του μετά το τέλος της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι «με την κοινή διακήρυξη συμφωνήσαμε ότι θα αξιοποιήσουμε όλα τα μέσα στη διάθεση της ΕΕ για να αντιμετωπίσουμε την τουρκική προκλητικότητα, συμπεριλαμβανομένων πρόσθετων κυρώσεων έναντι όλων όσοι έχουν εμπλοκή στις παράνομες δραστηριότητες στην Κύπρο, καθώς και ότι το ζήτημα των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας θα συζητηθεί περαιτέρω στο προσεχές ευρωπαϊκό συμβούλιο».

Ο Νίκος Αναστασιάδης στις δηλώσεις του μετά το πέρας της συνόδου των MED7 (Reuters) Ο πρόεδρος της Κύπρου επανέλαβε ότι «κάλεσε επανειλημμένως την Άγκυρα να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση των μεταξύ μας θαλασσίων ζωνών ή και την υποβολή, αν αρνούνται, της όλης υπόθεσης στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».

Εν όψει της επερχόμενης συζήτησης για την Τουρκία στην ειδική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο πρόεδρος της Κύπρου υπογράμμισε την ανάγκη ενιαίας, συνεπούς και ισχυρής αντίδρασης στην τουρκική προκλητικότητα, εφόσον δεν υπάρξει σεβασμός προς τις πρωτοβουλίες των ευρωπαίων ηγετών και συμμόρφωσης με το διεθνές δίκαιο.

(Protagon.gr)