Λάθος Πόρτα

Λάθος Πόρτα
Του Κώστα Κόλμερ
Παρ, 31 Ιουλίου 2020 - 10:34

Παρέμβαση του Πούτιν ζήτησε π πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης σε τηλεφωνική επικοινωνία  με τον Ρώσο πρόεδρο, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για τις Τουρκικές παρανομίες στην Κυπριακή ΑΟΖ και υπεσχέθη να διαμεσολαβήσει για εκτόνωση της «κρίσεως». Θα στείλει, είπε, τον υπουργό Εξωτερικών στην Κύπρο στις… 8 Σεπτεμβρίου αλλά έως ότου αφιχθεί ο Σεργκέι Λαβρώφ στη Λευκωσία, ο Ερντογάν θα έχει 

επιτύχει νέα «τετελεσμένα» στην Μεγαλόνησο. Η Τουρκία εξέδωσε την περασμένη Τετάρτη «προαγγελία προς ναυτιλλόμενους» για την Κυπριακή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, την τρίτη ΝΑΒΤΕΞ μετά την αποτυχία των δύο προηγουμένων (εις βάρος της Ελληνικής ΑΟΖ) και στέλνει το ερευνητικό σκάφος…  «ΒΑΡΒΑΡΟΣ» στα Κυπριακά νερά.

Ο Έλλην πρωθυπουργός διεμαρτυρήθη αλλ’ αν ο Κυρ. Μητσοτάκης εννοεί αυτά που λέγει, οφείλει να μην προχωρήσει σε «διάλογο» με την Τουρκία προτού φύγει ο «Βάρβαρος» από την Κυπριακή ΑΟΖ. Ο Ελληνισμός είναι ενιαίος και αδιαίρετος.

Εν τούτοις, το ζήτημα δεν είναι οι Τουρκικές παρασπονδίες – «συνηθισμένα τα βουνά απ’ τα χιόνια» ούτε οι Ρωσικές διαβεβαιώσεις περί ειρήνης και  ηχηρά παρόμοια αλλ’ η Ελληνοκυπριακή αντίδραση στην νέα Τουρκική πρόκληση , ολίγα 24ωρα μετά την αναδίπλωση του Ερντογάν στην παραβίαση της Ελληνικής ΑΟΖ από το σκάφος Ορούτς Ρέης , που αποδίδεται από άλλους μεν στην Αμερικανική άφιξη του αεροπλανοφόρου «Ντουάιτ Αϊζενχάουερ» από δέ ευφάνταστους, σε τηλεφώνημα της Γερμανίδος καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ στον Τούρκο πρόεδρο.

Τούτων ούτως εχόντων, η προσοχή της Κυπριακής κυβερνήσεως θα έπρεπε να στραφεί προς τα Ηνωμένα Έθνη , αν το Συμβούλιο Ασφαλείας μπορεί να επιληφθεί της υποθέσεως - μια καταδίκη της Τουρκίας θα ήταν χρήσιμη - παραλλήλως  στην Ευρωπαϊκή Ένωση που οφείλει να προστατεύσει χώρα-μέλος, την Κυπριακή Δημοκρατία και συνεπώς τα εξωτερικά της σύνορα από την Τουρκική επεκτατικότητα. Κυρίως όμως να καταφύγει στο Αμερικανικό Κογκρέσο, αφού ήδη το Στέητ Ντηπάρτμεντ έχει καταδικάσει τη νέα Τουρκική προκλητικότητα και δη εμπράκτως

Ως προς την Ρωσία, ισχύει η λαϊκή παροιμία «στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα» - έχει κάθε συμφέρον να δει το ΝΑΤΟ να διαλύεται στην ΝΑ Μεσόγειο.

Διαβάστε ακόμα