Καστελόριζο: Το Μικρό...Μεγάλο Αγκάθι στα Πλευρά της Τουρκίας

Καστελόριζο: Το Μικρό...Μεγάλο Αγκάθι στα Πλευρά της Τουρκίας
του Αδάμ Αδαμόπουλου*
Πεμ, 23 Ιουλίου 2020 - 12:29

Καλή η νέα, τουρκική αυτή τη φορά, ιστορία από τα παραμύθια της Χαλιμάς, ότι δηλαδή, το Καστελόριζο είναι «μακρυά» από την ηπειρωτική Ελλάδα και έτσι δεν δικαιούται να διαθέτει υφαλοκρηπίδα, ΑΟΖ - ούτε καν να αυτοχαρακτηρίζεται ως ελληνικό νησί να προσθέσουμε ειρωνικά. Η έπαρση και ο κομπασμός των τουρκικών Μέσων Ενημέρωσης, ότι τάχα η Άγκυρα παραδίδει μαθήματα μαθηματικών στην Αθήνα, σχετικά με την υπόθεση του Καστελορίζου, δεν είναι για να λαμβάνεται σοβαρά, 

τουλάχιστον από υπεύθυνες πολιτικές ηγεσίες. Είναι, όμως, μια πολύ καλή βάση για να ξεκινήσει κανείς να αντιπαρατίθεται με σοβαρά επιχείρηματα- εάν βεβαίως επιθυμεί να αντιπαρατεθεί και όχι να στρουθοκαμηλίσει, ή να εθελοτυφλεί. 

Το πόσο εγγύτερα στην Τουρκία μπορεί να βρίσκεται η Στρογγύλη, σε σύγκριση με την Ελλάδα, μπορεί κάποιος να το ρωτήσει στους Άγγλους, οι οποίοι πήραν τα όπλα τους και εξέδραμαν στα Φώκλαντ, τα υπερόντια βρετανικά εδάφη στον Νότιο Ατλαντικό, για δέκα εβδομάδες, έως ότου οι Αργεντίνοι του υπερφίαλου δικτάτορα Λεοπόλντο Γκαλτιέρι παραδοθούν ηττημένοι, και επιστρέψουν την κυριαρχία των νησιών στους παλαιούς «ιδιοκτήτες»!

Για να επιστρέψουμε στη γειτονιά μας, το Καστελόριζο των 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων έχει απείρως μεγαλύτερο ειδικό βάρος από ό,τι υποδηλώνει το γεωγραφικό αποτύπωμά του. Θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί και ως το μικρό...μεγάλο αγκάθι που ταλαιπωρεί την μεσανατολίτικη και μεσογειακή υπερφίαλη δύναμη, Τουρκία.

(χάρτης που απεικονίζει τη θέση του Καστελόριζου εν μέσω των χωρών που το περιβάλλουν)

Η Άγκυρα όταν αναφέρεται στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο, απαιτεί μονολιθικά την εξαίρεση της Στρογγύλης, με τον ισχυρισμό ότι το νησί δεν βρίσκεται στο θαλάσσιο χώρο του Αιγαίου αλλά στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου και ως εκ τούτου, ως απομονωμένο εδαφος, δεν δικαιούται δική του υφαλοκρηπίδα - ει μη μόνο αυτά τα ψώρικα χωρικά ύδατα των 6 ναυτικών  μιλίων που μας "παραχωρούν", στο πλαίσιο της καλής διάθεσής τους να μη μας κηρύξουν κι απο πάνω τον πόλεμο, αν τα απλώσουμε στα 12!

Δυστυχώς, η παραλογία των Τούρκων υιοθετήθηκε από την Αίγυπτο, με αποτέλεσμα οι συζητήσεις με την Ελλάδα για την οριοθέτηση των μεταξύ τους Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών, να έχουν τελματωθεί παρά τις όποιες –και πρόσφατες- απόπειρες της ελληνικής διπλωματίας να  άρουν το αδιέξοδο.

Το Καστελόριζο βρίσκεται 70 ναυτικά μίλια ανατολικά της Ρόδου και 160 μίλια δυτικά της Κύπρου, αποτελεί τμήμα του ενιαίου νησιωτικού συμπλέγματος της Δωδεκανήσου και ανήκει στην περιοχή του Αιγαίου. Άλλωστε, υπ’ αυτή την ιδιότητα και τον χαρακτηρισμό παραχωρήθηκαν τα Δωδεκάνησα στη χώρα μας, με την συνθήκη του Παρισιού του 1947.

(χάρτης με τις περιοχές που έχει δεσμεύσει η Τουρκία για έρευνες υδρογονανθράκων νοτιοανατολικά της Ρόδου)  

Η Τουρκία δεν αποδέχεται ότι ένα νησί-κουκίδα στην απεραντοσύνη της Μεσογείου προσφέρει στην Ελλάδα τα πλεονεκτήματα που απορρέουν από Διεθνές Δίκαιο των Θαλασσών, το οποίο η χώρα μας έχει υπογράψει και επικυρώσει, σε αντίθεση με τους γείτονες.

Η ΑΟΖ του Καστελορίζου εκτείνεται σε 22.000 τετρ. χιλιόμετρα, δηλαδή όση είναι περίπου η έκταση  της Πελοποννήσου και ένεκα της γεωγραφικής θέσης του, στην οποία συναντώνται οι ΑΟΖ Τουρκίας - Κύπρου - Ελλάδας και Αιγύπτου, η Άγκυρα δεν μπορεί -υπό τις συνθήκες της διεθνούς νομιμότητας που ισχύουν σήμερα- να κάνει το παραμικρό –νόμιμο.

Η γενικευμένη αταξία που επιχειρεί να επιφέρει η Τουρκία του Ερντογάν στην ΝΑ Μεσόγειο, με αιχμή του δόρατος των επιδιώξεών του, την Ελλάδα και την Κύπρο, εκτός από βασισμένη σε μια παραλογία –με την ιατρική έννοια του όρου-  είναι και άκρως επικίνδυνη, κατά πως φαίνεται από τις εξελίξεις των τελευταόιων η 24ώρων.

Την Τουρκία βολεύουν μια σειρά γεγονότων στην παγκόσμια σκηνή: Η ανάληψη της εξουσίας ων ΗΠΑ από τον αμφιλεγόμενο –τουλάχιστον- πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, η συγκυριακή ανάγκη του Βλάντιμιρ Πούτιν να αποκτήσει ένα έρεισμα στην λεκάνη της Μεσογείου και να αμβλύνει τα προβλήματα που του δημιουργούν οι έντονες πιέσεις της Δύσης σε ένα εύρος καίριων οικονομικών, ενεργειακών και διπλωματικών θεμάτων και η πατροπαράδοτη αμφισημία, απάθεια και υποκρισία των ευρωπαϊκών εθνών. Πάνω από όλα, όμως, η συνεχιζόμενη επί περισσότερο από μια γενιά εκπαίδευση των Ελλήνων στο μάθημα της ηττοπάθειας, από διαδοχικές κυβερνήσεις.      

(...ανησυχούντες Ευρωπαίοι ηγέτες)

Επίλογος

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε κατακαλόκαιρα δεν θα επιλυθεί επειδή η Τουρκία θα υποκύψει τοις «ξένων» ρήμασι πειθόμενη. Η δε ψοφοδεής άποψη ότι θα έπρεπε ενδεχομένως να συναινέσουμε στην απαίτηση των Αιγυπτίων για υπογραφή μερικής συμφωνίας ΑΟΖ μαζί τους, εφόσον η Αθήνα δεχτεί να εξαιρέσει το Καστελλόριζο είναι τόσο εποικοδομητική όσο και η συνθηκολόγηση Τσολάκογλου!

Είναι ιστορικά σαφές ότι βοήθεια από δεξιά και αριστερά του χάρτη, ας μην αναμένει η Ελλάδα. Μόνη μας επιλογή είναι μια αποφασιστική στάση που θα υπονοεί πειστικά ακόμη και την προσφυγή στα όπλα, αν ο μη γένοιτο συμβεί, εφόσον επιθυμεί να αποτρέψει στρατηγικά την απειλή που ορθώνει το rogue state (για να ανατρέξουμε στη συνήθη φρασεολογία του State Department για τα έθνη- ταραξίες) Τουρκία.

Η σπουδή με την οποία η ελληνική πολιτική τάξη είθισται να τρέχει για να αναζητήσει απάγγειο κι απανέμι στις αγκάλες ξένων προστατών πρέπει να κοπεί μαχαίρι. Άλλο να αναζητάς στρατηγικά ερείσματα και άλλο να φαίνεσαι σαν τρομαγμένο παιδάκι που του κάνει μπούλινγκ ο χαιρέκακος συμμαθητής του.      

ΥΓ. Το βράδυ της Τρίτης, διαδόθηκαν φήμες που υποτίθεται προέρχονταν από ανώτερα στελέχη της Αστυνομίας και των Ενόπλων Δυνάμεων, σύμφωνα με τις οποίες οι Τούρκοι είχαν ήδη αποβιβασθεί στο Καστελόριζο και ότι η κυβέρνηση το κρατούσε μυστικό για να μην ξεσπάσει πανικός, που προκλήθηκε, όντως, μεταξύ μιας μερίδας "ανενημέρωτων" πολιτών. Πρόκειται για καθαρή πεμπτοφαλαγγίτικη ενέργεια που αποσκοπούσε να σφυγμομετρήσει τις αντιδράσεις της ελληνικής κοινής γνώμης. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ενημερώθηκε από το energia.gr. 

 

*Ο κ. Αδάμ Αδαμόπουλος είναι δημοσιογράφος στο energia.gr