Ο ΑΔΜΗΕ Συνώνυμο των Μεγάλων Επενδύσεων στην Ενέργεια

Θα περίμενε κανείς, η πανδημία του κορονοϊού να έχει αποτελματώσει τις επενδύσεις στην ενέργεια. Όμως, η πρόσφατη συμβασιοποίηση του συνόλου των τμημάτων του έργου διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική, καθώς και η υπογραφή της δανειακής σύμβασης Eurobank -Αριάδνης Interconnection, εταιρείας ειδικού σκοπού του ΑΔΜΗΕ που θα κατασκευάσει το πολυαναμενόμενο εθνικό έργο-σταθμός, εξάλειψαν σε μεγάλο βαθμό τις ανησυχίες και αποκατέστησαν ένα μεγάλο μέρος της εμπιστοσύνης για το μέλλον της υλοποίησης των ενεργειακών πρότζεκτ στη χώρα.

energia.gr
Δευ, 6 Ιουλίου 2020 - 06:05

Το γεγονός ότι η κατασκευή της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα, μπήκε στη γραμμή της αφετηρίας είναι από μόνο του, ένα μεγάλο ιστορικό γεγονός.  Ύστερα από δύο δεκαετίες ήξεις-αφήξεις, γραφειοκρατικών εμποδίων και πολιτικής απροθυμίας, το μεγάλο ταξίδι που ξεκίνησε ο ΑΔΜΗΕ το 2017, έφθασε στο τέλος του. Χρειάστηκαν  να δοθούν σκληρές μάχες τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, από τον  Διαχειριστή, την προηγούμενη αλλά και τη νυν ηγεσία του ΥΠΕΝ, για να μπορούμε σήμερα να μιλάμε με βεβαιότητα, ότι ένα από τα πλέον εμβληματικά έργα στην Ελλάδα, θα υλοποιηθεί, και μάλιστα, δίχως άλλες καθυστερήσεις.  

Η διασύνδεση αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις υποδομών που μπαίνουν στις ράγες της υλοποίησης. Και όλα αυτά, χάρη στον ΑΔΜΗΕ που πρωτοπορεί στον ενεργειακό εκσυγχρονισμό της χώρας και στην  “Αριάδνη Interconnection” που ανέλαβε να κατασκευάσει το έργο. Η ταχύτητα με την οποία οι δύο εταιρείες κατάφεραν να συμβασιοποιήσουν το σύνολο των τμημάτων του έργου, συνιστά πραγματικό τεχνικό και πολιτικό άθλο.

Το πρότζεκτ που αποτελεί σταθμό για τα ενεργειακά πράγματα της χώρας και συναγωνίζεται σε καινοτομία και αντίκτυπο, κορυφαία έργα σε διεθνές επίπεδο, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια από σήμερα. Όταν θα έχει μπει και η τελευταία βίδα, θα σβήσουν οι ρυπογόνες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της Κρήτης, για να αντικατασταθούν από ένα υποθαλάσσιο ηλεκτρικό καλώδιο υψηλής προστιθέμενης αξίας, που θα φέρει ενεργειακή αυτάρκεια στο νησί και θα προσδώσει υψηλό ενεργειακό κύρος στη χώρα. Πρόκειται για τη δικαίωση της στρατηγικής πορείας που χαράχτηκε μετά την μεταρρύθμιση της διοικητικής δομής του ΑΔΜΗΕ και την είσοδο της State Grid στο μετοχικό του κεφάλαιο, κάτι που αποτυπώνεται στα αποτελέσματα χρήσης του Διαχειριστή, το περασμένο έτος.

Κι ενώ, κατά ένα περίεργο ιστορικό τρόπο, η Αττική επιστρέφει στην Κρήτη, τον Μίτο της Αριάδνης που έσωσε τον μυθολογικό βασιλιά Θησέα, ο ΑΔΜΗΕ χαράσσει νέα ρότα, αυτή την φορά με τελικό προορισμό να αναδιατάξει το ενεργειακό μίγμα της χώρας, και να την καταστήσει σημαντικό κόμβο στην ΝΑ Ευρώπη.