Ξετυλίγεται ο ...Μίτος της "Αριάδνη" Interconnection- Πέφτουν Υπογραφές για την Έναρξη Κατασκευής του "Κρήτη-Αττική"

Ξετυλίγεται ο ...Μίτος της Αριάδνη Interconnection- Πέφτουν Υπογραφές για την Έναρξη Κατασκευής του Κρήτη-Αττική
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Πεμ, 28 Μαΐου 2020 - 07:30

To έργο που αναμένεται να λύσει μια για πάντα τις ανάγκες της Κρήτης σε ηλεκτρική ενέργεια, η από μακρόν αναμενόμενη διασύνδεση της μεγαλονήσου με την Αττική βρίσκεται προ των πυλών της υλοποίησης, καθώς έγινε γνωστό πως τον επόμενο μήνα, Ιούνιο, θα υπογραφούν στο Ηράκλειο οι συμβάσεις με τους αναδόχους για τα καλώδια και τους μετατροπείς. Ταυτόχρονα θα υπογραφεί και η δανειακή σύμβαση με ελληνική τράπεζα για τη χρηματοδότησή του με ένα ποσό μεταξύ 400- 500 εκατ. ευρώ, και επιτόκιο αισθητά χαμηλότερο του 2,5%, όπως άφησαν να εννοηθεί στελέχη της διοίκησης του ΑΔΜΗΕ.

 

Η συνολική επένδυση του μεγαλόπνοου αυτού έργου ανέρχεται στο 1 δισ. ευρώ, από τα οποία ένα ποσό της τάξης των 300-400 εκατ. θα καλυφθούν μέσω επιδότησης από το ΕΣΠΑ, ενώ άλλα 200 θα προέλθουν από τα ταμειακά διαθέσιμα της «Αριάδνη» Interconnection, εταιρείας ειδικού σκοπού του ΑΔΜΗΕ που έχει αναλάβει να κατασκευάσει την διασύνδεση ως εθνικό έργο. Καλά πληροφορημένες πηγές της αγοράς, εκτιμούν πως η πιθανή είσοδος νέων εταίρων στο μετοχικό κεφάλαιο της θυγατρικής του Ανεξάρτητου Διαχειριστή θα αποφέρει ευνοϊκότερους δείκτες μόχλευσης, αφού οι νέοι μέτοχοι θα αναλάβουν, προφανώς και μέρος του συνολικού κόστους.

Το έργο της παράδοσης και της πόντισης των καλωδίων προβλέπεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί εντός των προσεχών 36 μηνών (Ιούνιος 2023) μετά την υπογραφή των συμβάσεων, ήτοι, εντός του χρονοδιαγράμματος που έθεσε εξ αρχής ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής.

Θυμίζουμε ότι οι ανάδοχοι για τους σταθμούς μετατροπής είναι η κοινοπρακτική σύμπραξη Siemens – ΤΕΡΝΑ, ενώ για τα επιμέρους τμήματα των καλωδίων, οι εταιρείες Prysmian, Nexans και Ελληνικά Καλώδια-ΝΚΤ.

Είναι ενδεικτικό της αποφασιστικότητας της κυβέρνησης να φέρει σε πέρας μία από τις πλέον σημαντικές επενδύσεις για το ενεργειακό μέλλον της χώρας, το γεγονός ότι ενέταξε το έργο στο ειδικό καθεστώς των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων, πράγμα που σημαίνει ότι εξασφαλίζει ότι θα αποφευχθούν οι χρονοβόρες γραφειοκρατικές καθυστερήσεις που συνοδεύουν την εκτέλεση μεγάλων έργων.

Με την ολοκλήρωση της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης, δίνεται οριστικό τέλος στην  ενεργειακή απομόνωση της νήσου, εξαιτίας της οποίας οι Έλληνες καταναλωτές επιβαρύνονται, μέσω της χρεώσης ΥΚΩ, με 300 εκατ. ευρώ ετησίως. Παράλληλα, θα συμβάλει ώστε να μειωθούν οι περιβαλλοντικοί ρύποι από την λειτουργία των θερμικών μονάδων της ΔΕΗ στην Κρήτη, εκ των οποίων ορισμένες έπρεπε να έχουν ήδη διακόψει τη λειτουργία τους, στο πλαίσιο των περιβαλλοντικών κανόνων της Ε.Ε.

Εν τω μεταξύ, στο έτερο σκέλος των ηλεκτρικών διασυνδέσεων στην περιοχή, δηλαδή, το θέμα της διαλειτουργικότητας του καλωδίου Κρήτη-Αττική με τα αντίστοιχα που αφορούν το Κρήτη - Κύπρος και το Κύπρος -Ισραήλ, έργα τα οποία διατηρήθηκαν στον κατάλογο των PCI, με φορέα υλοποίησης των κυπριακών συμφερόντων EuroAsia Interconnector, εξακολουθεί να εκκρεμεί και απαιτεί λύση.

Η αγορά θέτει ζήτημα βιωσιμότητας για την τριγωνική διασύνδεση Κρήτης - Κύπρου – Ισραήλ και υποστηρίζει ότι θα εξαρτηθεί από αρκετούς παράγοντες, κυρίως, όμως τα προβλήματα τεχνικής συμβατότητας του εθνικού έργου που υλοποιεί η «Αριάδνη», με εκείνο του EuroAsia Interconnector, για τα οποία επιχειρείται συντονισμένη προσπάθεια άρσης τους από την πλευρά του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Όπως μας ανέφερε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, η ελληνική κυβέρνηση παρέχει πλήρη στήριξη για την υλοποίηση των διασυνδέσεων Κρήτης-Κύπρου-Ισραήλ, με γνώμονα τόσο την κάλυψη των ηλεκτρικών αναγκών της Λευκωσίας, όσο και τη συμβολή που θα έχει η υλοποίηση ενός τόσο φιλόδοξου έργου στην επίτευξη των στόχων για μεγαλύτερη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο νησί έως το 2030.