Γ. Δανιόλος: Καμία Ανησυχητική Μείωση στην Εισπραξιμότητα των Τιμολογίων του ΗΡΩΝΑ από το Lockdown

Γ. Δανιόλος: Καμία Ανησυχητική Μείωση στην Εισπραξιμότητα των Τιμολογίων του ΗΡΩΝΑ από το Lockdown
Συνέντευξη στον Αδάμ Αδαμόπουλο
Παρ, 22 Μαΐου 2020 - 07:15

Η ενεργειακή αγορά βρίσκεται σε φάση δυναμικού μετασχηματισμού και οι εναλλακτικοί πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας διεκδικούν ολοένα μεγαλύτερα μερίδια στην αγορά Χαμηλής και Μέσης Τάσης, εκμεταλλευόμενοι την αντίστοιχη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στο 50%, όπως επίτασσαν τα μνημόνια του 2015. Στη μάχη για την διεκδίκηση ηγετικής θέσης στην νέα απελευθερωμένη αγορά ηλεκτρισμού έχει ριχθεί με μεγάλη επιτυχία ο ΗΡΩΝ. Η εταιρεία που προσέβλεπε στην απελευθέρωση της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, από το 2000 διαθέτει, σήμερα, συνολική εγκατεστημένη ισχύ 582 μεγαβάτ που παράγουν δύο ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο,

το μερίδιό της κινείται σε ποσοστό άνω του 5% από τις αρχές του έτους, ενώ προσφέρει πλήρες πακέτο ανταγωνιστικών προϊόντων και υπηρεσιών προς τους καταναλωτές.

Την τελευταία δεκαετία ο ΗΡΩΝ δραστηριοποιείται δυναμικά στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω των εταιρειών ΗΡΩΝ ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ Α.Ε., πιο γνωστή ως ΗΡΩΝ Ι, και ΗΡΩΝ ΙΙ, ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ Α.Ε., αντίστοιχα. Σημειώνουμε ότι είναι ο πρώτος ενεργειακός όμιλος που προέβη σε μια ανάλογη επένδυση στη χώρα μαςαέριο, που βρίσκονται έξω από τη Θήβα, ανέρχεται σε 582 MW.

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης που παρεχώρησε στο energia.gr., ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Γιώργος Δανιόλος, αναλύει όλες τις παραμέτρους που συνθέτουν το οικοδόμημα του ΗΡΩΝΑ, εξηγεί τους λόγους για τους οποίους η εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας έχει ανάγκη την ύπαρξη ενός εύρωστου και υγιούς ανταγωνισμού, προκειμένου να ανοίξει περαιτέρω και τονίζει ότι χάρη στο σωστά δομημένο πελατολόγιό του, ο ΗΡΩΝ δεν έχει πληγεί, έως τώρα από τις επιπτώσης της κάθετης μείωσης της ζήτησης, λόγω της πανδημίας του νέου κορονοϊού, αν και παραδέχεται πως η πλήρης εικόνα από τις συνέπειες της COVID-19, δεν έχει γίνει ακόμα ορατή και είναι ακόμη πολύ δύσκολο να προβλεφθεί. Επίσης, ανέφερε πως η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο της εταιρείας, κάλυψε με την παραγωγή της το 5,47% των μηνιαίων ενεργειακών αναγκών της χώρας μας για το μήνα Απρίλιο, ενώ επιβεβαίωσε ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, βασικός μέτοχος του ΗΡΩΝΑ, αναπτύσσει νέο σταθμό 600 μεγαβάτ, υψηλής απόδοσης, στην Κομοτηνή και ότι έχει ήδη συμφωνηθεί, να διατεθεί στην εταιρεία αποκλειστικά το 50% της παραγόμενης ενέργειας, γεγονός που θα αυξήσει περαιτέρω την καθετοποίηση του Ομίλου. 

Ακολουθεί το πήρες κείμενο της συνέντευξης του κ. Δανιόλου:

Το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έχει υποχωρήσει ραγδαία χάρη στην πτώση της τιμής του φυσικού αερίου, κάτι που, λογικά, θα έπρεπε να εντείνει τον ανταγωνισμό τιμών μεταξύ των εταιρειών προμήθειας. Βλέπουμε όμως ότι οι εναλλακτικοί πάροχοι αδυνατούν να προχωρήσουν σε μεγάλες μειώσεις των τιμολογίων. Για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό; Ποια είναι η βασική αιτία που αποτρέπει την μετακύλιση του χαμηλότερου κόστους στους καταναλωτές; Είναι η πτώση της ζήτησης, η αδυναμία είσπραξης των οφειλόμενων ή τι άλλο;

Το παγκόσμιο lockdown οδήγησε σε πτώση όλων σχεδόν των αξιών με τις τιμές του πετρελαίου και του αερίου να οδηγούνται σε πτώση εξαιτίας της δραστικής μείωσης της κατανάλωσης. Το φαινόμενο αυτό πιστεύουμε ότι δεν θα είναι μόνιμο. Η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα επανέρχεται και μαζί της θα επανέλθουν και οι αξίες, ως ένα βαθμό τουλάχιστον.

Η χώρα μας προφανώς επηρεάστηκε από την παγκόσμια πτώση των αξιών. Ειδικότερα,  παρατηρήθηκε μείωση της ζήτησης σε ένα ποσοστό κοντά στο 7% που συνοδεύτηκε από αντίστοιχη πτώση της Οριακής Τιμής Συστήματος, η οποία απεικονίζει την αξία του μεταβλητού κόστους της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας. Παρόλα αυτά, το κόστος ενέργειας    δεν είναι ευθέως ανάλογο του κόστους παραγωγής, με απλά λόγια η μείωση της Οριακής Τιμής Συστήματος, δηλαδή το κόστος της χονδρεμπορικής τιμής ενέργειας δεν συνεπάγεται την αντίστοιχη μείωση του κόστους αγοράς της από τους Προμηθευτές, καθώς άλλα κόστη που συνθέτουν τη διαμόρφωση της τελικής τιμής ενέργειας για τον καταναλωτή αυξάνονται. Επιπλέον η σημερινή δομή της αγοράς της ενέργειας δεν επιτρέπει τη μακροχρόνια διαχείριση του κινδύνου ώστε να μπορεί να διασφαλιστεί η μείωση του ενεργειακού κόστους σε χρονικό ορίζοντα 2 – 3 ετών.

Μόνο η ταχεία διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η μείωση του κόστους εγκατάστασής τους θα δημιουργήσει όλες τις προϋποθέσεις μείωσης του κόστους ενέργειας προς τον τελικό καταναλωτή.

Ο ΗΡΩΝ προσφέρει στους πελάτες του τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ σταθερών και κυμαινόμενων τιμολογίων. Στην πρώτη περίπτωση ο πελάτης δε συμμετέχει στη διαχείριση του κινδύνου της αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας πληρώνοντας την ενέργεια που καταναλώνει σε ένα σταθερό συμφωνημένο κόστος γι’ αυτόν. Στη δεύτερη ενισχύεται ο ρόλος του καταναλωτή στην αγορά, καθώς η τιμή στην οποία συμφωνεί να πληρώσει την ενέργεια που καταναλώνει μεταβάλλεται σύμφωνα με το κόστος με το οποίο επιβαρύνεται ο Προμηθευτής για την παροχή της σε αυτόν.

Κατά την άποψή μας, η ενίσχυση του ανταγωνισμού μεταξύ των Προμηθευτών είναι το στοιχείο αυτό που διασφαλίζει ότι ο πελάτης μας θα αγοράσει στο τέλος την ηλεκτρική ενέργεια στη φθηνότερη τιμή. Συνεπώς οι αποφάσεις της Πολιτείας θα πρέπει να επικεντρωθούν στη θέσπιση κανόνων που θα επιτρέψουν το περαιτέρω άνοιγμα των αγορών και στην παροχή εργαλείων διαχείρισης κινδύνου που θα διασφαλίσουν την καλύτερη και πιο μακροχρόνια διαχείριση του κόστους των ενεργειακών εταιρειών.

Σε ποιο βαθμό επηρεάζει την εισπραξιμότητα της εταιρείας η διατήρηση υψηλών, κατά κανόνα, μεριδίων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με δεδομένο ότι πολλές εξ αυτών έκλεισαν  την περίοδο του lockdown; Σε τι ποσοστό κινείται σήμερα η έκθεση της ΗΡΩΝ στην Μέση Τάση και αν ανησυχείτε για την πιθανότητα μαζικών λουκέτων εταιρειών στον απόηχο της πανδημίας, που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τα στοιχεία ισολογισμού της; Ποιος είναι ο σχεδιασμός σας για τη διάρθρωση του μεριδίου του ΗΡΩΝΑ στην ΜΤ και στην ΧΤ σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα;

Παρόλο τους φόβους και τις ανησυχίες των Παρόχων για την εισπραξιμότητα στην περίοδο του lockdown, ο ΗΡΩΝ λόγω του σωστά δομημένου πελατολογίου του και των πολλαπλών ψηφιακών Μέσων επικοινωνίας και εξυπηρέτησης για την άμεση επαφή με τους πελάτες του,  δεν παρατήρησε έως σήμερα ανησυχητική μείωση στην εισπραξιμότητα των τιμολογίων του.

Η πλήρης εικόνα των συνεπειών από την πανδημία δεν έχει γίνει ακόμα ορατή και είναι ακόμη πολύ δύσκολο να προβλεφθεί.

Παρατηρούμε ότι η κανονικότητα επιστρέφει με ικανοποιητικούς ρυθμούς και ελπίζουμε ότι  ο όποιος αρνητικός απόηχος που θα αφήσει η πανδημία θα είναι σχετικά σύντομα αναστρέψιμος.

Ο ΗΡΩΝ είναι μια οικονομικά υγιής επιχείρηση που λειτουργεί χωρίς δανεισμό, με θετικά αποτελέσματα και ισχυρότατους μετόχους από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ο στρατηγικός σχεδιασμός μας παραμένει σταθερός και θεωρούμε ότι οι πελάτες θα εμπιστευθούν πλέον περισσότερο επιχειρήσεις που παράγουν ενέργεια στη χώρα και το έκαναν μάλιστα απρόσκοπτα στη διάρκεια του lockdown με απόλυτη συνέπεια.

Ο ΗΡΩΝ επίσης απέδειξε ότι και σε αυτές τις δύσκολες οικονομικές καταστάσεις στάθηκε δίπλα στους Πελάτες του προσφέροντάς τους εξατομικευμένα προγράμματα διακανονισμού, απαλλάσσοντάς τους από το ΦΠΑ για έναν μήνα και χορηγώντας τους εκπτώσεις για την ηλεκτρονική αποστολή του Λογαριασμού Κατανάλωσής τους.

Ποιο είναι, σήμερα, το μερίδιο της εταιρείας στην ηλεκτροπαραγωγή από μονάδες φυσικού αερίου;

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Εταιρεία μας φρόντισε άμεσα να καλύψει όλες τις ανάγκες της σε πρώτες ύλες και αναλώσιμα, ώστε να διασφαλίσει την αδιάλειπτη λειτουργία των μονάδων παραγωγής της και να μην τεθεί θέμα ασφάλειας εφοδιασμού για τη χώρα. Σύμφωνα με το μηνιαίο Δελτίο ΗΕΠ του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο της Εταιρείας μας κάλυψε με την παραγωγή της το 5,47% των μηνιαίων ενεργειακών αναγκών της χώρας μας για το μήνα Απρίλιο. 

Οι ιδιώτες πάροχοι έχετε ζητήσει να αποσυνδεθούν τα τέλη για τους διαχειριστές, δηλαδή, οι ρυθμιστικές χρεώσεις, από τους λογαριασμούς ρεύματος; Πόσο εφικτό είναι να γίνει αποδεκτό αυτό το αίτημα όταν σύμφωνα με το Target Model, όλες οι χρεώσεις που σχετίζονται με την αγορά εξισορρόπησης, αναμένεται να ενσωματωθούν στην αγορά;

Οι εναλλακτικοί προμηθευτές έχουμε πράγματι ζητήσει να μην είμαστε υποχρεωμένοι να αποδίδουμε τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις που τιμολογούμε στο Λογαριασμό Κατανάλωσης, σε περίπτωση που αυτές δεν αποδίδονται σε εμάς από τους πελάτες μας. Παράλληλα έχουμε ζητήσει να αλλάξει το νομικό πλαίσιο και να επιτραπεί η παρακράτηση ενός μικρού οφέλους για την αποζημίωσή μας για την εισπρακτική υπηρεσία που προσφέρουμε δωρεάν στους διαχειριστές, αλλά και για τον χρηματοοικονομικό κίνδυνο που αναλαμβάνουμε αποδίδοντας στο ακέραιο το 100% των ρυθμιζόμενων χρεώσεων σε συγκεκριμένους χρόνους που ορίζει το κανονιστικό πλαίσιο. Θεωρούμε ότι το αίτημά μας είναι και σωστό και δίκαιο. Οι εταιρείες προμήθειας δεν μπορεί να είναι και εισπράκτορες και οι αποκλειστικοί υπόλογοι της είσπραξης τελών  υπέρ τρίτων. Οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις, δηλαδή τα τέλη προς τρίτους, αφορούν στο 50% του λογαριασμού του ρεύματος που ο προμηθευτής  καλείται να το αποδώσει είτε το εισπράξει είτε όχι. Κατανοούμε ότι η αποσύνδεση των ρυθμιζόμενων χρεώσεων από το Λογαριασμό Κατανάλωσης δεν είναι εύκολη, αλλά η ελάχιστη διασφάλιση σχετικά με την οικονομική μας επιβάρυνση θεωρείται τουλάχιστον εύλογη.

Γενικά στο νέο μοντέλο αγοράς όλοι οι ρόλοι θα πρέπει να οδηγούν στη μείωση του ενεργειακού κόστους ανάλογα με το αντικείμενο της κάθε δραστηριότητας. Έτσι οι διαχειριστές θα πρέπει να φροντίζουν για τη μείωση των χρεώσεων χρήσης δικτύου και συστήματος αντίστοιχα, τη μείωση των απωλειών (τεχνικών και ρευματοκλοπών) και γενικότερα την παροχή των υπηρεσιών τους με τον πιο ανταγωνιστικό τρόπο προς τον τελικό καταναλωτή. Η διασφάλιση ότι όλες τους οι χρεώσεις και όλα τους τα κόστη ανακτώνται ανεξάρτητα από την ποιότητα των παρεχόμενων από αυτούς υπηρεσιών είναι στρεβλή και μάλιστα γίνεται ακόμα πιο στρεβλή  με την μεταβίβαση όλου του κινδύνου της δραστηριότητάς του στον Προμηθευτή. Καταλαβαίνετε ότι αυτή η πολιτική θα οδηγήσει τελικά στην επιβάρυνση του συνεπούς καταναλωτή.

Και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, ο ΗΡΩΝ εκτιμά ότι όταν η Πολιτεία νομοθετούσε  τα κατάλληλα μέτρα που θα δυσκόλευαν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και θα περιόριζαν τις ρευματοκλοπές, τότε το κόστος ενέργειας θα μειωνόταν για όλους τους καταναλωτές τουλάχιστον κατά 8%.

Σήμερα, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των δύο  ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων σας που καίνε φυσικό αέριο,  ανέρχεται σε 582 MW. Έχετε σχέδια για περαιτέρω αύξηση της παραγωγικής ισχύος τους, ή την κατασκευή νέας μονάδας τα επόμενα χρόνια, καθώς θα ολοκληρώνεται η απολιγνιτοποίηση και το φυσικό αέριο θα καθίσταται στρατηγικό καύσιμο για την εγχώρια ηλεκτροπαραγωγή; 

Το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα και η μελέτη επάρκειας ισχύος του Διαχειριστή του Συστήματος αναδεικνύουν την αναγκαιότητα κατασκευής και λειτουργίας νέων ευέλικτων μονάδων φυσικού αερίου. Με αυτό το δεδομένο θα ήταν αδύνατον ο ΗΡΩΝ, με την μακρόχρονη εμπειρία του στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, να μην συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση ενός φιλικότερου ενεργειακού μίγματος για τη χώρα μας συνεισφέροντας στην επίτευξη των εθνικών μας στόχων σχετικά με την απανθρακοποίηση. Ειδικότερα, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ,  βασικός μέτοχος του ΗΡΩΝΑ αναπτύσσει νέο σταθμό 600 MW υψηλής απόδοσης στην Κομοτηνή. Έχει ήδη συμφωνηθεί, να διατεθεί στον ΗΡΩΝΑ αποκλειστικά το 50% της παραγόμενης ενέργειας, γεγονός που θα αυξήσει περαιτέρω την καθετοποίηση του.  

Πώς βλέπετε να εξελίσσεται η στρατηγική του Ομίλου στην εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας και στο διασυνοριακό εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας. Ποιοι λόγοι επέβαλαν την ανάμειξή σας σε αυτές τις δραστηριότητες;

Η δραστηριότητα της εμπορίας της ηλεκτρικής ενέργειας και του διασυνοριακού εμπορίου δημιουργήθηκαν κυρίως για τη διαχείριση του κινδύνου της συμμετοχής του ΗΡΩΝΑ στην παραγωγή και στην προμήθεια της ηλεκτρικής ενέργειας. Η στρατηγική του Ομίλου είναι η συνέχιση της εμπλοκής του σε όλες αυτές τις δραστηριότητες που βοηθούν στην οικονομική ανάπτυξη αυτού, παρέχοντας συνεχώς βελτιωμένες υπηρεσίες στους πελάτες του και συνεισφέροντας στην υλοποίηση των εθνικών στόχων της χώρας γύρω από την ενέργεια και το κλίμα (απανθρακοποίηση, ΑΠΕ, ενεργειακή αποδοτικότητα, ασφάλεια εφοδιασμού κα).

Πώς βλέπετε το μέλλον της εταιρείας στην εποχή της ηλεκτροκίνησης; Τι σχέδια έχετε εκπονήσει για να διασφαλίσετε την ευρωστία του Ομίλου στις δεκαετίες που θα έρθουν; 

Ο ΗΡΩΝ είναι  πρωτοπόρος στην αγορά της ηλεκτροκίνησης: Λανσάραμε εδώ και ένα χρόνο περίπου το EcoMove,  μια νέα υπηρεσία διαμοιρασμού (car sharing) εταιρικών ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων, που δημιουργήθηκε από τον ΗΡΩΝΑ σε συνεργασία με την ENGIE Hellas. Παράλληλα στον ευρύτερο Όμιλό μας ανήκει η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής φορτιστών ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ευρώπη, η EV BOX, με μια εγκατεστημένη βάση πάνω από 100.000 φορτιστές. Στην Ελλάδα μόνο έχουμε ήδη εγκαταστήσει πάνω από 200 φορτιστές ενώ έχουμε πολυεθνικές συμφωνίες με αυτοκινητοβιομηχανίες όπως οι όμιλοι PSA και FCA. Ταυτόχρονα επεξεργαζόμαστε καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες για το σπίτι και την εργασία που σύντομα θα ανακοινωθούν. Για εμάς, η ηλεκτροκίνηση αποτελεί μέρος του στρατηγικού μας σχεδιασμού για ένα μέλλον χωρίς διοξείδιο του άνθρακα και σε αυτήν την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε.