Δράσεις για την Κλιματική Αλλαγή εν Μέσω Κρίσης

Δράσεις για την Κλιματική Αλλαγή εν Μέσω Κρίσης
Της Laura Millan Lombrana*
Τετ, 20 Μαΐου 2020 - 13:39

Eνώ οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν διοχετεύσει πολλά τρισ. δολ. για τη στήριξη των εθνικών τους οικονομιών, με σκοπό αυτές να ανακάμψουν από το σοκ της COVID-19, οι κεντρικές τράπεζες έχουν αναλάβει το έργο τους με πιο ήπιο τρόπο. Αυτό όμως δεν καθιστά τον ρόλο τους λιγότερο σημαντικό απέναντι σε όσους επιθυμούν να δουν πως η απάντηση στην πανδημική κρίση μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

«Μέχρι στιγμής οι κεντρικές τράπεζες δεν έπαιζαν πρωταγωνιστικό ρόλο», αναφέρει ο Μάικλ Τζέικομπς, ερευνητής στο University of Sheffield και σύμβουλος την περίοδο 2007-2010 του τότε πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Γκόρντον Μπράουν. «Εχουν επικεντρωθεί κυρίως σε προγράμματα αγοράς ομολόγων, προκειμένου να υποστηρίξουν τις δαπάνες των κρατών», προσθέτει ο ίδιος.

Ενδεικτικά, τον Μάρτιο η ΕΚΤ ανακοίνωσε ένα έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 750 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, ενώ η Fed έχει ανακοινώσει τη χορήγηση πιστώσεων ύψους 454 δισ. δολ. «Στο μέλλον τα πράγματα θα έχουν ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον λόγω του ύψους αυτών των κεφαλαίων, σε περίπτωση που οι κεντρικές τράπεζες κάνουν αποφασιστικές κινήσεις για να διαχωρίσουν τις καλές επενδύσεις στην κλιματική αλλαγή από τις κακές», λέει ο κ. Τζέικομπς. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα, μέχρι τώρα οι εταιρείες που έχουν αρνητικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα αντιπροσωπεύουν το 63% των εταιρικών ομολόγων που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η ΕΚΤ. «Παρότι κάτι τέτοιο έχει μετατεθεί χρονικά για το μέλλον, το προσεγγίζουμε όλο και εγγύτερα από τη στιγμή που ο κόσμος το συζητάει», αναφέρει ο κ. Τζέικομπς. Ο ίδιος πιστεύει ότι τόσο η πανδημική κρίση όσο και η κλιματική αλλαγή δεν αποτελούν δύο κρίσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν ξεχωριστά. «Εχει προκύψει ένας ισχυρισμός βάσει του οποίου υπάρχουν τρόποι να κάνεις αυτό που χρειάζεται για να αντιμετωπίσεις και τις δύο κρίσεις», καταλήγει.

Δηλώσεις όπως αυτές του διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας, Αντριου Μπέιλι, ο οποίος ενώπιον μιας κοινοβουλευτικής επιτροπής εξέφρασε την πρόθεση να προχωρήσει πιο αποφασιστικά σε σύγκριση με τον προκάτοχό του στην εφαρμογή πολιτικών που αφορούν την κλιματική αλλαγή, υποδηλώνουν πως η Βρετανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες μπορεί να αρχίσουν να λαμβάνουν υπόψη τέτοιους ισχυρισμούς.

Το ίδιο ωστόσο μπορεί να συμβαίνει και με τις αναπτυσσόμενες χώρες. Ενώ αυτές είναι σχεδόν πάντα υπαίτιες για την εκπομπή ενός μικρού ποσοστού αερίων του άνθρακα παγκοσμίως, επηρεάζονται δυσανάλογα από την κλιματική αλλαγή. Επίσης, οι κυβερνήσεις τους συχνά δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν κρίσεις όπως αυτή του κορωνοϊού. Ως εκ τούτου, «οι αναπτυξιακές τράπεζες αλλά και οι διεθνείς οργανισμοί μπορούν να επιτελέσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη στροφή αναπτυσσόμενων χωρών προς την πράσινη ανάπτυξη», αναφέρει ο Μοχάμεντ Αντοου, διευθυντής ενέργειας και περιβάλλοντος στο think tank Power Shift Africa. «Eάν καταφέρουμε να ξεκλειδώσουμε επενδύσεις θα μπορέσουμε να ηλεκτροδοτήσουμε την ήπειρο και να γίνουμε ηγέτες στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης. Την ίδια στιγμή, τα επενδυτικά κεφάλαια θα μας δώσουν τη δυνατότητα να φτιάξουμε υποδομές που μας καθιστούν πιο ανθεκτικούς απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής», συμπληρώνει ο ίδιος. Οπως και στον υπόλοιπο κόσμο, ένας μεγάλος όγκος έκτακτης χρηματοδότησης της Αφρικής θα διοχετευθεί στον περιορισμό της υγειονομικής κρίσης και στην άμβλυνση των οικονομικών της επιπτώσεων. Η έλλειψη τρεχούμενου νερού και ενεργειακών υποδομών σε συνδυασμό με την αύξηση του πληθυσμού στις μεγαλύτερες χώρες της Αφρικής, αποτελούν πρόκληση για την υιοθέτηση μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης. «Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την κρίση ώστε να καταστήσουμε ανθεκτική την Αφρική απέναντι στην κλιματική αλλαγή», καταλήγει ο κ. Αντοου.

*(Bloomebrg, Αναδημοσίευση από Καθημερινή)